ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Vliegtuig, stoelreserveringen

Stoelreservering

blog

Waarin vroeger deze extra services nog gratis waren is het reserveren van stoelen in het vliegtuig tegenwoordig bijna altijd betaald. Als je met twee of meer mensen reist en je de zekerheid wilt hebben om naast elkaar te zitten dan regel je dit zelf van tevoren. In dit blog delen wij alles over hoe het zit met je stoelreservering voor je vlucht naar Amerika.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 12 december
Geschreven door
Lianne Boerma

Verzekerd zijn van stoelen naast elkaar

Het verwarrende is dat de tarieven per luchtvaartmaatschappij verschillen. Wil je liever niet betalen voor je stoelreservering dan kan dat uiteraard ook. Persoonlijk reserveer ik nooit stoelen maar sta ik altijd minimaal 3 uur van te voren op de luchthaven en vraag ik de grondstewardess voor twee of meer plaatsen naast elkaar op het moment van inchecken. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je ook 24 uur van te voren inchecken en op het moment dat je online incheckt via de website van de luchtvaartmaatschappij kun je vaak ook je stoelen uitkiezen en kost het je op dat moment niks. Mochten er op het moment van inchecken geen stoelen naast elkaar meer beschikbaar zijn, dan is je laatste kans bij de gate of aan boord. De stewardessen aan boord zijn meestal heel vriendelijk en denken graag met je mee. Zodra het vliegtuig is opgestegen en de stoelriemen los mogen of op het moment van instappen gaan ze voor je opzoek naar vrije plaatsen of spreken ze andere reizigers aan opzoek naar mogelijkheden. Nadeel is natuurlijk dat je bij al deze opties van tevoren geen zekerheid hebt dat je naast elkaar zit. Dat heb je wel als je van tevoren zelf je stoelen vastlegt.

stoelreservering Amerika-reis
vliegtuig naar Amerika

De uitvoerende luchtvaartmaatschappij is leidend voor stoelreservering

Het kan zijn dat je een code share-vluchtnummer hebt, dit betekent dat als je KLM (of ander)-vluchtnummer hebt, maar dat de uitvoering valt onder een andere maatschappij zoals bijvoorbeeld Delta Airlines. Dit kun je vaak herkennen doordat vluchtnummers met 4 cijfers code share-vluchtnummers zijn. Zo wordt KL605 uitgevoerd door KLM maar wordt KL6050 uitgevoerd door Delta met een KLM-vluchtnummer. Of je je stoelen kan reserveren hangt af van het beleid van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij. Ik leg je graag per luchtvaartmaatschappij uit wat de prijzen zijn voor het reserveren van stoelen. Deze kosten zijn gebaseerd op de prijzen van eind 2018.

Stoelreservering KLM

Je logt in met je boekingscode (dit nummer kun je terugvinden op je e-ticket) en één van jullie achternamen bij het kopje ‘Mijn Reis’ op de website van KLM. Een standaardstoelen is €20 – €30 euro per persoon per enkele reis. Voordeel van de KLM is dat je ook de mogelijkheid hebt om extra beenruimte bij te boeken. Stoelen bij de nooduitgang kosten gemiddeld €90 euro per persoon per enkele reis. Deze stoelen zijn snel uitverkocht. Stoelen in de Economy Comfort klasse, waarbij je onder andere extra beenruimte hebt, zijn ongeveer €130 per enkele reis voor een enkeltje naar Los Angeles.

Stoelreservering Delta Airlines

Bij Delta Airlines kun je op veel vluchten nog zonder extra kosten je stoelen vastleggen. Het is wel raadzaam om dit ruim van te voren te doen. Je logt in met je ‘confirmation number’ en één van jullie voor- en achternamen op de website van Delta bij het kopje ‘My trips’. Als je vooraf bij ons een Economy ticket hebt geboekt dan is het vaak niet mogelijk om dit achteraf nog aan te passen naar een stoel met extra beenruimte.

Air France stoelreservering

Helaas kan je met deze maatschappij geen stoelen van tevoren vastleggen.

Air Europa stoelreservering

Helaas kan je met deze maatschappij geen stoelen van tevoren vastleggen.

Stoelreservering United Airlines

Bij United Airlines kun je bij de meeste vluchten zonder extra kosten stoelen reserveren. Je logt in met je ‘confirmation number’ en één van jullie achternamen op de website van United Airlines. Voor de vlucht uitgevoerd met United Airlines kun je ook stoelen met extra beenruimte kiezen in de Economy Plus klasse. Echter kosten liggen gemiddeld wel wat hoger, rond de 215 USD per enkele reis gebaseerd op de rechtstreekse vlucht San Francisco naar Amsterdam. Mogelijk kan dit niet op elk traject.

Air Canada stoelreservering

Als je vluchtnummer niet met AC begint kan je helaas kan je met deze maatschappij geen stoelen van tevoren vastleggen.

stoelreservering Amerika

British Airways

Bij deze maatschappij kun je je stoelen op de meeste vluchten van tevoren vastleggen, echter daar zit wel een gebruiksaanwijzing bij. Je kunt namelijk pas stoelen vastleggen op het moment dat je tickets zijn uitgegeven en je je e-tickets in je mailbox ontvangen hebt. Je logt in op de website van British Airways met je ‘reference number’ en je achternaam. Je laat de verplichte gegevens achter waar ze om vragen, namelijk je mailadres en telefoonnummer, en je gaat naar het kopje ‘Seats’ en ‘Choose Seats’. Hier kun je vervolgens tegen betaling je stoel kiezen. Standaard stoelen op de vluchten van Amsterdam naar London kosten rond de €25 per persoon en stoelen op de intercontinentale vluchten kosten €35 – €58  per stoel per enkele reis. Je kunt ook stoelen bij de nooduitgang kiezen waarbij je extra beenruimte hebt. Kosten daarvoor zijn €90 per persoon. Houd er rekening mee dat jij en wij vooraf geen inzicht hebben in de stoelopties waardoor het kan zijn dat de stoelen bij de nooduitgang al vol zitten. Vind je het dan ook belangrijk om vooraf zeker te weten dat je op een stoel met extra beenruimte zit, kies dan een andere maatschappij.

stoelreservering American Airlines

American Airlines

Nadat je je e-tickets ontvangen hebt log je in op de website van American Airlines met je ‘record locator’ ofwel: reserveringsnummer én je voor- en achternaam. Standaard stoelen kun je kosteloos selecteren maar preferentieplaatsen kosten al gauw €95 per persoon per enkele reis. Ook hier kun je stoelen met extra beenruimte kiezen voor ongeveer €175 per persoon per enkele reis. Stoelen gaan snel dus wacht hier niet te lang mee! Ook bij American hebben we van tevoren geen zicht op de beschikbaarheid van de stoelen met extra beenruimte.

Austrian Airlines

Bij deze luchtvaartmaatschappij kun je stoelen reserveren voor €10 – €17 per persoon voor Amsterdam naar Wenen of vice versa en €35 – €60 voor de vlucht van Wenen naar Amsterdam. Ook kun je hier, indien beschikbaar, ook stoelen regelen bij de nooduitgang. Deze kosten zijn ongeveer €100 per persoon per enkele reis. Wij zouden dit voor boeking ook voor je kunnen regelen maar je bent voordeliger uit als je het zelf vastlegt.

Swiss Air

Je gaat naar de website van Swiss Airlines en gaat logt in met je reserveringsnummer wat je terugvindt op je e-ticket. Op de route Zurich – Amsterdam en omgekeerd betaal je tussen de €10 en €25 per persoon en op de route van Amerika naar Zurich zijn de kosten tussen de €35 en €50 per persoon. Ook kun je stoelen bij de nooduitgang boeken voor 100 euro per persoon per enkele reis. Houd er rekening mee dat deze stoelen snel volgeboekt kunnen zijn.

Lufthansa

Voordat je bij ons boekt kunnen wij bij de meeste Lufthansa-vluchten de stoelen voor je vastleggen. Kosten zijn ongeveer €35 – €45 per persoon per enkele reis. Dit kunnen we alleen op de intercontinentale vluchten en de kosten zijn gebaseerd op een enkele reis naar Miami. Dit kun je in veel gevallen ook zelf regelen via de website van Lufthansa. Voor ongeveer €80 per persoon kunnen we ook stoelen voor je regelen bij de nooduitgang, echter daar zijn vaak zeer weinig plekken beschikbaar.

vleugel vliegtuig

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern