Naar boven

Handige weetjes over Vietnam

Algemene informatie

Rijstvelden Vietnam
Vietnam Lake Lak (10)

Reizen met Riksja Vietnam

Tijd Vietnam – Nederland: Het tijdstip Vietnam is gedurende onze zomertijd vijf uur later dan hier. Tijdens onze wintertijd komt er een extra uur tijdsverschil bij. Het tijdsverschil Vietnam – Belgie is hetzelfde als het tijdsverschil Vietnam – Nederland.

Simkaart Vietnam: Mobiel bellen naar Nederland vanuit Vietnam kan, maar is vaak erg duur. Voordeliger is het om in Vietnam een lokale simkaart te kopen (in een supermarkt). Een telefoonnummer bellen in Vietnam, zoals van onze lokale agent? Zet dan landcode +84 voor het nummer.

Internet Vietnam: Bijna overal kun je in Vietnam gebruik maken van internet. Internet in Vietnam is in bijna alle hotels, homestays en restaurants aanwezig. Alleen in sommige ongerepte gebieden als het Lak-meer is internet beperkt.

Fotograferen Vietnam: Veel Vietnamezen voelen zich vereerd als je een foto wilt maken, zeker in minder toeristische gebieden. Vraag wel eerst toestemming. Veel mensen zijn te verlegen om Engels te spreken, maar met handen, voeten en een paar woorden Engels begrijpen ze het prima.

Stopcontact Vietnam: Het voltage in Vietnam is overal 220 Volt. Stopcontacten zijn anders, neem daarom een wereldstekker mee met type A, C en G.

Feestdagen Vietnam: Vietnam kent een aantal feestdagen zoals Onafhankelijkheidsdag en de sterfdag van Ho Chi Minh. Belangrijkste is het TET-festival: het Vietnamese oud & nieuw. In 2021 begint nieuwjaar op 12 februari. Op reis tijdens TET Vietnam? Het kan, maar het is overal erg druk want het is ook dé vakantieperiode voor Vietnamezen. Wij raden aan om de periode van ongeveer 5 februari tot en met 19 februari te vermijden. Lees op ons blog over het TET festival meer over reizen tijdens deze periode.

Vietnam Hoang Su Phi Pan Hou (6)

Geschiedenis Vietnam

Vietnamezen voeren al eeuwenlang strijd om onafhankelijkheid. Zo’n 2000 jaar geleden was het land bezet door de Chinezen die meer dan 1000 jaar aan de macht waren. Invloeden op de taal, cultuur en regeringsstructuur zijn nog altijd terug te vinden. Hierna streden verschillende keizers tijdens burgeroorlogen om de macht. In de 18e eeuw gaan de Europeanen zich met Vietnam bemoeien; de Fransen maken er een kolonie van. Onder Ho Chi Minh komt de bevolking in opstand in 1930, en vijftien jaar later benoemde hij zichzelf tot president van het onafhankelijke Vietnam. De Franse oorlog woedt vervolgens negen jaar en wordt door Vietnam gewonnen. Het noorden wordt communistisch onder leiding van Ho Chi Minh, het zuiden westers met behulp van de Amerikanen.

In 1959 breekt de Vietnamoorlog uit tussen noord en zuid. Noord-Vietnamese soldaten trekken over de Ho Chi Minh-trail door Laos en Cambodja naar Zuid-Vietnam. In het zuiden keert de net opgerichte Vietcong zich tegen de regering. Amerika grijpt in 1965 in met bombardementen en mankracht en vecht tot 1973 voor een kapitalistisch Vietnam. Saigon valt in 1975 en wordt door de communisten Ho Chi Minh-stad gedoopt. Een jaar later worden noord en zuid herenigd tot een land met duidelijke littekens van de vele oorlogen. Hierdoor is het lang gesloten gebleven voor reizigers, pas in de jaren tachtig werd Vietnam opgesteld voor bezoekers uit het buitenland.

Taal Vietnam en cultuur Vietnam

Het Vietnamees is een lastige taal om te verstaan. Het is een mix van Chinese woorden, met Franse ‘leenwoorden’. Tijdens de bezetting van de Chinezen werd het Vietnamees met Chinese karakters geschreven. Later is dit omgezet in het huidige schrift. Een soort combinatie van westerse letters met wat extra dakjes en accenten op de letters. De grammatica is simpel maar omdat het Vietnamees op verschillende toonhoogtes wordt uitgesproken, is er voor ons vaak geen touw aan vast te knopen.

Tegenwoordig spreken veel Vietnamezen ook een woordje Engels waarmee je je verstaanbaar maakt. Ze maken graag een praatje en zijn ontzettend leergierig om het Engels onder de knie te krijgen. Hier en daar kun je nog een omaatje tegen komen dat een paar woorden Frans spreekt. Hieronder een paar uitdrukkingen die wij tijdens onze Vietnamreis oppikten:

Xin Chào – hallo
Cám on – bedankt
Nuoc suoi – mineraalwater
Dua dum thuc don – mag ik de menukaart alstublieft
Lam on tinh tien – mag ik de rekening alstublieft

Tijdens je reis door Vietnam zal de vriendelijkheid van de Vietnamezen je opvallen. Mocht je onze lokale partner in Hanoi ontmoeten, dan word je ontvangen alsof je familie bent. Zo zijn veel Vietnamezen: gastvrij en vriendelijk. Men hecht veel waarde aan familie en tradities. De diverse bergstammen in het noorden leven nog altijd zo.

Tegenwoordig krijgt de westerse leefstijl echter wel een steeds grotere invloed op het leven van de Vietnamees, zeker in de steden en in het zuiden van Vietnam. Hier vind je Franse en Amerikaanse invloeden als gevolg van de bezettingen door Frankrijk en de Vietnamoorlog. Ook zie je nog Chinese en communistische invloeden terug in de architectuur en de vlag van Vietnam (rood met geel), maar de bevolking is qua denkwijze steeds meer socialistisch geworden.

Wist je dat…

… de Vietnamees werkelijk waar alles en iedereen kan vervoeren op zijn of haar brommer?
… de typisch Vietnamese kegelvormige hoeden ‘non la’ worden genoemd?
… Vietnamese vrouwen in de grotere steden zoveel mogelijk de armen en benen bedekken om niet bruin te worden?
… de Vietnamese vrouw in huis de baas is, hoewel de man aan het hoofd van het gezin staat?
… een ijskoffie in Vietnam echt gewoon koud geworden koffie is met ijsblokjes erin?
… de Vietnamees overal knoflook in doet?
… de Vietnamees gek is op ijs?
… de Vietnamees in Can Tho het heel normaal vindt om slangenwijn te drinken omdat zij geloven dat dit je kracht geeft?

Niet alleen maar loempia’s…

Eten en drinken
Door het gebruik van verschillende verse groenten en kruiden ontstaan er in de traditionele Vietnamese keuken diverse combinaties van uiteenlopende smaken. Rijst (com) en noedels zijn vaan de basis voor een hoofdgerecht, maar ook soep, vis en vlees vind je op de menukaart terug. Daarnaast kun je in Vietnam natuurlijk genieten van de beroemde Vietnamese loempia ‘nem’ en dagelijks eet de lokale bevolking een bouillon die ‘pho’ heet. Probeer ook eens de ‘Elephant Ear fish’ die in de Mekongdelta zo geliefd is. Deze wat gevaarlijk uitziende vis staat spectaculair rechtop op je bord en smaakt heerlijk. En Vietnamezen eten alles met stokjes! Ben je tijdens het TET-festival in Vietnam, probeer dan eens de ‘square cake’ oftewel de ‘thí í’, vergelijkbaar met onze traditionele oliebol. Franse invloeden vind je terug in de vorm van verse stokbroden met ‘la vache qui rit’. Lekker als ontbijt, of als je een keer

Vietnam Lake Lak (7)

Veiligheid Vietnam

Vietnam is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks de vele mensen komt criminaliteit heel weinig voor en kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Natuurlijk blijft het verstandig goed op je spullen te letten en diefstal te voorkomen door onachtzaamheid. Laat daarom je waardevolle eigendommen achter in een kluisje of bagagedepot van het hotel wanneer je eropuit gaat. Wees alert op eventuele oplichterijen: taxichauffeurs die ‘ineens’ geen wisselgeld hebben en verkopers die bizar hoge prijzen vragen. Wissel dan zelf je geld in kleinere eenheden of wacht tot zij het hebben gedaan, maar betaal nooit meer dan de afgesproken prijs. Je zult zien dat als je besluit weg te lopen er vaak ineens wel genoeg wisselgeld is.

Let verder goed op bij aankomst in Vietnam. Wij regelen de aankomsttransfer. Onze lokale agent staat klaar met een bordje, met je naam erop en het logo van hun organisatie. Dit komt overeen met het logo op de voucher die je van ons van tevoren krijgt. Zo weet je dat je met de juiste persoon meegaat.

background-pattern