Deze dingen wist jij vást nog niet over vliegen

blog

Geschreven op
zondag 28 april
Geschreven door
Delen op social media

Vliegen is voor de meesten van ons tegenwoordig gelukkig vrij normaal. Ga je op vakantie naar een verre bestemming? Dan ontkom je er bijna niet aan om in een vliegtuig te stappen – tenzij je natuurlijk zin hebt in een boottocht van een paar weken. Maar hoe normaal vliegen inmiddels ook mag zijn, er zijn een aantal wetenswaardigheden waar jij waarschijnlijk het bestaan niet vanaf wist …

#1 Hierom smaakt je vliegtuigeten niet lekker

Leef jij ook in de veronderstelling dat elke vliegtuigmaatschappij slechte koks heeft? Vliegtuigmaaltijden staan nu eenmaal niet bovenaan de culinaire bucketlist, maar opvallend genoeg ligt dat niet aan de kwaliteit van het eten. Door het verschil in luchtdruk werken je smaakpapillen in de lucht nét wat anders dan aan de grond. Toegegeven, dat het eten al een aantal uur van tevoren is bereid helpt natuurlijk ook niet echt mee. Toch kunnen we je wel garanderen dat het – meestal – niet aan de kookkunsten van de cateraars ligt. Nog niet overtuigd dat de cateraars best prima kunnen koken? Vlieg dan met deze 10 airlines, deze schijnen in economy class de beste maaltijden te serveren.

#2 Piloot en copiloot eten nooit hetzelfde

Vooruit, het is geen wet binnen de luchtvaartindustrie, maar in de praktijk eten de piloot en copiloot vrijwel altijd een verschillende maaltijd. De reden is eigenlijk heel simpel: zo wordt het risico verkleind dat ze allebei een voedselvergiftiging oplopen.

#3 Vliegangst? Heel normaal

Dacht je dat je de enige was met vliegangst? Helaas (of gelukkig) ben je niet zo uniek: maar liefst 20% van alle reizigers heeft last van een vorm van vliegangst. Dat is dus een op de vijf mensen. En ja, vliegen kan spannend zijn, maar het is zo ongeveer de veiligste manier van reizen. Helpt dat feitje niet? Misschien dit feitje wel: luchtvaartmaatschappij Qantas is volgens de ratings de veiligste airline. Het heeft nog nooit een fataal ongeluk gehad. (Laten we dat even afkloppen.)

#4 Zo lang gaat een vliegtuig mee

Misschien heb je het weleens meegemaakt: je komt het vliegtuig binnen en het lijkt alsof je terug bent in de vorige eeuw. Nou, dat kan goed kloppen! Vliegtuigen gaan namelijk gemiddeld zo’n twintig tot dertig jaar mee. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van de afgelegde afstanden en het aantal gemaakte vluchten. Vergelijk het met de kilometerstrand van je auto. En net zoals dat je niet jaarlijks een nieuwe auto koopt (toch?!),  heb je ook ‘oldtimers’ binnen de passagiersvliegtuigen . Vandaar dat je soms zelfs nog heel oude televisieschermpjes hebt – al is zwart-witbeeld er gelukkig niet meer bij.

#5 Ga met een strak zomerlijf op reis

Wist je dat bepaalde airlines je voor twee stoelen laten betalen als je niet meer in je vliegtuigstoel past met de leuningen naar beneden? Dat alleen al is een goede reden om wat kilo’s af te vallen én jezelf geld te besparen. Uiteraard is het sowieso wel fijn om een beetje fit te zijn als je de omgeving op vakantie wilt verkennen of een trekking wilt maken.

#6 (Geen) droge ogen houden

Zit je altijd keihard te snotteren bij romcoms tijdens je vlucht, terwijl je thuis normaliter de emoties van een baksteen toont? Er zit iets in de lucht … of eigenlijk juist niet. Volgens onderzoek kan de combinatie van de stress van reizen en het verminderende zuurstofgehalte tijdens het vliegen zorgen voor een verhoogde emotie. Sterker nog: een poll op de Facebookpagina van Virgin America toonde aan dat 41% van de mannelijke respondenten moest huilen bij een film in het vliegtuig en dat 55% zich meer emotioneel voelde tijdens een vlucht. Neem dus zakdoekjes als je  bij je volgende vlucht van plan bent een zielige film te gaan kijken.

#7 Reizigers zijn luxepaarden

Met z’n allen genieten we stiekem toch wel van flink wat luxe tijdens het reizen, vooral van kaviaar en champagne. Zo blijkt Lufthansa wereldwijd met maar liefst tien ton per jaar de grootste inkoper van het zwarte goud. Britten kunnen er ook wat van: ze consumeren zo’n zes ton per jaar aan visseneitjes. Singapore Airlines is de op een na grootste klant ter wereld van Dom Perignon-champagne. Al moet je natuurlijk wel businessclass vliegen om van al die lekkernijen te mogen genieten.

#8 The Mile High Club bestaat echt

The Mile High Club, bestaat-ie nou echt of is het een fabeltje? Je hebt er vast weleens van gehoord: je bent automatisch lid van de club als je ooit seks hebt gehad op grote hoogte. En hoewel er geen echte club is met een ledenkaart en abonneevoordelen, zijn er echt mensen die hun lusten in de lucht niet kunnen bedwingen, zo hebben onze collega’s in de luchtvaartindustrie bevestigd. Al blijkt het wel steeds minder vaak voor te komen dat twee passagiers samen het toilet in sluipen. Het is dan ook niet aan te raden, want …

#9 De deur van het vliegtuigtoilet kan niet echt op slot

Misschien is het je ooit al opgevallen dat stewards of stewardessen  de deur van de wc op slot doen met stijgen en landen. Dit is zodat de deuren niet open kunnen vliegen. Maar dat betekent dus ook dat zij in kunnen breken als jij jezelf hebt opgesloten in het toilet. Misschien iets om over na te denken voordat je die leuke medepassagier mee het hokje in sleept.

#10 Gek smokkelwaar

Er worden genoeg gekke dingen gesmokkeld tijdens het reizen. Zo heeft een bijgelovige vrouw eens geprobeerd een mensenhoofd (ja, echt!) mee te nemen om haar te beschermen tegen boze geesten. Een andere dame trachtte een baby-tijger, verscholen tussen knuffeltijgers, mee te smokkelen in haar bagage. Nog gekker: een vrouw probeerde maar liefst 75 levende slangen mee te nemen door ze in haar beha te proppen. Ingenieus, al vragen we ons wel af hoe ze dat heeft laten passen …

Ook op reis?

Na al die weetjes ook zin om weer een vliegtuig binnen te stappen om op reis te gaan? Maar zie je op tegen een lange vlucht? Wij hebben de tips om je vlucht door te komen en fris én fruitig op de plek van bestemming aan te komen.