Naar boven

Zeilen | Riksja Griekenland

Proef cultuur en hijs de zeilen

rondreis

  • Reisschema:
    Athene - zeilen Saronische Golf - Poros
  • Reisduur:
    12 dagen / 11 nachten
  • Reissom:
    in jul/aug: vanaf € 1.574,- p.p. (bij 2 personen)
  • in voor- en naseizoen: vanaf € 1.296,- p.p. (bij 2 personen)
  • Start van de reis:
    Elke vrijdag (in overleg)
  • Inclusief:
    transfer bij aankomst, ferry's, overnachtingen en een week zeilen inclusief kapitein
  • Reisperiode:
    Half april tot eind oktober
✓ Combineer de oudheid van Athene en de stranden van Poros met een week zeilen
✓ Verken in flottielje de Saronische Golf
✓ Beklim de Acropolis en overnacht centraal in Athene
✓ Geen zeilervaring nodig, je zeilt mee aan boord mét kapitein
✓ Poros: kristalhelder water, verborgen baaien, kleine tavernes met lokale gerechten
Zeilen | Riksja Griekenland
Decorative torn edge

Dag 1 – Welkom in Athene

Na een vlucht van ongeveer 3,5 uur land je vandaag in Athene. Vanuit het vliegtuigraampje zie je de witte stad onder je liggen, omringd door een blauwe zee en hier en daar een plukje groen. Hoe bijzonder: Athene is al 7000 jaar bewoond en de bakermat van de Europese beschaving. Plaka is daarbij één van de oudste historische wijken van Athene en gebouwd bovenop woonwijken van het oude Athene. Wanneer je de luchthaven uitloopt voel je de warmte en zie je de groene wuivende palmbomen. Je chauffeur brengt je naar je hotel in de stad, op een kwartier lopen van Plaka. De wandeling ernaar toe vergt wat van je beenspieren, want alles in Athene is heuvel op, heuvel af. Met als hoogtepunt het Parthenon op de Acropolis. Die schittert in de verte en is ’s avonds magisch verlicht. Doe als de Grieken doen en maak een wandeling op Filopappou Hill, geniet van een drankje op één van de rooftop bars bij het Monasteraki plein en proef lokale gerechten in Plaka. Een goed begin van je vakantie.

 

Decorative torn edge

Verleng je verblijf in Athene – optioneel

Standaard plannen we één nacht in Athene voor je in, tijdens deze reis. Wil je echter Athene wat meer verkennen, dan verlengen we je verblijf in Athene. Vind je het leuk om met een local op stap te gaan en door haar of zijn ogen Athene te verkennen, laat ons dat dan weten. We hebben verschillende excursies in Athene namelijk, zoals een citybike food tour, waarbij je in drie uur met een inwoner van Athene langs zijn of haar favoriete plekken fietst. Je trapt door smalle straten en langs kleine authentieke restaurants. Of fiets langs de hoogtepunten van Athene met een Nederlandstalige gids. Verken de wijken Psiri, Plaka en Monastiraki, maar ook het Olympisch Stadion en de centrale markt staan op de planning. Houd je meer van wandelen, dan ga je op zoek naar de archeologische vondsten boven én onder de grond en krijg je leukste insider tips voor de wijk Plaka.

Decorative torn edge

Dag 2 – Tijd om te gaan zeilen

Na je ontbijt pak je je spullen en reis je op eigen gelegenheid naar je zeilboot, in de haven. Reis je in juli? Dan ligt je boot in de haven van Piraeus. In juni, augustus en september ligt je boot in Aegina. Vertrek je vanaf Aegina, dan regelen wij de ferry-overtocht voor je. Je zeilt een week en het zeilen heeft als vaste startdag de zaterdag. Vanaf een uur of drie kun je aan boord van de zeilboot; je overnacht de eerste nacht in de haven, op de boot. Zo heb je de tijd om boodschappen te doen voor de hele week, krijg je van de kapitein uitleg over de tocht en maak je kennis met de andere reizigers van de groep. ’s Avonds eet je in een taverne in de haven, waarna je je eerste nacht aan boord hebt. Wij laten je voor vertrek weten waar de zeilboot precies ligt, zodat je niet eindeloos hoeft te zoeken in de haven.

Decorative torn edge

De zeilboot

Je zeilboot heeft maximaal vijf tweepersoonshutten; het sanitair (vaak twee douches en toiletten) deel je met andere reizigers. Om de impact op de natuur te verkleinen zorgen we er onder andere voor dat aan boord biologisch afbreekbare zeep aanwezig is en geeft de schipper tips hoe met afval om te gaan tijdens de reis. Je vaart door de Saronische Golf, die in een kom onder Athene ligt. De afwisseling tussen mooie baaien, sfeervolle eilanden en zelfs oudheden op de Peloponnesos is enorm, waardoor je gegarandeerd een afwisselende zeilweek tegemoet gaat. En hoewel de windrichting overwegend noordoost is, is deze windrichting niet heel constant. De route ligt dan ook nooit vast, zodat de reis optimaal kan worden aangepast aan de windrichting, maar ook aan de wensen van de groep. Hieronder vind je een voorbeeldroute voor je reis. Het geeft je een goed beeld van je zeiltocht door Griekenland.

Decorative torn edge

Een inkijkje in je week zeilen

Je vaart mee met het moederschip van een flottielje reis. Je vaart met een aantal verschillende zeiljachten dezelfde route; de schipper van je zeilschip brengt jullie niet alleen naar de mooiste plekjes, maar ondersteunt ook zeilers die een eigen jacht hebben gehuurd. Terwijl jullie het ’s ochtends nog even rustig aan doen, krijgen de overige zeilers een briefing met tips voor onderweg. Als iedereen is vertrokken, rond een uurtje of half 11, varen ook jullie de haven uit voor een mooie zeiltocht op zee. Je vaart dagelijks zo’n vier à vijf uur in totaal. Het ontbijt en de lunch zijn aan boord aanwezig, maar maak je zelf klaar. Rond een uurtje of vier gooi je het anker uit bij je overnachtingsplek en ontmoet je de andere zeilers. Er is dan nog alle tijd om de omgeving te ontdekken, te relaxen, én om de zee in te duiken. ’s Avonds wordt er over het algemeen met het flottielje samen gegeten in een lokaal restaurantje. Maar: niks is verplicht. Vrijheid, blijheid dus!

Decorative torn edge

Dag 3 t/m 9 – Voorbeeldroute

Na het ontbijt en de briefing en hijs je de zeilen. Vandaag vaar je in een paar uur naar een baai in het zuidwestelijke puntje van het eiland Agistri. Onderweg stop je op een mooi plekje voor een lekkere lunch aan boord en is er tijd om je snorkel en flippers aan te trekken om de onderwaterwereld te ontdekken. Daarna vaar je verder, naar een kleine haven, waar je boot met lange lijnen wordt vastgemaakt aan een boom en een rotsblok, een meter of 10 van de kant. Er is hier helemaal niks, behalve één overheerlijk visrestaurantje. Geniet van je vers bereid visje en een prachtige zonsondergang met je zeiljacht op de voorgrond. Val daarna in slaap op het ritme van de golven. Het zal best wel even wennen zijn om in een hut te slapen, maar na een paar dagen weet je niet beter.

Decorative torn edge

Aegina

Het volgende eiland wat je gaat ontdekken is het eiland Aegina. We leggen aan in een klein en rustig dorpje aan de zuidkant, Perdika. Omdat het hier rustig is, is dit dé plek om te ontspannen. De haven is er vrij open, waardoor je vanaf je jacht zo in het frisse water plonst en een prachtige zonsondergang kunt zien. Ook vandaag stoppen we onderweg voor de lunch op een mooi plekje. Omdat de flottielje begeleider (de schipper van jullie zeilboot) bij jullie aan boord zit, kan die leuke weetjes delen, stoppen op plekjes die niemand anders kent en natuurlijk alvast de nieuwe bestemming en activiteiten delen.

Decorative torn edge

Van Aegina naar het vasteland

Het Epidaurus Amfitheater ligt verscholen in de bossen en staat op de lijst van UNESCO. Het theater werd in de vierde eeuw v. Chr. gebouwd en is perfect geïntegreerd met de omgeving. Het toneel heeft een diameter van ruim 20 meter en de akoestiek is perfect. Elk geluid van beneden wordt tot bovenaan gehoord. En de hoogste zitplaatsen (in totaal zo’n 15.000) zitten op ongeveer 23 meter hoogte. Deze akoestiek maakt het theater zo beroemd. Hoe bijzonder is het dat ruim 2.000 jaar geleden de Grieken kwamen luisteren en kijken naar toneelvoorstellingen, verzen van Homers en tragedies van Sophocles. Tickets voor het Epidaurus kun je ter plaatse bij het loket verkrijgen. Niet alleen het amfitheater is indrukwekkend; in de schaduw van de bomen vind je veel opgravingen die zeker de moeite waard zijn.

Decorative torn edge

Na twee eilanden en het vasteland staat ook een combinatie op de planning en wordt gezeild naar Methanon, naar Vathi. Methanon is een schiereiland dat uit 27 vulkanen bestaat. Liefhebbers kunnen één van die vulkanen beklimmen. Aan het eind van de middag, wanneer de ergste hitte voorbij is, reis je achterin een pick-up naar eerste deel van de berg. Hierna moet je nog ongeveer een half uur klimmen en wandelen om de top te bereiken. Eenmaal terug in de haven, dineer je in het restaurant direct achter je zeiljacht, aan een tafel recht voor de loopplank. In dit dorpje is verder helemaal niks, dus het is heerlijk om na het eten op het voordek nog even van de rust te genieten.

Decorative torn edge

Dag 8 – Je laatste zeildag

Vandaag is de laatste échte zeildag. Dus spring ’s ochtends vroeg nog een laatste keer in zee, om daarna fris en fruitig aan het ontbijt te verschijnen. Samen met de schipper vaar je vandaag terug naar het beginpunt van je zeilweek: Aegina of Piraeus. Luier aan dek, eet je laatste lunch aan boord en duik nog een allerlaatste keer in zee om de onderwaterwereld te verkennen. Heb je geluk vandaag, dan zwemmen zelfs dolfijnen een stukje met je mee. Je overnacht nog op de boot vanavond en eet in de haven, in een lokale taverne.

Decorative torn edge

Dag 9 – Naar Poros

Vandaag is het dan écht tijd om afscheid te nemen en verder te reizen. Je geniet van je laatste ontbijt aan boord, waarna het tijd is om in te pakken. Houd er rekening mee dat je rond 10 uur van de boot af moet zijn; dit kan natuurlijk ook eerder, wanneer je bv. met een vroege ferry de overtocht moet maken. Je reist vandaag van Aegina of Piraeus naar Poros. Je accommodatie, een comfortabel appartementencomplex met zwembad, ligt op loopafstand van een kiezelstrandje waar het goed vertoeven is op een ligbed onder de parasol. In een half uur wandel je naar ‘Poros-stad’, een klein en gemoedelijk dorp met witte huizen tegen een heuvel aangebouwd. Slenter langs de kade en geniet van vers schepijs. Wanneer je naar de klokkentoren wandelt kijk je uit over het eiland en de blauwe omringende zee. Wij vonden het de klim meer dan waard.

Decorative torn edge

Dag 10 & 11 – Verken Poros en omgeving

Hoewel Poros een klein eiland is, is er veel te doen. Niets leuker vinden wij dan zelf op onderzoek uit te gaan en kijken waar de dag je brengt. De baaien aan de westkant van het eiland zijn kleinschalig opgezet. Je betaalt een vast bedrag voor je strandstoel, maar wanneer je aan het einde van de dag komt is de kans groot dat je er gratis op mag liggen. Wanneer je niet wilt rijden, vaar dan met een kaïk (een traditionele houten zeil- of roeiboot) naar bijvoorbeeld Neorio-strand. De kaïks liggen in de haven van Poros. Liever weer het water op? Ga dan zeekajakken en peddel langs rotsformaties. Een dagje eilandhoppen naar Hydra kan ook. Op het eiland zijn zowel zand- als kiezelstranden. Sommige zijn te voet bereikbaar, maar het is makkelijker om een watertaxi te nemen. Het eiland is namelijk autovrij. Vervoer vindt plaats per ezel of watertaxi. Wil je een dagje Hydra opnemen in je reis,

Decorative torn edge

Dag 12 – Laatste vakantiedag

Vandaag reis je terug naar huis. Maar niet voordat je nog een keer geniet van een heerlijk Grieks ontbijt, het uitzicht over het blauwe kabbelende water en de zon op je gezicht. In ongeveer vier uur vaar je van Poros terug naar het vasteland van Griekenland, naar Piraeus. Daar kun je kiezen uit een taxi, bus of trein om naar de luchthaven te reizen. Heb je een ochtendvlucht? Dan is het beter om de dag voor je vlucht al terug te reizen naar Athene. Vind je het fijn om een auto te huren deze laatste paar dagen? Dan kun je deze oppikken in de haven van Piraeus, na het zeilen. Je rijdt makkelijk en snel langs de kust naar Galatas, waar je op de ferry rijdt naar Poros. Deze ferry duurt ongeveer 10 minuten en vaart de hele dag door. Je hoeft op voorhand geen kaartjes te regelen. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van huurauto’s in de zomervakantie krap kan zijn.

Decorative torn edge

Rondreis verlengen of aanpassen

We kunnen ons voorstellen dat 12 dagen Griekenland eigenlijk te kort is. En dat je deze reis dan ook graag wil verlengen. Hierboven is al benoemd dat je je verblijf in Athene met een paar dagen (of een nacht) kunt verlengen, zodat je net wat meer tijd om de historie en cultuur op te snuiven. Ook aan het einde van je reis is het mogelijk om een paar dagen aan vast te plakken. Zo zijn we groot fan van Evia; vrij onbekend onder toeristen maar des te meer bekend bij de Grieken zelf. Evia is bergachtig en groen, en daarom ideaal voor wandelliefhebbers. Je overnacht op een wijnboerderij en je uitzicht bestaat uit wijngaarden en sinaasappelbomen. Het eiland kan in het vroege voorjaar en late najaar erg rustig zijn, hoewel in de hoofdstad Chalkida altijd wel reuring is. Het weer is erg onvoorspelbaar in deze tijd van het jaar. Het seizoen loopt van half juni tot begin september. We adviseren om een auto te huren, zodat je zelf makkelijk naar Evia rijdt en ook wat van het eiland kunt zien. Je kunt Poros ook verruilen voor Evia.

Decorative torn edge

De kleine lettertjes

Griekenland is een populaire bestemming, met name in de zomermaanden. Reis je met ons dan overnacht je in kleinschalige accommodaties. We merken echter dat we meer en meer uit moeten wijken naar alternatieve accommodaties (ook door ons bezocht overigens), vaak op hetzelfde eiland, maar soms op andere eilanden. Houd er dan ook rekening mee dat het na boeking zomaar kan gebeuren dat je reis eindigt op een ander eiland dan Poros. Kortom, zeker voor boekingen met vertrek juli/augustus vragen we veel flexibiliteit van onze reizigers. Zodat jullie vakantie onvergetelijk gaat worden.

Decorative torn edge
torn-edge

Proef cultuur en hijs de zeilen

Onze sfeervolle adresjes

background-pattern