Naar boven

Geldzaken in Cuba

blog

Geschreven op
maandag 2 september
Geschreven door
Juliette Driel

geldzaken Cuba

Regelmatig krijgen we vragen over geld in Cuba. Cuba is een van de weinige bestemmingen waar twee muntsoorten worden gebruikt, wat verwarrend kan lijken wanneer je hier voor het eerst heen reist.

Cuba kent dus twee muntsoorten, de Cubaanse peso en de convertibele peso (CUC). De Cubaanse peso is de lokale munteenheid, de CUC is in 2004/2005 ingevoerd als betaalmiddel voor toeristen. Voor die tijd werd er gebruik gemaakt van de Amerikaanse dollar. Als reiziger zul je dus voornamelijk te maken krijgen met de CUC. Bekijk hier de huidige wisselkoers.
We raden je altijd aan om je creditcard mee te nemen. Visa-, Euro- of Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen, in banken en bij overlegging van je paspoort. De commissie die je betaalt is afhankelijk van de creditcard maatschappij en de locatie waar je betaalt.

Er wordt veel geschreven over pinnen in Cuba, of vooral niet pinnen in Cuba. Lange tijd was dit ook niet mogelijk en moest je als reiziger contant geld meenemen om dit ter plekke te wisselen. Het is tegenwoordig wel mogelijk om met een creditcard geld te pinnen, met een Nederlandse pinpas is dit nog niet mogelijk. Het risico bestaat echter dat je pas wordt ingeslikt (dit is geen uitzondering) dus we raden je altijd aan het zekere voor het onzekere te nemen en binnen bij de banken geld op te nemen. Dit kan kan bij de balie op vertoon van je paspoort.

Heb je op voorhand je reis vast gelegd, dan heb je ter plekke alleen nog te maken met uitgaven als eten, brandstof, extra excursies en overige kosten. De uitgaven per persoon verschillen natuurlijk flink, maar om je toch een indicatie te geven; voor lunch, diner, drank en fooi (ongeveer 10%) reken je op ongeveer € 35,- per persoon per dag. Reis je per auto komt hier nog brandstof bij. Inclusief brandstof kom je op zo’n € 50,- per persoon per dag.

Heb je aan het eind van de reis nog geld over? Dan kun je dit wisselen voor Euro’s op de luchthaven. Wel zonde, omdat je dan twee keer kosten betaalt voor het wisselen. Probeer daarom aan het eind van je reis niet meer dan 25 CUC over te houden, deze betaal je als vertrekbelasting. Controleer voor je op reis gaat hoe hoog de actuele vertrekbelasting is, deze kan veranderen.

Zoals elke bestemming is ook Cuba in ontwikkeling. We hebben gemerkt dat het inmiddels makkelijker is om ter plekke te pinnen en ook de uitgaven ter plekke inmiddels wat hoger liggen dan een paar jaar geleden. Ben je zelf net in Cuba geweest en heb je andere ervaringen met geldzaken? Laat het ons dan even per mail weten, zodat we de informatie aan kunnen passen. Heb je nog een dringende vraag die niet wordt beantwoord? Ook dat horen we graag, zodat we de informatie kunnen aanvullen.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern