Naar boven

Ik ga naar Cuba, maar spreek geen Spaans! Wat nu?

blog

Geschreven op
donderdag 17 april
Geschreven door
Juliette Driel

Spaans spreken Cuba

Ik spreek een aardig woordje Engels, heb op school wat Frans geleerd en in het Duits kan ik me ook wel aardig redden, maar Spaans… Verder dan Hola en cerveza kom ik niet. Toch ging ik naar een land waar Spaans de hoofdtaal is. Engels wordt er niet gesproken. Hoe zou dat gaan?

Vragen als ‘hoe knoop ik een praatje aan als ik de taal niet spreek’ en ‘hoe vraag ik de weg als ik niet weet waar ik heen moet’ spookten door mijn hoofd. Gelukkig heb ik mijn handen en voeten nog, maar toch wel een beetje spannend!
Nu ik terug ben van mijn reis naar Cuba kan ik iedereen gerust stellen met het feit dat je inderdaad met handen en voetenwerk (en een portie geduld) heel ver komt. Dat er bijna geen Engels wordt gesproken klopt. In de hotels en casas waar ik sliep was er vaak wel iemand die 3 woordjes Engels sprak, maar eenmaal buiten op pad werd het lastiger. Ik nam vaak een pen en wat papier mee, zodat als ik iets wilde vragen, maar het Spaanse woord niet wist, ik met mijn tekenkunsten hoopte verder te komen. Dit zorgde voor een aantal hilarische momenten.

Ook had ik vanuit Nederland een klein boekje meegenomen met een aantal veel gebruikte Spaanse zinnen. Aan een aantal van deze zinnen heb ik veel gehad. Als tip wil ik dan ook meegeven; leer wat woorden en zinnen uit je hoofd.

  • Dónde está…? – Waar is het…?
  • Dónde está la estación de servicio más cercana? – Waar is het dichtstbijzijnde bezinestation?
  • Cómo estás? – Hoe gaat het?
  • Buenos días / buenas tardes / buenas noches – Goedemorgen / goedemiddag / goedenavond
  • Soy de Holanda – Ik kom uit Nederland
  • Una mesa para dos personas por favor – Een tafel voor twee personen alstublieft
  • Gracias – Bedankt

Ga je op reis naar Cuba, en spreek je geen woord Spaans… Maak je geen zorgen! Ik vond het uiteindelijk een leuke uitdaging om met weinig woorden toch een gesprek te voeren. Ook de Cubanen zijn vaak wel in voor een praatje. En je zal zien, na een aantal dagen (of een mojito) gaat het een stuk beter! Veel succes en plezier tijdens je reis naar het Spaanse Cuba.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern