Naar boven

De keerzijde van Cuba

blog

Geschreven op
woensdag 14 oktober
Geschreven door
Juliette Driel

Rondreis west CubaCuba is voor veel reizigers een geweldig land dat blijvende indrukken achterlaat. De combinatie van cultuur, natuur en witte stranden maakt het tot een afwisselende bestemming. Door het bewind van de Castro’s is modernisering jarenlang tegengehouden, waardoor een reis naar Cuba voelt als een reis terug in de tijd.

Zoals ieder land heeft ook Cuba een keerzijde. Als je hier vooraf van op de hoogte bent en het accepteert, is dat geen probleem. Om je voor te bereiden op de keerzijde van Cuba heeft onze reiziger Lianne haar ervaringen en tips op een rij gezet, die ze graag wil delen met toekomstige Cuba-reizigers. Ons advies is om onderstaand mee te nemen bij het plannen van je Cuba-reis zodat je je goed voorbereid in het Cubaanse leven kunt mengen.

Wat je moet weten voordat je naar Cuba gaat:

  • Let op bij het wisselen van geld. Wij hebben het bij de hotels en banken niet meegemaakt, maar bij de wisselkantoren (met name die op de luchthaven) moet je alert zijn. Het kan hier voorkomen dat je minder CUC’s terugkrijgt dan dat je euro’s waard zijn.
    Tip: tel altijd je euro’s uit voor de ogen van de medewerker om discussies achteraf te voorkomen.
  • Let op bij het tanken. Check van tevoren de prijs en bevestig met de pompbediende direct het aantal getankte liters. Wij hebben meerdere keren meegemaakt dat men met de prijs en het aantal liters probeerde te sjoemelen.
  • Reken altijd zelf uit hoeveel je moet betalen, in de winkel, maar ook bij toeristische activiteiten. Bij het dolfinarium probeerde men de prijs met tien CUC te verhogen.
  • Een politieman betaal je nooit contant. Hij hoort een notitie te maken op het roze formulier dat je hebt gekregen bij de autohuur. Dit formulier moet je goed bewaren, want je hebt het nodig bij het inleveren van de auto. Daar betaal je dan ook de boete. Houd je wel exact aan de snelheid, want de politie staat erom bekend strenger te zijn voor toeristen dan voor locals.
  • Check de auto goed bij afhalen en controleer de reserveband en krik. Wij hebben geen lekke band gehad, maar krijg je er een, zie er dan op toe dat je je eigen band behoudt. Het kan zijn dat de garage je een andere (slechtere band) meegeeft en dan kun jij uiteindelijk betalen. Als er iets gerepareerd moet worden aan je auto, zorg dan altijd dat je naar een garage gaat die aangesloten is bij jouw autoverhuurmaatschappij.  Zorg ook altijd voor een bonnetje.
  • Ga niet in op het aanbod van fietsjongens die aan de rand van een stad staan om je naar je casa of hotel te brengen(je vindt ze in Trinidad, Camaguey, Santiago de Cuba en zelfs in Baracoa).  Ze proberen je vrijwel altijd een andere slaapplek aan te smeren.
    In Camaguey vonden we ze het agressiefst. Zelfs toen wij de voucher van onze geboekte en betaalde casa lieten zien, bleef de fietsjongen aanhouden. Hij sprak goed Engels en hield een heel geloofwaardig verhaal. Hij had informatie over onze casa dat precies klopte met de informatie in de Lonely Planet en probeerde ons naar een andere casa te lokken, omdat onze casa zogenaamd overboekt was. Hij was erg aanhoudend en droop niet af toen we onze agent probeerden te bellen of dreigden een klacht in te dienen. We hebben voet bij stuk gehouden, zijn weggereden en uiteindelijk op de goede plek beland.
    In Baracoa beweerde een fietsjongen dat hij van de casa was en liet er zelfs een kaartje van zien. Wij gingen toch onze eigen gang. De eigenaar van de casa gaf later aan dat hij de jongen niet kende.
    Tip: mocht er een wijziging zijn in je geboekte casa, dan zul je dit altijd te horen krijgen van de reisorganisatie of je contactpersoon ter plaatse. Ga daarom altijd naar de voor jou geboekte casa, ook als je van Cubanen op straat hoort dat je slaapplek overboekt is.
  • Let goed op je spullen, in elk land belangrijk, maar ook in Cuba.
  • Koop niet zomaar sigaren, er is veel ‘rommel’ in omloop.
    Tip: koop je sigaren bij  een officieel verkooppunt en nooit van Cubanen die je aanspreken op straat.
  • Je wordt geregeld aangesproken of je nog hotelzeepjes of t-shirts hebt. Wij hebben dergelijke spullen nooit zomaar weggegeven omdat we vinden dat we dan een verkeerd beeld geven, alsof wij Sinterklaas zijn, maar altijd gegeven als fooi of ergens voor geruild. Mensen zijn in principe blijer met een t-shirt, broek of jurk dan met een fooi, omdat er weinig in de winkels verkrijgbaar is en spullen duur zijn voor Cubanen.

Tips:

  • Ga naar de Meet & Greet van de reisorganisatie. Je krijgt veel goede informatie en tips.
  • Ruil wat geld om in peso’s. Houd het eerst bij ongeveer tien CUC voor ongeveer veertien dagen. De spullen die je  in peso’s kunt kopen, zijn namelijk erg goedkoop. We dachten dat we alleen op de agrarische markten in peso’s konden betalen, maar later hoorden we van een Nederlands stel dat zij ook bij de kraampjes aan de weg broodjes, pizza’s, koffie en soms ander drinken hadden betaald met peso’s. Je betaalt in peso’s veel minder. Het lukt niet altijd, maar als het lukt, scheelt het je veel geld.
  • Ga je met kinderen op vakantie of houd je van zoetigheid of iets anders dan kaas en worst als ontbijt, neem dan pindakaas of chocoladepasta (‘Fred & Ed’ komt handig in een tube) mee. Meestal is het ontbijt bij de casa’s en in de betere hotels goed geregeld, maar soms niet (zoals bij Villa Santa Domingo).  Ook hadden we Pringles, Sultana’s en Snelle Jelles mee; producten die je niet zo snel kunt vinden in Cuba.
  • Verblijf in casa’s vonden wij echt vele malen leuker en beter dan in de hotels. Je hebt in de betere casa’s je eigen douche en toilet en vaak een gedeelte van het huis voor jezelf.
  • Eet in de casa (meestal 10 CUC per persoon) of in een paladar (particulier restaurant). Het eten beviel ons vele malen beter dan in de staatsrestaurants.

Je wordt gewaarschuwd voor de staat van de wegen, maar als je van tevoren rekening houdt met slecht wegdek, paard en wagens op de weg en onthoudt dat je op de meeste wegen niet harder dan tachtig kilometer per uur mag rijden (honderd kilometer per uur mag alleen op de snelwegen en die zijn er niet veel), dan valt het wel mee.
Zorg dat je niet in het donker hoeft te rijden, want dan zie je paard en wagens en gaten in de weg niet of slecht.

 

Wil je ook Cuba bezoeken? Kijk dan eens bij onze Cuba-bouwstenen of ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern