Riksja Costa Rica Panama & Nicaragua

Naar boven

Duurzaamheid in Costa Rica

blog

Duurzaamheid is een begrip waar je veel over hoort en leest. Soms wordt de term zelfs zóveel gebruikt dat het woord zijn waarde een beetje verliest. Simpel gezegd betekent het dat er rekening wordt gehouden met de natuur, de cultuur en de mensen, waardoor reizen ook nog goed mogelijk is in de toekomst.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 30 november
Geschreven door
Nienke van der Maar

Landen nemen maatregelen om zuiniger te zijn met de aarde, zij het het ene land wat meer dan het andere. Daarom staat Costa Rica in de spotlights.Daar wordt sinds begin 2015 alle elektriciteit door middel van duurzame bronnen opgewekt; denk aan waterkrachtcentrales of zonne-energie. Ook bieden organisaties duurzame reizen aan.

Elektriciteit uit duurzame bronnen

Dankzij veelvuldige regenval wordt in Costa Rica veel elektriciteit opgewekt via waterkrachtcentrales. Andere belangrijke bronnen zijn aardwarmte, windenergie en zonne-energie. In de eerste maanden van 2015 was de opgewekte elektriciteit zelfs voor de volle honderd procent te danken aan de duurzame bronnen. Als je besluit in of na 2021 naar Costa Rica te reizen, dan is het helemaal feest, want het land streeft ernaar in dat jaar als eerste land helemaal klimaatneutraal te zijn.

Zij duurzaam, wij duurzaam

Omdat Costa Rica veel moeite doet om milieubewust te zijn, willen wij als reisorganisatie ook onze bijdrage leveren. Daarom werken we samen met een lokale organisatie die gespecialiseerd is in duurzame reizen. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken of je reis wel verantwoord is. Je verblijft bijvoorbeeld tijdens je Costa Rica-rondreis in verschillende ecolodges en je vaart over rivieren met een kano of rubberboot. We geven je de mogelijkheid om in contact te komen met Costa Ricanen en je draagt je duurzame steentje bij door bijvoorbeeld bij ze te eten.

Eco zijn als reiziger: dit zijn onze tips!

Als reisorganisatie doen we ons best om zo duurzaam mogelijk te werken en reizen uit te voeren, maar je kunt zelf ook het een en ander doen – of vooral niet doen – om je bijdrage te leveren. Dit zijn een aantal praktische tips waar je zelf gemakkelijk opvolging aan kunt geven. Succes!

  • Gebruik in plaats van plastic tasjes een katoenen tas of grote shopper voor je boodschappen
  • Neem een hervulbare, stevige waterfles mee op reis. Dat scheelt weer plastic afval!
  • Blijf op de aangelegde paden, zodat je de natuur niet beschadigt.
  • Pas op met souvenirs. Sommige worden gemaakt van bedreigde dieren of planten.
    Als je twijfelt, kun je het natuurlijk altijd navragen.
  • Laat geen afval achter in de natuur. Dieren denken dat het eten is en kunnen ziek raken.
  • Probeer de cultuur te respecteren door je gepast te kleden en te gedragen. Ook kun je de lokale economie een handje helpen door bij organisaties te eten.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern