Naar boven

Noordereiland of Zuidereiland?

blog

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Of eigenlijk drie als je Stewart Island, helemaal in het zuiden, ook mee telt. Niet iedereen heeft de tijd om beide eilanden te bezoeken. Maar kies je dan voor Nieuw-Zeeland Noordereiland of Zuidereiland? We zetten de verschillen voor je op een rij.
Decorative torn edge

Nieuw-Zeeland Noordereiland?

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is qua oppervlakte kleiner, maar er wonen wel veel meer mensen (ten opzichte van Zuidereiland). Nieuw-Zeeland heeft namelijk zo’n vier miljoen inwoners in totaal, maar daarvan wonen er ruim 3 miljoen op het Noordereiland. Bijna de helft daarvan woont in en rondom Auckland. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is Auckland dus echt een grote stad, maar vergelijk je het bijvoorbeeld met wereldsteden als Hongkong en New York dan stelt het weer niets voor. Zodra je Auckland namelijk verlaat, kom je toch vooral terecht in een wereld van rust, ruimte en natuur.
Wat het Noordereiland zo fijn maakt zijn de kleinere afstanden, ontspannen plekken als Coromandel en de Bay of Islands en de spectaculaire verschillen in landschappen. Je hebt het subtropische noorden met verlaten baaien en springende dolfijnen, het groene Hobbit-landschap, een thermale wereld met besneeuwde bergtoppen in het midden van het eiland, maar ook glooiende wijngebieden bij Napier en Martinborough. Voordat je de oversteek maakt naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland pik je ook Wellington nog mee. Een veel kleinere stad dan Auckland met een hele relaxte sfeer.
Je reisdagen op het Nieuw-Zeeland Noordereiland lopen uiteen van zo’n 5 uur van Auckland naar de Bay of Islands tot dagen waarop je maximaal 1,5 uur in de auto zit. Heel relaxed dus en je hebt alle tijd om onderweg te wandelen en te genieten. Voor de belangrijkste bezienswaardigheden Auckland, Bay of Islands, Rotorua, Tongariro en Wellington raden we minimaal zo’n 11 dagen aan. Natuurlijk is meer tijd altijd fijn, want dan heb je ook de tijd om buiten de gebaande paden te reizen en plekken als de oostkust, Mount Taranaki en de wijngebieden te ontdekken.

Nieuw-Zeeland Zuidereiland?

Op het Nieuw-Zeeland Zuidereiland heb je, ten opzichte van Noordereiland, nóg meer rust en ruimte, omdat er zo weinig mensen wonen op een grote oppervlakte. Hier rijd je soms een halve dag zonder iemand tegen te komen en dat vonden wij toch wel het ultieme gevoel van vrijheid! Je ontdekt hier gouden stranden bij Abel Tasman, gletsjers, groene fjorden met watervallen, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland en met een beetje geluk spot je misschien wel een walvis. De afstanden zijn op het Zuidereiland een stuk groter waardoor je geregeld zo’n 5 uur in de auto zit. Geen straf, want je vult je dagen met foto- en wandelstops onderweg. De wegen zijn hier soms ook bochtiger en je stijgt en daalt geregeld, waardoor je soms ook niet harder kan dan 60 km per uur.
Voor een route langs veel van de bezienswaardigheden op het Zuidereiland heb je minimaal zo’n 13 dagen nodig. Dan heb je alleen wel een pittig reistempo en geen tijd voor bijvoorbeeld Mount Cook of de walvissen bij Kaikoura. Meer tijd op het Zuidereiland raden we dan ook zeker aan.

Nieuw-Zeeland Noordereiland en Zuidereiland

Als je inclusief vluchten zo’n drie weken de tijd hebt voor Nieuw-Zeeland en rustig wil reizen dan raden we je aan een keuze te maken tussen één van de twee eilanden. Als je veel wilt zien en een wat pittiger tempo geen probleem vindt, dan zou je ook een deel van het Noordereiland in je reis kunnen toevoegen met het grootste deel van je reis op het Zuidereiland. Hoe ziet je reis door Nieuw-Zeeland er dan uit? Bijvoorbeeld door te reizen van Auckland naar Queenstown. (Bekijk ook onze Nieuw-Zeeland rondreizen voor goede voorbeelden.)
Zelf kiezen we het liefst voor een combinatie tussen Noordereiland en Zuidereiland, omdat de eilanden zo verschillend zijn. Er zijn heel veel routes mogelijk en we helpen je daar graag bij. Als je beide eilanden wil ontdekken dan raden we minimaal 3,5 tot 4 weken aan, afhankelijk van je gewenste reistempo. Heb je nog langer de tijd? Dat is alleen maar fijn en geeft je de mogelijkheid rustiger te reizen, nog meer gebieden te zien of je reis tropisch af te sluiten.

background-pattern