Naar boven

De hoogtepunten van het Zuidereiland

blog

Geschreven op
donderdag 7 juni
Geschreven door
Lenneke van de Mast

Ik heb al eens een blog geschreven met tien redenen om naar Nieuw-Zeeland te aan en ook over de verschillen tussen beiden landen. Maar wat zijn nu echt de hoogtepunten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland? Dat zijn er eigenlijk wel teveel om op te noemen maar ik ga toch een poging doen.

Abel Tasman Nationaal Park
Voor mij persoonlijk toch wel echt een van de mooiste hoogtepunten van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. Het is landschap zoals je nog niet eerder hebt gezien. Heel tropisch; het lijkt in het park soms alsof je in de jungle loopt. De stranden zijn bijna goudkleurig, helderblauw water en wuivende palmen gecombineerd met zeehonden, watervallen en hangbruggen. We bieden er de bouwsteen ‘In Tasmans Voetsporen aan’ waarbij je naast overnachtingen in kleinschalige accommodatie ook gaat varen, wandelen even eventueel kajakken.

De grillige kustlijn van de westkust
Als je verder naar het zuiden rijdt dan ga je via de Westkust. Een hele andere wereld met een grillige kustlijn en ruige stranden. Ik vond bijzonder om hier te rijden. Heel kronkelig en bochtig langs steile bergwanden en langs zee. Je mag er niet hard en daarom is dit altijd een pittig stuk; wel maak je de mooiste stops onderweg. We plannen daarom ook altijd twee overnachtingen in aan de Westkust. Eentje in de buurt van Punakaiki of Hokitika (bezoek de Pancake Rocks!) en bij de gletsjers.

Outdoorplaatsen: Queenstown en Wanaka
Tussen de gletsjers en het Fiordland National Park liggen Wanaka en Queenstown. Waar Queenstown een relatief grotere stad is, is Wanaka nog erg liefelijk. Beiden liggen aan een meer en staan bekend om de vele outdoor activiteiten die je er kan doen. Van bungeejumpen tot jetboaten en paragliden. Zelf ben ik ‘Wanaka fan’ omdat het allemaal wat minder toeristisch is maar beide plekken zijn een bezoek waard!

De gigantische fjorden
Groots, magisch en groen; dat zijn misschien wel de beste woorden om Fiordland National Park te omschrijven. Een gigantisch natuurpark met ruige fjorden, bergen met wit besneeuwde toppen en spiegelgladde meren. Er zijn twee fjorden die je kan bezoeken: Milford Sound en Doubtful Sound. Je vaart dan met een boot langs de fjorden en watervallen. Andere manieren om de omgeving te ontdekken zijn wandelend met een meerdaagse track zoals de Milford Track en Routeburn Track.

De Catlins in het uiterste zuiden
In het zuiden van het Zuidereiland liggen de Catlins, een van de minder bekende hoogtepunten van het Zuidereiland Nieuw-Zeeland. Het is een uitgestrekt glooiend land met hoofdzakelijk zandwegen en heel veel schapen. Veel reizigers slaan de Catlins over omdat ze er geen tijd voor hebben. Zonde vinden wij: juist omdat er zo weinig reizigers komen is het nog een puur stukje Nieuw-Zeeland waar je heerlijk kunt wandelen, pinguïns en zeehonden spot en het boerenleven ontdekt. Met een beetje geluk spot je vanaf de kust de Hector dolfijn. Bij de bouwsteen ‘Slapen bij de schapen‘ maak je kennis met de Catlins.

Dieren spotten doe je bij Otago Peninsula
Nieuw-Zeeland staat niet perse bekend om de vele dieren die je er kan spotten. Toch zijn er eigenlijk heel veel dieren te zien zoals natuurlijk de kiwi, tuatara, albatros, walvis en dolfijn. Ook pinguïns, zeehonden en zeeleeuwen kom je met een beetje geluk tegen. De ‘place to be’ of deze drie dieren te zien is op het schiereiland Otago Peninsula bij Dunedin. Tijdens een natuurtocht met gids die we aanbieden kom je op ongeveer twee meter van deze dieren. Natuurlijk met respect en nooit te dichtbij.

Mount Cook en omgeving
Zelf vind ik dit een van de mooiste hoogtepunten van het Zuidereiland Nieuw-Zeeland. Het is een ‘anders dan anders’ gebied met gletsjers, machtige bergen en azuurblauwe meren. Je wandelt er over hangbruggen of vaart over een meer met drijvende ijsschotsen. Zelf heb ik het gebied ook vanuit de lucht ontdekt tijdens het zweefvliegen. Wat is dat bijzonder! Neem eens een kijkje op deze pagina om meer over dit gebied te lezen.

 

Kaikoura
Kaikoura staat bekend als de plek om walvissen te spotten in Nieuw-Zeeland. Vanuit het gezellige stadje varen boten uit waarbij je het hele jaar door kans hebt om deze grijze reuzen van dichtbij te zien. Ook dolfijnen zwemmen hier volop rond. Het is daarnaast een gezellig dorpje waar je uiteraard prima vers gevangen vis kan eten.

background-pattern