Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Paspoort en visum

Voor je IJsland-vakantie heb je geen visum nodig en is je paspoort of Europese identiteitskaart voldoende. Deze documenten dienen nog drie maanden na terugkomst in Nederland geldig te zijn. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben, zij mogen niet zijn bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber.

Maak voor je vertrek enkele kopieën van je paspoort en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook een of meerder kopieën op verschillende plekken in je bagage. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

Geldzaken

Valuta
In IJsland betaal je met de IJslandse ‘króna’. € 1,-  is ongeveer 136 IJslandse kronen (januari 2019). Het prijsniveau voor levensmiddelen, entreebewijzen voor musea en benzine is omdat er veel geïmporteerd moet worden een stuk hoger dan in Nederland. De prijzen voor transport, hotels en activiteiten liggen ook flink hoger vergeleken met andere Europese landen. Dit heeft te maken met het korte reisseizoen, waardoor het geld in drie maanden verdiend moet worden.

Creditcard
Het gebruik van creditcards is in IJsland heel gebruikelijk. Bij tankstations, autoverhuurbedrijven, hotels en restaurants kun je ermee betalen. Zelfs kleine aankopen als een hotdog, kopje koffie of het entreebewijs van een museum. Hierdoor hoef je nauwelijks contant geld op zak te hebben. Bij autohuur heb je altijd een creditcard nodig. De borg van je auto wordt tijdelijk op je creditcard gezet en zonder de borg krijg je de auto niet mee.

 

Zakgeld en fooi

Het is niet gebruikelijk in IJsland om fooi te geven. In restaurants zit de fooi doorgaans inbegrepen in de prijs. Je persoonlijke uitgaven tijdens je IJslandreis zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Op alle overnachtingsplekken is het ontbijt inbegrepen en wij aten vaak een broodje onderweg. ’s Avonds genoten we meestal van een driegangendiner in ons hotel met een glaasje wijn. Voor de watervallen en nationale parken betaal je geen entree. Musea en visitors centers kosten vaak een bedrag zo rond de €5 p.p. Wij gaven gemiddeld zo’n €50 per persoon per dag uit aan maaltijden en overige uitgaven tijdens de bouwstenen buiten de steden.

Tip: als je op vakantie in IJsland bent, kun je de plaatselijke BTW (binnen 3 maanden na aankoop) terugbetaald krijgen. Dit betekent dat je maximaal 15% korting krijgt op je aankopen. Het aankoopbedrag moet minimaal 4000 kronen zijn. Je krijgt bij je aankoop een formulier dat je op de luchthaven van Keflavík kan inleveren met de kassabonnen.

Gezondheid

Voor je IJsland vakantie hoef je geen speciale maatregelen te nemen zoals vaccinaties en dergelijke. Het is een schoon land, waar het risico op ziek worden net zo groot is als in Nederland. De medische zorg is uitstekend, er zijn moderne ziekenhuizen in de grotere steden waar men goed Engels spreekt. Het drinkwater is van uitstekende kwaliteit en onderweg kun je net als de IJslanders, zelfs makkelijk uit een (koudwater!) rivier of beekje drinken.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen