Naar boven

Fly-drive Cyprus: het eiland rond van bergen tot strand

rondreis

  • Reisschema:
    Tochni - Troödosgebergte - Polis
  • Reisduur:
    10 dagen / 9 nachten
  • Reissom:
    vanaf € 790,- p.p. bij 2 personen
  • Huurauto:
    optioneel bij te boeken
✓ Je slaapt op drie plekken en kunt zo een groot deel van het eiland verkennen

✓ Geniet van de vrijheid van een huurauto

✓ Slaap in een knus en authentiek dorp vlakbij de zuidkust

✓ Kloosters en wandelen in het Troödosgebergte

✓ Zoek je weg door de steegjes van traditionele Cypriotische dorpen

✓ Relax op de gouden zandstranden van Paphos en omgeving

✓ Overnacht in kleinschalige en comfortabele slaapplekken, van alle gemakken voorzien
Decorative torn edge

Dag 1 – aankomst in Tochni

Vandaag vlieg je in zo’n vierenhalf uur naar het eiland Cyprus. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij land je op de luchthaven van Larnaca of die van Paphos. Cyprus is niet zo’n groot eiland, dus eigenlijk ben je vanaf beide luchthavens zo bij je hotel voor vandaag. Op het vliegveld pik je direct je eigen huurauto op; het is vanuit Larnaca ongeveer een half uur rijden en vanuit Paphos een ruim uur. Een weetje: in Cyprus rijden ze links, maar voor ons wende dat gelukkig snel.

Je begint je fly-drive Cyprus aan de zuidkant van het eiland, in het bergplaatsje Tochni. Het is een typisch Cypriotisch dorp, met keienstraten, stenen huizen en een dorpsplein waar de lokale oudjes komen kletsen. Je slaapt in Tochni in een mooi gerestaureerd huis met zwembad aan de rand van het dorp, waar nu verschillende gastenkamers zijn gevestigd. Om de hoek zijn verschillende taverna’s en restaurants waar je ’s avonds kunt genieten van een lokaal stoofpotje of dampende moussaka.

Decorative torn edge

Dag 2 en 3 – Tochni en omgeving ontdekken

Je start de dag met een ontbijt in je hotel. En daarna ligt de hele dag voor je open: kies je ervoor om in de omgeving van Tochni te gaan wandelen? Dan zijn er meerdere hiking trails mogelijk, het hotel vertelt je er graag meer over. Ook kun je ter plekke fietsen huren en met een kaart of GPS erop uit trekken, als je zin hebt in een actieve dag.

De ligging van Tochni aan de zuidkust is ook ideaal om per huurauto andere delen van het eiland te gaan verkennen. De zee ligt op slechts tien minuten rijden van Tochni, dus je kunt gemakkelijk een bezoekje brengen aan de kust. Het mooiste strand ligt bij Governor’s Beach: waar de meeste stranden in Cyprus namelijk kiezelstranden zijn, vind je hier een heerlijk zandstrand.

Decorative torn edge

Je kunt vandaag ook naar Limassol rijden, de meest bruisende stad van Cyprus. De oude stad is hier mooi bewaard gebleven, maar je vindt er zeker ook modern stadsleven zoals volle terrassen met studenten en kleurrijke streetart.

Inbegrepen: een kookcursus in Tochni

Tijdens je verblijf in Tochni plannen wij een kookcursus voor je in, waarbij je de fijne kneepjes van de Cypriotische keuken leert kennen. Typische gerechten zoals koupepia (gevulde wijnbladeren) en afelia (varkensvlees in rode wijnsaus) staan ​​op het menu, en je wordt door de kok ingewijd in de ‘geheime’ ingrediënten. Natuurlijk staan je zelfgekookte gerechten tijdens het diner op tafel en wordt er een goede wijn uit de regio bij geschonken. In totaal duurt de kookworkshop zo’n 3 uur en hij vindt plaats in je hotel.

Decorative torn edge

Dag 4 – naar het Troödos-gebergte

Vandaag stap je in je huurauto en rijd je van Tochni het Troödosgebergte in voor je volgende overnachtingsplek. Afstanden op Cyprus zijn niet groot, maar door de bergachtige wegen gaat het niet erg snel; de rit van vandaag is zo’n 120 kilometer, waar wij met allerlei stops onderweg bijna de hele dag over deden.

