ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Philadelphia cheesesteak in Amerika

De Philly Cheesesteak

blog

De Cheesesteak is een icoon voor de stad Philadelphia. Een cheesesteak is een lang knapperig broodje gevuld met dun gesneden ribeye biefstuk en gesmolten kaas. Als topping wordt het vaak geserveerd met gefrituurde ui, zoete pepers en gebakken champignons. Terwijl ik het schrijf krijg ik er trek van!
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 26 oktober
Geschreven door
Lianne Boerma

Oorsprong

Pat Olivieri heeft de cheesesteak geïntroduceerd in de jaren ‘30. Pat was een hotdogverkoper en verveeld van zijn eigen beperkte menu besloot hij wat vlees van de slager te kopen en dat te grillen. Hij keerde terug met dun gesneden ribeye en bakte er gauw wat uitjes bij en stak het in een broodje. Een taxichauffeur merkte de heerlijke geur op en vroeg om zijn eigen biefstukbroodje. Het nieuws over een lekker nieuw broodje ging als een lopend vuurtje in Philadelphia en al snel kwamen veel taxichauffeurs en lokale bewoners naar de zaak om het zelf te proberen.

Philly cheesesteak eten tijdens je rondreis door Amerika
Philly cheesesteak in Amerika, pat's

Het was de vooral Pat’s marketinginzicht dat hielp om de cheesesteak tot een stadsicoon te maken. Hij hield namelijk van het bezoeken van theater en concerten en bracht zijn beroemde broodjes naar de sterren en lokte ze naar zijn winkel om hen te fotograferen met zijn eten. Hij verspreidde het woord en dat hielp hem naamsbekendheid te maken.
In 1966 opende Joey Vento Geno’s Steaks aan de overkant van Pat zijn winkel, hij serveerde een bijna identiek broodje en werd ook erg bekend. Ze werden en zijn op de dag van vandaag de grootste concurrenten. Naar wie ga jij als je Philadelphia bezoekt?

Cheese in the Cheesesteak

De eerste broodjes zijn geïntroduceerd zonder kaas en dat zal je ook terugzien in de namen van de winkel bij Pat, Pat’s King of Steaks en Geno’s Steaks, the Best. Er is wat debat over de introductie van de kaas bij het broodje. Het ene verhaal gaat dat ‘cocky’ Joe Lorenzo in de jaren ’40, toen hij bij Pat’s werkte, kaas heeft toegevoegd aan zijn eigen broodje en dat daarmee de cheesesteak is ontstaan. Echter Joey Vento van Geno’s claimt dat hij de eerste was die kaas toevoegde aan zijn broodjes. We zullen er niet achter komen wie echt de eerste was maar we eten maar al te graag hun broodjes op.

Krijg je al zin om met ons naar Philadelphia je gaan? Wij regelen een tour voor je waarbij je een stadswandeling door de straten van South Street maakt. Je eindigt op de Italian Market waar je de cheesesteak zelf kunt proberen.

Geno's philadelphia cheesesteak, Amerika-rondreis

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern