Hart voor de wereld op Dag van de Duurzaamheid

blog

Geschreven op
woensdag 10 oktober
Geschreven door
Delen op social media

Vandaag, 10 oktober 2018, is de Dag van de Duurzaamheid, een initiatief dat wij luidkeels toejuichen. Laat de auto eens staan, kook vegetarisch of pak de trap in plaats van de lift. In één dag kunnen we met z’n allen al behoorlijk wat verschil maken. Voor ons is eigenlijk elke dag een duurzame dag: al 17,5 jaar ondernemen we tal van activiteiten om al het moois op onze aarde te behouden en ons in te zetten voor mensen wereldwijd. Wij doen dat onder de noemer ‘Hart voor de wereld’.  Dat hebben we eigenlijk jarenlang een beetje stilzwijgend gedaan, omdat het voor ons zo natuurlijk is dat we het niet zo nodig vonden er reuring aan te geven. Maar wat is een mooier moment dan vandaag om een tipje van de sluier op te lichten? De komende maanden zullen we je meer en vaker vertellen over ons duurzaamheidsbeleid, maar voor nu even dit:

Hart voor de wereld 1#: we compenseren 100% van de CO2-uitstoot

Je hebt het vast weleens gezien als je een vlucht boekte: de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Je bijdrage wordt dan geïnvesteerd in het aanplanten van bomen. Helaas loopt het bedrag – zeker bij intercontinentale vluchten – al snel op, waardoor reizigers zelden voor die vrijwillige optie kiezen. Omdat we elke reis gecompenseerd willen hebben en omdat het aanplanten van bomen ook pas op langere termijn effect heeft, besloten wij het anders te doen. Sinds 2016 werken we samen met de Southpole Group en compenseren we vrijwel direct 100% van CO2-uitstoot van de complete Riksja-reis. Niet alleen je vlucht, maar ook je vervoer en verblijf ter plekke. Door te investeren in onder andere schone kooktoestellen, een waterkrachtcentrale en bosbescherming wordt de CO2-uitstoot van elke Riksja-reis hetzelfde jaar nog gecompenseerd.

Hart voor de wereld #2: kleinschalige en duurzame slaapplekken

Amazone-ecolodge Brazilie

We geloven niet in all-inclusive resorts of grote, anonieme hotelketens waarbij je niet weet waar je geld naartoe gaat. Onze bestemmingsexperts kiezen eigenhandig knusse, fijne slaapplekken uit waarbij we niet alleen zeker weten dat jij als reiziger in contact komt met de lokale cultuur, maar waarbij we ook de garantie hebben dat de hoteleigenaar goed omgaat met zijn personeel en het geld op de juiste plek terechtkomt. Bovendien hebben we op tal van plekken fijne ecolodges, gebouwd met oog voor mens en dier. Ín de natuur, zonder schade aan de natuur toe te brengen. Hoe fijn is dat?!

Hart voor de wereld #3: milieuvriendelijke excursies

thailand Bangkok fietsen

Reizen is het mooist als je weet dat je geen voetafdruk achterlaat op de plekken waar je bent geweest. Als reisorganisatie nemen we ook onze verantwoordelijkheid daartoe, onder andere door te kiezen voor activiteiten die milieuvriendelijk zijn én bovendien ook nog eens vaak een stuk leuker dan het vervuilender alternatief. Zo kiezen we ervoor om Bangkok niet te verkennen per tuktuk, maar op de fiets. Al cruisend je door smalle steegjes en achterwijken kom je op plekken die de gemiddelde reizigers nooit ziet. Of wat dacht je van de Chinese Muur? In plaats van tussen de hordes toeristen te staan op een stuk muur dat langzaam begint af te brokkelen, brengen we je naar een onbekend maar minstens net zo mooi deel van deze spectaculaire bezienswaardigheid. Mooier voor jou én voor de muur.

Hart voor de wereld #4: hart voor mens én dier

We roepen vaak: “We zetten mensen voorop.” En dat klopt wel, want we vinden het belangrijk dat zowel de mensen die bij ons werken, met wie we samenwerken en met wie we op reis in contact komen gelukkig zijn. Maar dat geldt ook voor dieren. Om die reden bieden we geen olifantenritten aan, kun je geen tijgertempel bezoeken en stimuleren we zwemmen met dolfijnen in een dolfinarium ook niet. Samen met World Animal Protection (WAP) kijken we constant kritisch naar ons dierenbeleid en passen we deze aan waar nodig.

Hart voor de wereld #5: we ondersteunen ondernemers overal ter wereld

Naast verschillende lokale hulpprojecten te ondersteunen vinden we het belangrijk dat iedereen, ongeacht waar hij geboren is, een eerlijke kans krijgt in het leven. Om die reden werken we al een aantal jaar samen met Wakibi, die microkredieten uitdeelt aan ondernemers overal ter wereld. Als je een reis bij ons boekt, krijg je van ons een cadeaubon van €25,- waarmee jij zelf een project kunt kiezen dat jouw hart sneller doet kloppen. Zo kan Tongo naaimachines kopen voor zijn atelier of kan Ronabee in de Filipijnen het schoolgeld betalen, en kun jij zelf ervaren hoe het is om een ondernemer op weg te mogen helpen.

Benieuwd naar wat we nog meer allemaal doen? Kijk dan eens op onze pagina Hart voor de Wereld of leer meer over onze stichting Soulventure.

Hart voor de wereld