Je kunt kiezen om de noordelijke route naar Troödos te rijden, waarbij je langs de Cypriotische hoofdstad Nicosia komt. Dit is de enige hoofdstad ter wereld die in tweeën verdeeld is, net als de rest van Cyprus: het zuidelijke deel is Grieks-Cypriotisch, en het noordelijke deel Turks-Cypriotisch. Je kunt met je huurauto niet de grens over; vind je het toch leuk om een kijkje te nemen, dan kun je de auto parkeren in Nicosia en al lopend (met je paspoort) voor een paar uurtjes de grens oversteken. De sfeer is hier direct anders, meer Arabisch en in het straatbeeld tref je moskeeën in plaats van kerken.

Decorative torn edge

Je kunt ook, net als wij deden, via de zuidelijke route naar Troödos rijden. Je komt dan langs Limassol en de vlakbij gelegen archeologische site van Kourion, die ook zeker een bezoek waard is. Hier ligt een op een heuvel de best bewaarde Grieks-Romeinse opgraving van Cyprus, met geweldig uitzicht over zee. Er ligt onder andere een goed bewaard amfitheater en Romeinse huizen met mooie mozaïekvloeren. Je kunt Kourion goed combineren met het Heiligdom van Apollo Hylates, 3 kilometer verderop.

Als je vervolgens richting het noorden het Troödosgebergte in rijdt, is het bergdorp Omodos een leuke stop. Het is een gemoedelijk plaatsje met smalle stegen, typische stenen huizen en keienstraten. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. In Omodos vind je genoeg restaurants voor een lunchstop en we dronken bij een lokale opa een heerlijk versgeperste jus d’orange.

Je slaapplek ligt vlakbij het dorp Moutoullas en na aankomst kun je inchecken in dit heerlijke comforthotel. Het complex bestaat uit verschillende gerestaureerde dorpswoningen en het hotel is voorzien van alle gemakken, zoals een restaurant, spa en sauna.

Decorative torn edge

Dag 5 en 6 – Troödos-gebergte tijdens je fly-drive Cyprus

Je start de dag met een uitgebreid ontbijt in je hotel. Daarna kozen wij ervoor om met de auto op pad te gaan in de omgeving. De wegen in het Troödosgebergte zijn ontzettend kronkelig, maar gelukkig wel voorzien van goed asfalt. Hou er alleen wel rekening mee dat je door al dat slingeren niet hard kan rijden en dus lang doet over een paar kilometer.

Er liggen een boel kloosters en kerken uit de Byzantijnse tijd in het Troödosgebergte, waarvan er gezamenlijk tien op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Onze eerste stop is bij het Kykkos-klooster, het beroemdste klooster van Cyprus. Het ligt op zo’n 1000 meter hoogte en je vindt er prachtige iconen en mozaïeken. De meeste bezoekers zijn gelovige Cyprioten die er kruisjes slaan en de beelden kussen, bijzonder om te zien. Ook het kloostercomplex Agios Ioannis tou Lampadisti in het dorp Kalopanagiotis is een bezoek waard, met zijn fresco’s en ligging aan de rivier. Tip: heb je er nog geen genoeg van, dan is Panagia Asinou in Nikitari een aanrader. Het is een van de allerkleinste, maar mooiste kerkjes van Cyprus.

Decorative torn edge

Wandelen of skiën? Het kan allemaal

In het Troödosgebergte kun je ook mooie wandelingen maken. Het gebied is een stuk groener dan de rest van Cyprus en wij vonden het heerlijk om even in de natuur te zijn, met frisse berglucht en dichte dennenbossen. Er liggen een boel wandelpaden in de Troödos, variërend van 5 tot 25 kilometer. Je kunt het dus net zo actief maken als je zelf wilt; je hotel informeert je graag over de verschillende routes.

Ben je in de winter op Cyprus? In januari en februari kan er zelfs geskied worden in het Troödosgebergte, op de hoogte bergpiek Mount Olympos van 1.950 meter hoog. Er ligt hier zo’n 4 kilometer skipiste, genoeg voor een dagje vermaak. Ter plekke zijn skispullen en sleetjes te huur, voor wie wil.

Natuurlijk kun je ook gewoon lekker bij je hotel blijven: het is voorzien van een relaxte spa met binnenzwembad en sauna, dus de perfecte plek om een dag  te ontspannen!

Decorative torn edge

Dag 7 – naar de kust in Polis

Na het ontbijt in je hotel trek je met je huurauto verder naar de laatste plek van je fly-drive Cyprus. Vanuit het Troödosgebergte slinger je via de kronkelige bergwegen richting de noordkust. De rit van vandaag is zo’n 100 kilometer, waar wij ruim twee uur over deden. Als je de groene bergen uitrijdt richting de kust, wordt het landschap al snel vlakker. Je rijdt onderweg door wijnvelden en komt verschillende wijnboerderijen tegen waar je een proeverij kunt bijwonen.

Je eindpunt van vandaag is de plaats Polis, aan de noordkust vlakbij het schiereiland Akamas. Volgens ingewijden vind je hier de mooiste stranden van Cyprus. Je slaapt in een knus kleinschalig strandhotel, op steenworp afstand van de zee. Je vindt hier zowel zand- als kiezelstranden en er staan ligbedjes om van de zon te genieten.

Slaap je liever in een comfortabel spa & wellness-hotel tijdens de laatste dagen van je Cyprus fly-drive? Zo’n 15 km landinwaarts van de noordkust vonden wij een heerlijk hotel dat we als upgrade-optie graag voor je inplannen. Geef het even aan bij de reisspecialist als dit je voorkeur heeft.

Decorative torn edge

Dag 8 en 9 – verblijf Polis en verkennen noordwest-Cyprus

Het Akamas-schiereiland is een ruig natuurgebied, bekend om zijn schitterende bloemenvelden. Er lopen veel wandelroutes door het gelijknamige nationale park. Je kunt er uren ronddwalen met fijne vergezichten over de zee. Let op: niet alle wegen op Akamas zijn toegankelijk met een gewone huurauto (je hebt er een 4×4 voor nodig). Wij reden na het ontbijt bij ons hotel langs de Baden van Aphrodite, naar de vuurtoren van Akamas en de prachtige blauwe baai van Fontana Amorosa.

Inclusief: trip per glasbodemboot (april t/m oktober)

Ook de gezellige vissersplaats Latchi is een leuke stop. Vanuit de haven van Latchi maak je een tocht per glasbodemboot, waarbij je langs het Akamas-schiereiland vaart. Door de glazen bodem van de boot krijg je een blik op het onderwaterleven: scholen gekleurde babyvissen, grote baarzen en met wat geluk soms zelfs een schildpad. Onderweg maak je een zwemstop bij de Blue Lagoon, met zijn superheldere blauwe water. Fruit, vruchtensap en wijn zijn inbegrepen tijdens de stop.

Decorative torn edge

Je kunt ook een uitstapje maken naar Paphos, de drukstbezochte stad in het westen van Cyprus. Hier vind je een buzzing badplaats, met restaurants, café’s en een boulevard langs zee. Vanaf het kasteel in de haven heb je een mooi uitzicht over Paphos. De archeologische opgraving in de stad is ook de moeite waard, met Romeinse villa’s en mooie mozaïeken. Net buiten Paphos vind je de Koningsgraven, uitgehakte rotstombes die een beetje doen denken aan de rotskerken van Lalibela in Ethiopië.

Onze laatste avond op Cyprus sluiten wij af met een typische maaltijd: heerlijke mezze. Dit zijn een soort Cypriotische tapas, zoals verse tzatziki, aardappelsalade, inktvisringen, hummus en moussaka. Om je vingers bij af te likken, zo lekker!

Decorative torn edge

Dag 10 – terug naar huis

Na het ontbijt en nog een laatste wandeling over het strand is het tijd om je koffers in te pakken en uit te checken. Je rijdt naar de luchthaven voor je terugvlucht, vanaf Paphos of vanaf Larnaca, afhankelijk van de vlucht die je kiest. Op de luchthaven lever je de huurauto in en na nog een laatste blik uit het vliegtuigraam is het tijd om terug te keren naar Nederland.

Decorative torn edge

Handige weetjes over Cyprus

  • Ze betalen op Cyprus met de euro, wel zo gemakkelijk.
  • Cyprus behoorde vroeger tot Engeland, wat je als reizigers zeker nog kunt merken: zo rijden ze op Cyprus links, gebruiken ze een Engelse stekker en spreken de meeste Cyprioten een aardig woordje Engels. Vooral het links rijden is even wennen, maar het verkeer is vrij rustig en niet chaotisch.
  • Cyprus heeft een uur tijdverschil met Nederland, het is in Cyprus één uur later.
  • De beste reistijd voor een fly-drive Cyprus is het voor- en najaar, maar het is ook een populaire winterzonbestemming: Cyprus heeft namelijk de warmste winters van mediterraans Europa! Temperaturen van 20-22 graden in januari en februari zijn geen uitzondering.
  • Tip: omdat veel stranden in Cyprus kiezelstranden zijn, vonden wij het heel fijn om waterschoenen mee te nemen!
Decorative torn edge
torn-edge

Fly-drive Cyprus: het eiland rond van bergen tot strand

Onze sfeervolle adresjes

background-pattern