Naar boven

De beste reistijd voor Costa Rica

blog

Als je een reis aan het plannen bent, wil je natuurlijk graag weten wat een goede periode is om te gaan. De beste reistijd voor Costa Rica vind je terug op tal van sites. Vaak wordt er gesproken over een regenseizoen. Maar wat houdt dit precies in? Kun je dan nog steeds naar Costa Rica toe? We zijn vaak in het land geweest en hebben alle seizoenen wel een keer meegemaakt. Onze ervaring is dat je er het hele jaar door naartoe kunt. Het land kent een tropisch klimaat: het is er warm en vochtig. We maken onderscheid tussen het regenseizoen (april tot december) en het droge seizoen (december tot april). Beide hebben zo hun voor- en nadelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf de beste reistijd kunt bepalen voor jouw reis.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 27 februari
Geschreven door
Kiki van Nes

In het regenseizoen naar Costa Rica

Costa Rica is een natuurbestemming en natuur heeft water nodig. Het voordeel van reizen in het regenseizoen is dat je groene schildpadden eieren kunt zien leggen (van juli tot november) en dat alles in bloei staat. Je krijgt te maken met tropische buien en modderige wegen, maar je krijgt er ook een optimale natuurbeleving voor terug. Onze ervaring is dat het doorgaans niet de hele dag regent, maar dat er flinke buien vallen in de ochtend en/of namiddag. In het regenseizoen zijn de afgelegen nationale parken zoals het Corcovado-park, minder goed bereikbaar. Volgens de statistieken valt de meeste neerslag in september en oktober. Toch merkten we de afgelopen jaren dat ook in Costa Rica het klimaat aan het veranderen is en je in deze maanden ook droog weer kunt hebben.

In het droge seizoen naar Costa Rica

Het voordeel van een rondreis door Costa Rica in het droge seizoen is dat je veel zonuren hebt en de temperaturen hoger liggen, rond de 25 graden Celsius. Fijn als je wilt relaxen aan een tropisch strand. Ook voor activiteiten als snorkelen en duiken is het gunstig om tussen december en april te gaan. Als het veel regent, is het water troebel en kun je onder water minder zien. Je kunt in het droge seizoen alle nationale parken bezoeken, maar Rincon de la Vieja – in het noorden van het land – is in deze periode vaak wat droger en daardoor minder spectaculair.

De Caribische kust is een uitzondering

De Caribische kust van Costa Rica kent in tegenstelling tot de rest van het land geen onderscheid in een droog of een regenseizoen. Hier is het het hele jaar door regenachtig en tropisch warm. Regenbuien en zon wisselen elkaar af. Conclusie: neem een poncho en badkleding mee, dan zit je hier altijd goed.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern