Feestdagen in Zuid-Afrika

blog

Geschreven op
donderdag 2 januari
Geschreven door
Wendy Zwinkels
Delen op social media

Zuid-Afrika feestdagenHet nieuwe jaar is aangebroken. De oliebollen zijn op, het vuurwerk is afgestoken en veel goede voornemens zijn weer gemaakt. Ook in Zuid-Afrika is nieuwjaarsdag gevierd en in de rest van het jaar staan er nog volop feestdagen in Zuid-Afrika op de planning. Feestdagen die wij ook kennen, maar ook voor ons onbekende feestdagen. Dat zijn ook dagen waarbij wij erg nieuwsgierig zijn: wat wordt er precies gevierd?

zondag 27 april 2014 African Freedom Day

African Freedom Day is een herdenkingsfeest van de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. Deze werden gehouden op 27 april 1994. In andere Afrikaanse landen vonden al eerder democratische verkiezingen plaats, maar toch wordt de eerste in Zuid-Afrika gekoppeld aan de afschaffing van de apartheid. Deze datum betekent dan ook een overwinning van het hele continent.

Feestdagen in Zuid-Afrika - Youth daymaandag 16 juni 2014 Dag van de jeugd

Dit is de herdenking van de scholierenopstand in Soweto in 1976. Op 16 juni 1976 betoogden scholieren van Soweto (een grote township bij Johannesburg) omdat het apartheidsregime beslist had lessen voortaan in het Afrikaans (de taal die de meeste blanken in Zuid-Afrika spreken) te geven. De scholieren protesteerden omdat dat de taal was van de onderdrukker; Afrikaans werd gesproken door zij die de apartheid hadden ingevoerd. De politie reageerde met kogels op de betoging, waardoor er slachtoffers vielen. De maanden erop vonden er meer betogingen plaats, in vele townships. Het draaide niet meer alleen om het afschaffen van het Afrikaans als lestaal, maar ook om het apartheidsregime zelf. 16 juni 1976 wordt ook wel Youth Day genoemd. Voor de buitenwereld was dit een teken dat apartheid niet door beide bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika was geaccepteerd, iets waarvan de buitenwereld voor deze datum dacht van wel. Door de berichtgeving over Youth Day zag de buitenwereld dat de apartheid niet door iedereen aanvaard was en dat het systeem niet aanvaarbaar was. De maanden en jaren daarop werden er dan ook wereldwijd acties ondernemen tegen de apartheid.

Feestdagen tijdens je Zuid-Afrika vakantiezaterdag 9 augustus 2014 Nationale vrouwendag

Op 9 augustus 1956 protesteerden 20.000 vrouwen tegen de zogenoemde ‘pass laws’. Dit waren verplichte raspassen. Vrouwen vechten samen voor zakelijke rechten. De slogan was You strike a woman, you strike a rock (als je een vrouw slaat, sla je een rots). De plek van een vrouw is niet beperkt tot het aanrecht, zij mag overal zijn.

woensdag 24 september 2014 Dag van het cultureel erfgoed

Dit is de nationale feestdag om in Zuid-Afrika de diversiteit van culturen, gebruiken, gewoonten, tradities en talen te vieren. Ook wel Heritage Day genoemd.

Verzoeningsdag in Zuid-Afrikadinsdag 16 december 2014 Verzoeningsdag

Op 16 december 1838 werd in Zuid-Afrika tijdens de Slag bij de Bloedrivier een leger van 15000 Zulu’s teruggedreven door 464 Boeren. De Boeren waren niet gelukkig met de Britse beslissing om in 1835 slavernij af te schaffen. Daarom besloten zij naar het noorden te trekken, de Grote Trek. Het gebied dat zij in gedachten hadden voor een nieuwe leefomgeving, was bewoond door de Zulu’s. De Zulu’s wilden de Boeren niet als buren hebben en kozen voor hen was het alles of niets, onafhankelijk of slavernij. Het gevecht is gewonnen door de (minderheid) Boeren. Dit is het symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de boeren op de Zulu’s. Dit bloedbad was voor vele het teken dat geweld de enige weg naar rechtvaardigheid was. Umkhonto we Sizwe (een in 1961 opgerichte partij geleid door onder andere Nelson Mandela) dwong onderhandelingen af met de huidige regering (door middel van bomaanslagen en gewapende overvallen). Dit had succes en deze bijdrage aan het nieuwe Democratische Zuid-Afrika is het vieren waard op Verzoeningsdag.

Andere “bekende” feestdagen in Zuid-Afrika:

woensdag 1 januari 2014 – Nieuwjaarsdag
maandag 6 januari 2014 – Driekoningen
vrijdag 21 maart 2014 – Goede Vrijdag
zondag 20 en maandag 21 april 2014 – Pasen
zondag 27 april 2014 – Vrijheidsdag
donderdag 29 mei 2014 – Hemelvaartsdag
zondag 8 en maandag 9 juni 2014 – Pinksteren
zondag 15 juni 2014 – Vaderdag
donderdag 25 en vrijdag 26 december 2014 – Kerstmis

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen