Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Een update over de steun aan onze lokale partners

blog

Als groep enthousiaste reizigers bij Riksja hebben we een hart voor de wereld. We vinden het belangrijk dat met onze reizen het geld voornamelijk bij de lokale ondernemer terecht komt. Daarom werken we met lokale partners die hun land een warm hart toedragen. Overal ter wereld. Ook nu tijdens de coronapandemie blijft dat hart kloppen. Voor gidsen die de onontdekte plekjes van hun land laten zien, chauffeurs die hun auto schoonpoetsen om Riksja-reizigers veilig van A naar B te brengen, families die gezamenlijk een bed & breakfast runnen en alle andere betrokken reisondernemers. Zij hebben nu geen inkomen. Kunnen geen boodschappen doen en de school voor hun kinderen niet betalen. De steun die wij in Nederland krijgen, krijgen zij niet. Daarom steunen wij ze, waar we kunnen.

Afgelopen maanden hebben wij ons ingezet en maar liefst 34.000 euro opgehaald. Onze reizigers hebben massaal gedoneerd, als collega’s hebben we acties bedacht en partners hebben hun steentje bijgedragen. We nemen je graag mee in deze afgelopen maanden en de hulp waar veel, heel veel mensen aan hebben bijgedragen.

Donatie Stichting Soulventure

Waar het allemaal mee begon? Met een donatie vanuit onze Stichting Soulventure. We zijn met lokale partners in gesprek gegaan om te kijken wie onze hulp het hardste kan gebruiken en vooral ook hoe. Zij hebben hun ideeën gedeeld, zoals het uitdelen van voedselpakketten en maandsalarissen, en wij hebben de donatie van 50.000 euro over deze ideeën verdeeld. Door jarenlange samenwerking met onze lokale partners weten we dat het geld goed terecht komt. Wat die steun precies is? We delen graag een aantal verhalen met je.

René en Marjiory in Nicaragua

René uit Granada en Marjiory uit San Carlos zijn gidsen waar Riksja mee samenwerkt. Zij verkopen nu voedsel op straat. Met de donatie is er eten gekocht bij hun kraampjes, het aantal gerechten dat zij in vier maanden zouden verkopen. Bij René de lokale specialiteit Vigoron con Yuca en bij Marjiory lunchgerechten. Deze gerechten deelden zij vervolgens uit in een community die het heel hard nodig heeft. Zo ontvangen onze gidsen steun, maar ook de zwaarst getroffen mensen in Nicaragua.

Bhagchand in India

Bhagchand is chauffeur en reed Riksja-reizigers rond, maar zijn bedrijfje kwam door de coronacrisis tot stilstand. Dag in, dag uit ziet hij zijn auto langs de kant van de weg staan. Hij heeft geen inkomen en door de schouderoperatie van zijn vrouw lijken alle slechte dingen tegelijk te komen. Maar dit houdt Bhagchand niet tegen. Hij volgt het nieuws nauwlettend en heeft met zijn laatste spaargeld zijn auto helemaal corona-proof gemaakt, zodat reizigers straks veilig met hem kunnen reizen. Denk hierbij aan een contactloze infraroodthermometer, desinfecterende middelen, gezichtsbescherming en wasbare stoelhoezen.

Naast Bhagchand helpen we nog negen andere chauffeurs in India met een maandsalaris voor de komende vier maanden. Hierdoor kan Bhagchand zijn gezin eten geven, de schouderoperatie voor zijn vrouw betalen en voor de onderhoudskosten van zijn auto zorgen.

Aishah in Maleisië

Aishah is moeder van een zoontje van 1 jaar, hij werd geboren net voor de coronacrisis uitbrak. Een heftige tijd voor haar. Als kantoormedewerkster raakte ze vlak daarna haar baan kwijt en zit ze samen met haar man en zoontje al bijna een jaar zonder inkomen thuis. Het is bijzonder om te zien hoe positief zij blijft en blijft lachen. Met onze steun hebben zij en haar collega’s een uitgebreid voedselpakket ontvangen, waar zij twee weken mee vooruit kunnen. Voor slechts 10 euro wordt dit pakket samengesteld met onder andere rijst, eieren, kookolie, melk en kruiden.

Wil je meer verhalen lezen en weten hoe wij onze lokale partners steunen? We verzamelen alle verhalen op de pagina Steun onze lokale partners.

Onze lieve reizigers doneren massaal

Overweldigend is het. Alle steun die we van jullie hebben ontvangen voor onze lokale partners. Hiermee hebben we ruim 25.000 euro opgehaald. Zeker in deze tijd, waarin we het allemaal moeilijk hebben, vinden wij het heel bijzonder dat jullie massaal hebben gedoneerd. We hebben jullie e-mails gestuurd, omdat jullie de afgelopen jaren in één van de landen waar we steunen geweest zijn en de mensen die we steunen daardoor kennen. Nogmaals bedankt!

Heb je nog niet gedoneerd? Het kan nog steeds!

Acties van collega’s

Als collega’s hebben we ons natuurlijk ook ingezet. Van reisspecialisten tot de marketingafdeling. We hebben acties bedacht om geld in te zamelen en doen dit nog steeds. Zo heeft onze Colombia-specialist Dayna samen met haar Colombiaanse schoonmoeder empanada’s gemaakt, Lisa koekjes gebakken voor haar favoriete land Sri Lanka en Wendy 10.000 stappen per dag gezet voor Zuid-Afrika. Suzanne en Anne-Marie hebben boeddha-beeldjes verkocht voor een beetje geluk en Astro Annie berekent geboortehoroscopen voor collega’s. Leonie heeft op 31 december de hele dag oliebollen staan bakken, die mensen corona-proof kwamen ophalen. Er werden een reisquiz, wijnproeverij en kookworkshops georganiseerd.

En dan hebben we nog Serious Riksja. 24 uur lang sluiten vier collega’s zich op om nog meer geld op te halen door het onder andere draaien van nummertjes en veilen van mooie stukken. Ze blijven die 24 uur wakker en leven op water en sapjes. Andere collega’s organiseren tijdens deze 24 uur nog meer. Zoals een online safari door Zuid-Afrika en een haakworkshop. Serious Riksja zou plaatsvinden op 28 januari, maar helaas. Door de avondklok hebben we dit moeten uitstellen. We wachten op de versoepeling van de maatregelen om hiervoor een nieuwe datum te prikken.

Dank aan onze partners

Last but not least willen we onze partners bedanken die ons door middel van donaties, in de vorm van geld of een dienst, steunen. Bedankt Landgoed De Wilmersberg, Mollie Payments, Rabobank en Fruitful Office.

Dit vind je misschien ook interessant

background-pattern