Ga naar inhoud

Riksja Travel
Peru, Bolivia & Chili
Cusco heilige vallei

Vamos Peru in 2 weken!

Rondreis
  • Reisschema:
    Lima - Arequipa - Colca Canyon - Titicaca - Cusco - Heilige vallei en Machu Picchu
  • Reisduur:
    14 dagen / 13 nachten, aanvang dagelijks
  • Reissom:
    € 1.435,- p.p. bij 2 personen
  • Inclusief:
    o.a. tweedaagse tour Colca Canyon, boottocht Titicacameer, dag tour heilige vallei en bezoek Machu Picchu met gids
  • Vluchten:
    apart bij te boeken
✓ sfeervolle steden Arequipa en Cusco

✓ condors spotten in de Colca Canyon

✓ boottocht Titicacameer, maar dan net even anders

✓ dagtocht heilige vallei en bezoek Machu Picchu met gids
Arequipa reis

Dag 1 – 2 Begin van je 2-weekse Peru-rondreis, aankomst Lima

Vlucht van Amsterdam naar Lima. Door het tijdsverschil kom je nog dezelfde dag aan. Je wordt in de aankomsthal opgewacht en naar je hotel gebracht. Je verblijft in Miraflores, op ongeveer een half uur rijden van de luchthaven. Miraflores is een groene buitenwijk aan de kust met verspreid liggende hotels, bars en restaurantjes. Er zijn een paar drukke winkelstraten maar het is allemaal heel overzichtelijk, ideaal voor een kort verblijf. Onze hotels hier zijn moderne hotels in de driesterren categorie, met een ontbijtruimte op loopafstand van de reuring.

Dag 2-3  Arequipa, stadswandeling

Reistijd: circa 1,5 uur (per vliegtuig)

Het lijkt wel altijd lente in de Peruaanse stad Arequipa. Gelegen op 2300 meter schijnt de zon er bijna altijd. De temperatuur overdag ligt tussen de 20° en 25° C. Dat maakt de stad een aangename tussenstop om te wennen aan de hoogte. Maar Arequipa heeft meer. De stad is schoner en meer kosmopolitisch dan Lima maar tegelijk onmiskenbaar Latijns-Amerikaans. Je vind er verfijnde Spaans koloniale gebouwen en kerken. Dé bezienswaardigheid in de stad is het Klooster van Santa Catalina.

De stad wordt omgeven door vulkanen (Misti 5821m, Chachani 6075m en Pichu Pichu 5425m) en in de kleine taxi’s die (bijna) niets kosten kun je gemakkelijk stad en omgeving zien.

Als je ’s ochtends in Arequipa aankomt, wordt je naar je slaapplek gebracht. De hele dag ben je vrij om Arequipa te leren kennen. Omdat er vele mogelijkheden zijn, hebben we een informatieboekje samengesteld met verschillende stadswandelingen. Zo is er een culturele route of een wandeling waarbij je iets meer meekrijgt van het dagelijkse leven.

Welke route je ook kiest, stap zeker binnen bij het Santa Catalina klooster. Je loopt er door een labyrint van kronkelige straatjes met hoge rode, blauwe of witte muren. Er zijn kleine binnenplaatsjes, gebedsruimtes en bloementuinen die keurig bijgehouden worden door de nonnen die nog steeds in het klooster wonen.

Dag 4- Arequipa – Chivay (Colca Canyon)

Reistijd: circa 5 uur

Al heel vroeg word je opgehaald voor de vijf uur durende rit dwars over de Altiplano naar Chivay. De eerste paar uur kun je nog dommelend doorbrengen. Dan zul je merken dat de bus behoorlijk stijgt en de vlaktes om je heen steeds weidser en indrukwekkender worden. Je doorkruist het nationale reservaat Salinas y Aguada Blanca, waar je lama’s, alpaca’s en vicuña’s ziet grazen. Op het hoogste punt, een 4910 meter hoge bergpas, kun je je benen strekken en een coca thee drinken. Hier merk je ook goed welke invloed het hoogteverschil op je ademhaling heeft.

Bij aankomst in Chivay ga je in het dorpje op zoek naar een restaurant voor de lunch. Badder in de namiddag in de warme bronnen van La Calera, met uitzicht op de bergtoppen. Na een indrukwekkende dag, kruip je ’s avonds vroeg onder de wol.

Dag 5 – Chivay – Cruz del Condor – Puno

Reistijd: circa 5 uur

’s Morgens vertrek je weer vroeg naar het uitzichtpunt Cruz del Condor. Onderweg lopen koeien en ezels op de weg en in de dorpjes zie je boerinnen lopen in hun typische kleurrijke kleding. Cruz del Condor is het diepste punt van de Colca Canyon. Met 3200 meter diepte vergelijkbaar met de Grand Canyon. Hier leeft de Andes Condor. Je moet geduld en een beetje geluk hebben, maar op een rots in de zon met een petje op en een verrekijker in de hand, kun je ze vaak vlak langs je zien vliegen.

Je rijdt de spectaculaire route langs de terrassenvallei terug richting Chivay. Na iedere bocht maakt het uitzicht weer indruk. Je luncht hier en kunt nog een korte wandeling maken en wat snacks inslaan voor de reis naar Puno, waar je aan het begin van de avond aankomt. Hier word je afgezet bij je hotel.

Dag 6 – Titicaca boottocht met pachamanca lunch

Je wordt vanochtend bij het hotel opgehaald en naar de bedrijvige haven van Puno gebracht, waar je al vroeg met je medereizigers het open water opvaart. Met een snelle express boot, vaar je in een goed tempo richting de eilanden. Een zwemvest is verplicht (nou ja, zolang je nog in het zicht van de haven bent). Smeer je goed in want de zon is op deze hoogte scherp en door de wind kun je verbranden zonder het in de gaten te hebben.

Je bezoek vandaag is net even anders. Na anderhalf uur varen stap je aan wal op Taquile eiland waar je op een afgezonderd deel van het eiland wandelt. Je gids vertelt je over het leven op het eiland. Opvallend is dat de mannen op dit eiland breien. Het model en de kleur van de muts vertelt je of de drager getrouwd is, een notabele van het dorp, of een vrijgezel; wel zo makkelijk voor de dames. Bij de Santa Maria bevolking op het schiereiland geniet je van een pachamanca lunch waarbij het eten in folie gewikkeld ondergronds bereid wordt. Je eindigt de dagtocht bij een groep afgezonderde rieteilanden en vaart dan terug naar Puno, waar je nog een nachtje slaapt.

Dag 7 – Puno – Cusco

Reistijd: circa 6 uur

Na een goede nachtrust en uitgebreid ontbijt ga je op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met een riksja, naar het busstation. Er zijn verschillende manieren om van Puno naar Cusco te reizen. De bus die wij voor je reserveren heeft een Engelssprekende gids aan boord en maakt enkele leuke stops onderweg. De rit duurt ongeveer tien uur en de trein slingert door het imposante Andes gebergte heen en langs diepe kloven. Je stopt onder andere bij een mooie kapel, een oude tempel en een museum. Je gids vertelt je er van alles over. Ook een uitgebreide lunch is inbegrepen.

Je neemt voor een paar sol een taxi naar je hotel. Je posada is knus en heeft een tuin of patio. Het ligt midden in de kunstenaarswijk San Blas. Deze wijk bestaat uit smalle straatjes waar net een Daewoo taxi doorheen kan. Je komt er al lopend verrassende doorkijkjes tegen.

Dag 8 – Cusco, vrij verblijf

De bezienswaardigheden rondom de ‘place to be’ Plaza de Armas liggen op ongeveer tien minuten lopen, downhill vanaf je hotel. In de straatjes kun je winkelen en restaurantjes, waar je ’s avonds panfluitspelers kunt zien, zijn er volop. De kathedraal en de Compañia kerk zijn mooi, en je moet zeker even door de Calle Loreto lopen waar de huizen gebouwd zijn op nog originele Inca muren. Voor Incaruïnes in de omgeving bestaat er een pas, de ‘boleto turístico’ die je kunt kopen.

Ga je terug naar je hotel, neem dan gerust een taxi: de straatjes zijn steil en de stad ligt natuurlijk wel op 3300 meter.

Dag 9 – Cusco – Urubamba

Je wordt deze morgen bij je hotel opgehaald. Per minibusje met Engelssprekende gids reis je de Heilige Vallei in. De naam van deze vallei verwijst naar de talloze overblijfselen uit het Inca tijdperk. De gunstige ligging (op zo’n 2800 meter hoogte), het aangename klimaat en de vruchtbare grond maakt het een omgeving vol terrasvormige landbouwvelden, kleine dorpjes en groene vergezichten. Het is dan ook wel te begrijpen dat de Inca’s deze omgeving kozen voor hun landbouwprojecten en de bouw van belangrijke tempelcomplexen.

Onderweg stop je eerst nog bij een mooi uitzichtpunt over de vallei voordat je in het dorpje Pisac aankomt. Hier bezoek je allereerst een ruïnecomplex van de Inca’s, waarschijnlijk ooit een verdedigingsfort. Het is moeilijk voor te stellen hoe het gelukt is dit ooit imposante bouwwerk op deze locatie te bouwen. Genoeg gehoord over en gezien van de ruïnes? Zoek dan een rustig plekje op met uitzicht over de vallei. Wij genoten hier van het weidse uitzicht terwijl de drukte van alledag even aan ons voorbij ging.

Vervolgens bezoek je de bekende markt beneden in het dorp. Dinsdag, donderdag en zondag (zo nodig passen we de reisplan voor je aan) zijn de drukke marktdagen van Pisac: de bevolking komt dan van heinde en verre naar het marktplein om hun spullen te verkopen. Vroeger ging het vooral om fruit en groente, tegenwoordig vind je er vooral veel souvenirs in alle kleuren, maten en vormen. Rondsnuffelen tussen alle kleden, keramiek en sieraden; onderhandelen en afdingen hoort erbij.

Aan het einde van de ochtend vervolg je je route de vallei in. Je volgt de snelstromende en bochtige Urubamba rivier. Om je ook nog een echte lokale markt te laten beleven, bezoek je voor de lunch de lokale markt van Urubamba. Hier wandel je langs kraampjes waar onder andere maïs (wat veel in deze omgeving verbouwd wordt) en vele soorten fruit verkocht worden. Maar ook slippers gemaakt van oude autobanden zijn al jaren bij de locals favoriet.

Na de lunch vertrek je naar Ollanta(ytambo), een klein dorp aan de spoorlijn van Cusco naar Machu Picchu. Het dorp is het verzamelpunt van de wandelaars van de Inca trail die hier hun laatste inkopen doen voorafgaande aan de wandeltocht. Je bezoekt er allereerst het verdedigingsfort van de Inca’s. Het was de enige vesting van de Inca’s waar de Spanjaarden succesvol verjaagd werden.

Vanachter de enorme rotsblokken muren van het fort werden ze doorzeefd met pijlen. Deze rotsblokken wogen soms wel 50 ton en werden over de rivier vervoerd. Vanaf de oever moesten ze dan naar boven gesleept worden met touwen, stokken, paarden, etc. De enorme blokken liggen er nog steeds, intact en nog precies op elkaar aansluitend. Het moet een gigantisch en nauwkeurig werk zijn geweest en je kunt het allemaal nog exact zien.

Na het fort neem je afscheid van je medereizigers en word je afgezet bij je slaapplek voor vannacht: een leuke, maar eenvoudige posada op enkele minuten lopen van het treinstation.

Het zal trouwens misschien even duren voordat je de naam van dit dorpje in een keer vloeiend uitspreekt maar de sfeer van het dorpje, de bewoners en in je accommodatie heb je zo te pakken.

Dag 10 – Ollanta, vrij verblijf (optionele paardrijtocht)

Vandaag kun je zelf kiezen wat je gaat doen. Heb je fut, ga er dan ’s morgens om 07.00 uur heen. Op een rotsterras hoog boven het dorp zie je dan hoe de zon opgaat terwijl de hanen kraaien en Ollanta langzaam wakker wordt.

In het dorp vind je een handjevol restaurants, een bar, een museumpje en een lokale markt. Er wonen maar tweeduizend mensen dus veel gebeurt er niet: het leven van alledag gaat z’n gang en na het levendige Cusco is die rust wel lekker. Wij hebben de middag besteed aan een paardrijrit door de vallei. Zo’n rit is heel anders dan wanneer je in een busje zit. Je maakt meer deel uit van het landschap, hoort vogels fluiten en de rivier kabbelen: heel relaxt dus. Ook al heb je geen rijervaring, de paarden zijn klein en weten de weg wel.

Mooi weer heb je vast wel, want de Andestoppen die de vallei omringen houden de meeste wolken tegen dus de vallei is bijna altijd zonnig.

Een andere mogelijkheid is om collectivo te nemen naar Urubamba (1 Sol). Dit dorpje ligt op een half uurtje rijden en hiervandaan neem je makkelijk een taxi naar Las Salinas waar je de zoutpannen kan bekijken. Wanneer je nog energie over hebt kun je te voet een twee uur durende afdaling maken tot aan de weg Urubamba – Ollanta.

Dag 11 – Ollanta – Aguas Calientes

Reistijd: circa 1,5 uur (per trein)

Van het hotel neem je een taxi naar het stationnetje van Ollantaytambo, waar je rond half tien in de trein stapt. Na anderhalf uur door de bergen kom je in Aguas Calientes. Ook een klein dorp, maar toch weer heel anders: iedereen die Machu Picchu bezoekt komt in Aguas Calientes en het is dan ook een komen en gaan van reizigers.

’s Middags heb je tijd om het plaatsje een beetje te verkennen. Normaal gesproken is een plein het centrum van een dorp, maar hier zijn het de treinrails! Het is niet moeilijk een geschikte plek te vinden om te lunchen, aan het spoor zitten wel vijftig restaurantjes op een rij. ’s Middags kun je in Aguas Calientes naar de warmwaterbronnen (vandaar de naam) gaan of in de bergachtige omgeving een wandeling maken, bijvoorbeeld naar een waterval.

Dag 12 – Aguas Calientes – Machu Picchu- Cusco

Reistijd: circa 3,5 uur (per trein)

Al om 06.00 uur vertrekt vlakbij het station de eerste bus uit Aguas Calientes naar Machu Picchu. Lopen kan ook maar dan ben je er vrij laat. Zo vroeg laat de sluierbewolking alleen flarden van de ruïnes zien. Pas als de wolken optrekken kun je je een beeld vormen van de enorme omvang van de opgravingen. Je bezoek aan de Machu Picchu is met gids en duurt ongeveer twee uur. In de loop van de dag reis je per trein terug naar Cusco, waar je nog een nacht slaapt.

Dag 13 – 14 Einde van je rondreis door Peru van 2 weken

Reistijd: circa 1,5 uur (binnenlandse vlucht)

Ergens in de ochtend, afhankelijk van je vluchttijd, ga je op eigen gelegenheid van je posada in San Blas naar de luchthaven van Cusco. De vlucht naar Lima duurt een uur en vaak heb je in Lima nog een behoorlijke wachttijd voordat je vlucht naar Nederland vertrekt. Is dit het geval, dan kunnen we een laatste dag-toer voor je regelen. We halen je dan bij de luchthaven op en brengen je naar de leukste kunstnijverheidsmarkt van Lima waar je nog rond kunt struinen tussen de keramieken potjes en felgekleurde kleden. Je wordt weer opgehaald bij Larcomar, een groot en modern winkelcentrum direct aan het strand van Lima waar het altijd gezellig is en je bovendien nog één keer een prachtige zonsondergang in Peru kunt meemaken.

Afhankelijk van je vluchtschema land je in de ochtend weer in Nederland.

Onze slaapplekken

Lima hotel kamer
Special stay hotel Cusco Peru tafel
Lima hotel restaurant
Arequipa hotel zitje
Arequipa hotelkamer