Naar boven

Handige weetjes over Madeira

Algemene informatie

Handige weetjes

Voordat je naar een bestemming reist is het natuurlijk handig én leuk om wat over de bestemming te weten. We hebben hier enkele handige weetjes en info op een rijtje gezet. Op die manier kan jouw reis door Madeira goed beginnen!

Beste reistijd:
Het eiland Madeira wordt vaak als het ‘eiland van de eeuwige lente’ gezien vanwege haar klimaat. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam met milde winters, waarbij het kwik zelden onder de 16 graden daalt. De zomers zijn warm, maar zonder extreem heet te worden. Dit zorgt ervoor dat het eiland altijd een ideale bestemming is om te verkennen.

Tijdsverschil en voltage:
In Madeira is het één uur vroeger dan in Nederland en is het voltage 220V.

Internet en bellen:
Madeira behoort tot Europa, waardoor je kunt bellen en internetten op basis van je Nederlandse bundel. Het goedkoopste is dan ook om via de wifi naar huis te bellen.

Siësta:
Hoewel de siësta vaak wordt geassocieerd met Spanje, is het op Madeira ook een traditie. Tussen 12 en 15 uur sluiten de winkels en gaan de meeste Portugezen naar huis om te genieten van een uitgebreide lunch met de familie. De siësta is een manier om de sterke familiebanden te koesteren. Slechts een enkeling gebruikt de siësta nog om te slapen op het heetst van de dag.

Geschiedenis in een notendop

Het eiland Madeira is gevormd door de vulkanische activiteiten die lagen lava hebben gecreëerd en uiteindelijk hebben geleid tot de vorming van deze eilandenarchipel. Hoewel Madeira zelf geen vulkaan is, heeft het eiland zijn vruchtbare grond te danken aan deze vulkanische lagen.

In de vroege tijden van de ontdekkingsreizen werd Madeira ontdekt door Portugezen die zich hier vestigden en het eiland tot bloei brachten. Er werden landbouwgronden en suikerrietplantages aangelegd, waardoor het een belangrijke tussenstop werd op de handelsroutes tussen Europa en de rest van de wereld. In de 17e en 18e eeuw beleefde het eiland een bloeiende wijnindustrie, waarbij de wereldberoemde Madeira-wijn werd beschouwd als een van de meest luxueuze dranken op het westelijk halfrond. Na de democratische revolutie in 1974 werd Madeira een autonome regio van Portugal met een rijk koloniaal verleden.

Taal en cultuur

Het Portugees dat op Madeira wordt gesproken is de officiële taal van het eiland, maar klinkt net iets anders dan het Portugees op het vasteland. Dit komt door de invloeden van eeuwen geleden tijdens de kolonisatie. Het Portugees op Madeira vertoont daarom invloeden van het Braziliaans-Portugees.

Op het eiland Madeira wordt Portugees gesproken dat zijn oorsprong vindt in het Latijn en sterke banden heeft met het Spaans. Op de meeste plekken, vooral in de horeca, kun je gemakkelijk communiceren in het Engels. Daarbuiten kom je met handen en voeten ook een heel eind en is een zakwoordenboekje Portugees altijd handig. Hier alvast een klein voorproefje:

  • Goedemorgen & hallo = Bom dia
  • Hoe gaat het? = Como está?
  • Het gaat goed, dankjewel. = Bem, obrigado/a.
  • Tot ziens! = Adios!
  • Alstublieft = Por favor
  • Bedankt = Obrigado/a
  • De rekening alsjeblieft. = A conta, por favor.
  • Mag ik een foto van je maken? = Posso tirar-lhe uma foto por favor?
  • Ja = sim
  • Nee = não

Eten en drinken

Madeira staat niet alleen bekend om haar landschappen, maar ook om haar eigen keuken. Doordat het eiland in de Atlantische Oceaan ligt is het niet gek dat er veel vis wordt gegeten. Populaire vissoorten zijn tonijn, kabeljauw, zwaardvis en ‘espada’. Probeer zeker de verrassende combinatie van espada met banaan of passievrucht. Een andere lokale favoriet is de ‘espetada’, een rundvleesspies gekruid met knoflook en laurier. Voor veganisten en vegetariërs biedt Madeira ook diverse opties. Veel restaurants hebben veganistische gerechten op hun menukaart staan, en de ober kan vaak helpen bij het aanpassen van gerechten naar specifieke dieetwensen. Mundo Vegan is een 100% veganistische hotspot.

De eilandbewoners zijn echte zoetekauwen waardoor je volop kunt genieten van verschillende desserts. Proef het verse fruit of de ‘bolo de mel’, een traditionele honingcake. Bij de maaltijden wordt vaak wijn geschonken, meestal afkomstig uit Portugal. De beroemde Madeira-wijn is een populaire keuze als aperitief. Voor een culinaire ervaring kun je de overdekte markt in de hoofdstad Funchal bezoeken. Hier vind je lokale boeren die hun verse producten aanbieden, waaronder exotische vruchten en groenten.

background-pattern