Tips van onze sustainable travel expert Kyriël om duurzaam te reizen

blog

Geschreven op
maandag 29 juli
Geschreven door
Delen op social media

Bij Riksja Travel organiseren we individuele rondreizen met hart voor de wereld, zodat we er samen met jou voor zorgen dat die aardbol zo mooi blijft als dat-ie van zichzelf is. Maar zelf kun je ook veel doen om jouw reis (nog) duurzamer te maken! Wat precies, vertelt onze eigen sustainable travel expert Kyriël. Zij vertelt waar zij als duurzaamheidsaanjager bij Riksja Travel op let voor én tijdens haar reis.

Tijdens de voorbereidingen

“Ik vind het altijd fijn om me in te lezen in de cultuur van het land waar ik naartoe ga, zodat ik weet wat de gebruiken en de kledingvoorschriften zijn. Dat geeft je reis net even wat meer diepgang en je voorkomt vervelende situaties. Wel zo fijn om te weten dat je je schoenen moet uittrekken bij een boeddhistische tempel, toch? Ik vind de boekjes van ‘Te gast in’ altijd fijn om te lezen; ze geven goede inzichten in de cultuur van een land en lezen gemakkelijk weg.”

Pak je koffer duurzaam in

tips inpakken

“Onmisbaar in mijn koffer: travelkits! Ik heb graag mijn eigen vertrouwde organic shampoo en dagcrème mee op reis. Hervulbare flesjes en potjes vind ik ideaal. Ik heb één setje en die gebruik ik voor elke reis weer. Zo’n kit scheelt ook behoorlijk wat ruimte in de koffer, want je neemt alleen het nodige mee. Daarnaast probeer ik het plastic afval tijdens mijn reis te beperken door gebruik te maken van een Dopper. Geen eindeloze plastic waterflesjes meer, maar gewoon hervullen waar het kan! Er zijn veel landen in de wereld waar je water uit de kraan kunt drinken. Kijk maar eens op Waterinhetbuitenland.nl! En natuurlijk stop ik mijn dag-rugtas niet te vol, zodat ik de dingen die ik onderweg koop niet in een plastic tasje mee hoef te nemen, maar gewoon in mijn eigen rugtas kan doen.”

Ga voor een duurzaam hotel

“Ik kies voor kleinschalige overnachtingsplekken, het liefst community-based en/of ecologisch. Zo weet ik zeker dat ik met mijn verblijf de bevolking steun en dat het milieu niet meer dan nodig wordt belast. Een van mijn favorieten is bijvoorbeeld een sfeervolle lodge aan de rand van het Chitwan National Park in Nepal. Deze lodge wordt volledig door de lokale Tharu-stam gerund. Met de inkomsten van de lodge worden ook nog eens nieuwe projecten op gebied van duurzaam toerisme en milieu opgezet.”

Bonustip van Kyriël: “Wil je weten waar je nog meer kunt slapen op een plek waarvan de eigenaren zich inzetten om een positieve impact op de wereld te hebben? Bekijk dan al onze hotels met een hart.”

Duurzaam bezig zijn tijdens je reis, kan dat?

“Zeker weten! Een goede en zeer gemakkelijke manier om iets terug te doen voor het land waarin je reist, is door te kopen in lokale winkels en te eten in lokale restaurants. Ik vind dat ook nog eens het leukste, want zo kom je in contact met de mensen ter plaatse. Er gaat toch niets boven een masala dosa in een restaurantje in India waar je de enige westerling bent?

Bij veel hotels kun je tegenwoordig je handdoek ophangen als deze niet gewassen hoeft te worden. Dat vind ik een goed initiatief, want thuis gebruik ik mijn handdoek ook voor meerdere douchebeurten. Waarom niet ook op reis? Dat scheelt een hoop water en energie.

Wil je écht iets toevoegen? Steun dan een plaatselijk project! Zo heb ik al verschillende projecten gesteund via Riksja’s eigen Stichting Soulventure en een aantal enthousiaste ondernemers via microfinancieringsorganisatie Wakibi. Hiermee maak je voor slechts €25,- al het verschil voor een lokale ondernemer en help je hem of haar zelfstandiger en vaak ook zelfvoorzienend te worden.”

Duurzame activiteiten

Schildpadden Tortuguero Costa Rica

“Ik ben dol op activiteiten die me dichter bij de cultuur en de natuur van het land brengen. Ik ga het liefst met een local op pad die de mooiste plekjes weet te vinden, weg van de massa. Eten, wandelen, fietsen en snorkelen, daar word ik echt blij van! Tot slot ben ik ook gek op activiteiten waarbij je dieren gaat spotten. In het wild natuurlijk, zoals het hoort. Zeeschildpadden spotten in   Tortuguero National Park in Costa Rica was bijvoorbeeld zó’n unieke ervaring, dat vergeet ik nooit meer.”

Ook duurzaam op reis?

Duurzaam en verantwoord reizen zonder meer te betalen? Het is echt veel gemakkelijker dan je denkt. Begint het al te kriebelen om weer op reis te gaan? Begin dan jouw zoektocht naar een nieuwe bestemming met onze bestemmingswijzer. Daarmee vind je in drie stappen de bestemmingen die bij jouw wensen passen! Wil je nog meer tips om de wereld mooi te houden? Bekijk dan deze vijf tips om afval tegen te gaan op reis.

Wil jij op de hoogte blijven van het fijnste leesvoer en geen enkele insidertip meer missen? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg de laatste blogs gratis en voor niets in je inbox!