4 dingen die je moet weten voordat je naar Cuba gaat
BlogHet is eindelijk zover, je gaat naar Cuba! Je route is helemaal uitgedacht, vrienden en familie heb je al wekenlang jaloers gemaakt met al het gave dat je gaat zien en meemaken en je bent er helemaal klaar voor. Of toch niet? Want Cuba is het land van de oldtimers, sigaren en salsa, maar ook het land van de bonnenboekjes, de overheid en internet wat nauwelijks werkt. Omdat Cuba op dit moment zo populair is, wil iedereen er naartoe. Cuba is zo’n bestemming die je moet nemen zoals-ie is: indrukwekkend, ruw, soms onprettig, maar altijd bijzonder. Het is goed om voor je reis na te denken over praktische zaken, vooral als je naar communistisch Cuba gaat. Daarom geven wij je hieronder advies over typische Cubaanse dingen, zodat je op (bijna) alles voorbereid bent!
Geen land als Cuba
Natuurlijk, het ene land is het andere niet. Maar bij Cuba moeten we dit eigenlijk wel in hoofdletters benadrukken: er is écht geen bestemming zoals Cuba! Het is een geweldig land, met het karakteristieke straatbeeld inclusief ronkende oldtimers, vrouwen en mannen met een sigaar in de hand, koloniale steden met pastelkleurige gebouwen, unieke natuur en mooie stranden.
Maar Cuba kan je ook ontzettend frustreren en overdonderen. De dingen gaan hier nu eenmaal anders dan wij gewend zijn, Cuba is een relatief duur land, de service is slecht, het eten eenzijdig en de elektriciteit valt meer dan eens uit. En toch is het onze favoriete vakantiebestemming! Cuba barst namelijk van de muziek, vrolijke mensen, cultuur en geschiedenis, natuur en er is geen land zo fotogeniek als Cuba. Niets is wat het lijkt tijdens je reis door Cuba, het is altijd een verrassing en onvergelijkbaar met elk ander land. Je moet het gewoon zelf gezien hebben om Cuba te begrijpen.
Pinnen is niet vanzelfsprekend
Er zijn steeds meer geldautomaten te vinden op Cuba. Dit was 5 jaar geleden nog niet zo. Alleen geldt in Cuba, als iets er is, betekent het niet dat het ook daadwerkelijk functioneert. De kans bestaat dat je pinpas ingeslikt kan worden. Tevens werken de Nederlandse en Belgische pinpassen niet bij iedere geldautomaat. Ons advies is daarom nu nog steeds om altijd een creditcard mee te nemen (een goede voorbereiding is het halve werk). Met je creditcard kun je bij zo goed als iedere geldautomaat geld halen (als de automaat niet per ongeluk leeg is) en tevens kun je met je creditcard en op vertoon van je paspoort geld op te nemen bij de bank, aan de balie bij een medewerker. Wees wel scherp op het geld dat je terugkrijgt, bankmedewerkers willen nog wel eens een briefje onder de tafel laten verdwijnen.
Vergeet culinaire hoogstandjes in Cuba
Eenvoudig en eentonig, dat zijn de woorden die eten in Cuba het beste omschrijven. Hoewel je op veel plekken, mits het goede seizoen, voor slechts 10 CUC een vers gevangen kreeft kunt eten, kan het eten in Cuba ook fantasieloos zijn. In Cuba heerst een enorme schaarste aan dingen, zo kan het ook zijn dat je twee weken lang elke dag rijst met bonen, komkommer, tomaat en varkensvlees, kip of vis eet.
Bij je eigen casa particular kun je vaak prima eten, je proeft de liefde, zorg en aandacht in ieder gerecht. Door het toenemende toerisme, en doordat de grenzen steeds verder opengaan, komt er meer aanbod in eetgelegenheden. Vooral in plaatsen als Havana, Vinales, Trinidad en Santiago de Cuba wordt de menukaart uitgebreider. Eet ook eens bij een paladar, een typisch huiskamerrestaurant waar de chef des huizes haar uiterste best doet om je een smakelijk gerecht voor te schotelen. Probeer zeker het Cubaanse gerecht Ropa Vieja, wat oude kleren betekent. Je zou het niet verwachten, maar dit is een smaakvol Cubaans gerecht. Sla de staatsrestaurants, eten bij resorts en hotels liever over, dat eten laat over het algemeen weinig aan de verbeelding over en wisselt sterk in kwaliteit. Eén ding gaat in Cuba altijd op, hoe minder je van het eten verwacht, hoe meer het kan meevallen.
Autorijden is hier andere koek
Avontuurlijk rondrijden door Cuba, dat is leuk! Vergis je niet, want autorijden in Cuba… daar moet je aan wennen. Verdwalen hoort er ook een beetje bij, dus raak niet ontmoedigd als je na de zoveelste gemiste afslag nog steeds je casa niet hebt gevonden. Met een ouderwetse straatkaart kun je je weg vinden, maar de offline kaart maps.me werkt super! Download de kaart van Cuba voor vertrek en je kunt deze op ieder moment van je reis raadplegen. Je kunt tevens in Nederland al voorbereidingen treffen door wat adressen aan je favorieten toe te voegen.
De wegen van Cuba zijn ook niet wat je ervan verwacht, ze zijn vaak slecht onderhouden en hebben potholes. Wegbewijzering is er op veel plekken simpelweg niet en daarom ben je vaak aangewezen op de oude vertrouwde straatkaart. Hierdoor ben je vaak langer onderweg dan je zou denken. Op de autopista kun je gerust wat extra gas geven, let wel op dat ook hier gaten en hobbels in de weg zitten. Rijden in Cuba vraagt om concentratie. In Havana en Santiago de Cuba zijn de wegen druk, maar verder kom je vrijwel niemand tegen, soms een boer met paard en wagen, vrachtverkeer en taxi’s, maar met name andere toeristen. Zie je dit avontuur met de auto niet zitten? De bussen zijn een goede andere optie en prima geregeld in Cuba, ze zijn comfortabel, rijden op tijd en zo kun je onderweg ook om je heen kijken.
Soms gaat het niet helemaal zoals je had gewenst in Cuba, maar deze ervaring wil je niet missen. De Cubanen barsten van levenslust, ook al hebben ze niets. Ze zijn vriendelijk en nieuwsgierig. Het land is prachtig, maar hoe het nou echt werkt zal voor ons Westerlingen een raadsel blijven. Is na het lezen hiervan jouw hart ook sneller gaan kloppen door Cuba? Groot gelijk! Plan jouw eigen Cuba reis met onze bouwstenen en laat je inspireren door onze reisspecialisten.