3 populaire bestemmingen, net even anders

blog

Geschreven op
maandag 18 september
Geschreven door
Delen op social media

Toeristisch? Dat hoeft niet!

Mexico, Thailand, Bali: niet voor niets zijn het populaire reisbestemmingen. Je vindt er cultuur en de mooiste stranden en je kunt er elke dag heerlijk eten. Maar er is ook zeker meer: reis een stukje verder en je valt van de ene verbazing in de andere!

1. Thailand: communiceren met handen en voeten

thailand_surat thani

Treinstation Surat Thani is het knooppunt van waaruit de meeste reizigers meteen doorreizen naar de eilanden. Maar het is eigenlijk een plek om even te stoppen. Op nog geen half uur rijden hebben we iets gevonden … een dorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Een plek waar nauwelijks Engels gesproken wordt, simpelweg omdat er nog te weinig reizigers komen. Dus vragen we met handen en voeten waar de wc is. Even later laat de gastvrouw ons met gebarentaal onze slaapplek midden in haar woonkamer zien. Om ons heen zien we lachende familieportretten aan de muren. We zijn midden in een Thaise gemeenschap!

Op deze plek in Thailand runnen de dorpsbewoners de community zelf. Wat zij allemaal voor de dagelijkse kost doen, laat de lokale gids – die ook in het dorp woont – je maar al te graag zien. Stap in het bootje en laat je meenemen naar dit onontdekte plekje. Voor jou bijzonder, maar voor hen allemaal heel normaal.

Meer reisinspiratie vind je op Riksja Thailand!

2. Alle tinten blauw in Mexico

Laguna Bacalar Mexico

Mexico staat gelijk aan strand, tortilla’s, tequila en Maya’s. Maar kijk je iets verder, dan zie je dat er meer is: van indianendorpen tot flamingo-mangroves en Mayapiramides in de jungle. Maar er is nóg meer! Wie denkt er bij Mexico nu aan een meer in alle tinten blauw? Het biedt even totaal iets anders tijdens je Mexico-reis. Na ruïnes en koloniale steden is het nu tijd voor actie: kajakken! Eigenlijk gek dat je hier weinig reizigers vindt, want het is een leuke onderbreking op weg van Mayatempels naar strand. Het meer Laguna Bacalar staat bekend om de vele tinten blauw: babyblauw, aquafreshblauw, smurfenblauw … En vooral als de zon schijnt: wow! Een boottochtje terwijl de zon opkomt, is dan ook een must. Dan is het meer op zijn mooist, of beter gezegd: op zijn blauwst!
Heb je alles gezien en ben je klaar met het gekajak (toch best vermoeiend!), dan ga je terug naar je bungalow. Wordt het douchen of toch eerst ontbijten in de tropische tuin?

Stel je eigen reis samen op Riksja Mexico.

3. Balinees offerpaleis tussen de heuvels

bali

Verstopt tussen groene heuvels van Bali liggen drie imposante paleizen, omringd door een waterwereld van kunstige bruggen, hindoeïstische beelden en kleurrijke bloemen. Welkom in Tirtagangga. Je komt er alleen via slingerwegen en ontsnapt hier aan massa’s toeristen, want de lavastranden zijn nu eenmaal minder boeiend dan de witte parels in het zuiden. Hier bevind je je tussen de Balinezen, die komen voor ceremonies in het heilige water. Dit is Bali pur sang. Het liefst willen we niet weg van deze plek. We willen hier slapen! En dat doen we ook, in een bungalow midden in de tuinen van het paleis. De volgende ochtend wordt er op onze deur geklopt door een vrolijk vrouwtje met een verse mangosapje. Ze neemt ons mee voor een offerritueel. Samen vouwen we offertjes en ze overhandigt ons een geurige frangipani-bloem. Deze bloem staat voor geboorte en nieuwe uitdagingen, leren we. Het offeren ervan is een religieus gebaar om respect en dankbaarheid te tonen voor elke vorm van leven. Met aandacht leggen we ons offer op het water en kijken hoe deze langzaam wegdrijft  …

Nog meer bouwstenen van het gebaande pad vind je op Riksja Indonesië.


Op elke van onze 40+ bestemmingen hebben we pareltjes gevonden die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Wat is jouw favoriet?