Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Paspoort en visum

Reis je voor een vakantie naar Maleisië dan heb je een visum nodig: een ‘visum upon arrival’. Als je korter dan 30 dagen op reis gaat krijg je dit visum gratis op het vliegveld. Tijdens de vlucht ontvang je de visumformulieren.  Voor alle reizigers geldt dat het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij vertrek uit Maleisië. Maak voor de zekerheid een scan van je paspoort en stuur dit naar je eigen mailbox. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

Geldzaken

In Maleisië betaal je met de Maleisische Ringgit (RM). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Ringgit nog even te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hierbij helpen.

Je vindt bijna overal pinautomaten waar je gewoon met je bankpas (met Cirrus teken) geld kunt pinnen. Vergeet niet bij je bank te regelen dat je in het buitenland kunt pinnen. Verblijf je op de eilanden aan de oostkust? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat je hier niet kunt pinnen. Doe dit dus alvast op het vaste land. Overigens kun je hier vaak wel met een credit card terecht. Verder is het handig om wat euro’s mee te nemen voor het geval de pinautomaten onverhoopt storing hebben. Euro’s worden bij bijna alle wisselkantoortjes geaccepteerd. Ook credit cards worden op veel plekken geaccepteerd, maar dan met name Visa en Mastercard.

onderhandelen op de lokale markt maleisieMaleisië is over het algemeen een veilig te bereizen land. Wij adviseren wel om niet te veel waardevolle bezittingen mee te nemen als je op pad gaat. Bijna alle hotels die Riksja Maleisië boekt hebben een kluis in de kamer, of anders bij de receptie. Laat nooit waardevolle spullen onbeheerd op je kamer achter.

Tijdens je reis regelt Riksja Maleisië de grote transfers en ook zijn sommige maaltijden inbegrepen. De kleine transfers, zoals bijvoorbeeld een taxi van je hotel naar een treinstation, regel je zelf. Deze transfers zijn voordelig ter plaatse te regelen. Wij vinden het ook leuk om op deze manier in contact te komen met de Maleise bevolking en onze onderhandelings-skills te testen. In Maleisië kan je in gedachten houden dat je per dag, per persoon ongeveer 25 euro kwijt bent aan kleine transfers en maaltijden.

Gezondheid

Gezondheid in Maleisië 

Riksja Maleisië heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is ondermeer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan om ook altijd zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Maleisië is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Dit komt omdat er meer bacteriën aanwezig zijn in een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hoewel het risico op ziekten niet moet worden overdreven en zeker niet je reisplezier in de weg zou moeten staan, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en ook ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die bespreken we eerst. Vervolgens belichten we wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte geven we aandacht aan zaken waarop je na thuiskomst moet letten.

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek 

Inentingen voor Maleisië zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen. Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Maleisië in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld. Ga je naar Borneo? Dan is het verstandig om rekening te houden met Malaria.

Zorg dat je voor vertrek tijdig tijdig opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals de GGD of je huisarts. Het heeft de voorkeur je vaccinaties ruim van tevoren te regelen. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Gezondheid tijdens je reis klm toestel

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Diarree
Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat in water opgelost ORS (Oral Rehydration Salts) innemen om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, zodat via een laboratoriumtest gekeken kan worden wat er aan de hand is.

Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades, zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht over het algemeen af te raden. Hamburgers zijn over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet (eigen ervaring) . In Maleisië is het niet altijd veilig om aan straatstalletjes te eten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Ook restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden.

Huidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open. Was of desinfecteer je handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

De zon is super krachtig op de evenaar, ook als er bewolking is. Smeer daarom altijd een hoge factor zonnebrandcrème op de blootstaande huid, ook in het regenseizoen. Snorkelen met T-shirt en (korte) broek aan is niet raar!! (Wij doen het in ieder geval altijd). Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Je kunt eventueel jezelf na het ochtendtoilet inpoederen ter voorkoming van broeien (prickly heat).

Zonnesteek 

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg dat je altijd een fles water bij je hebt, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

Vitaminepreparaten, met name vitamine B- zijn aan te raden, aangezien je in Maleisië bepaalde voedingsmiddelen waaraan je gewend bent, waarschijnlijk weinig zult eten, zoals bijvoorbeeld bruin brood en (karne)melk. N.B.: Vitamine B kun je niet onbeperkt slikken.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt die je niet zo goed kunt thuisbrengen, neem je contact op met je huisarts en vermeld je hoe lang en waar je in Maleisië bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen