Naar boven

Thuis bij de Tibetanen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Jampaling
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Reissom:
  € 174,- p.p. bij 2 personen
Bij een bezoek aan de Tibetaanse homestay Jampaling nabij Pokhara krijg je een warm welkom van de Tibetaanse bevolking die hier woont. Je krijgt een unieke mogelijkheid om een nacht in een Tibetaanse gemeenschap te verblijven. Voor veel Tibetanen die door de politieke situatie in hun eigen land zijn gevlucht, is Nepal hun nieuwe thuis geworden. Tegenwoordig zijn er verschillende Tibetaanse gemeenschappen rondom Pokhara, waar Jampaling er een van is. Het kamp is goed georganiseerd, heeft een eigen boeddhistisch klooster, een stupa en een schooltje. Wat opvalt is de typische Tibetaanse bouwstijl van het kamp en de kleurrijke aankleding in de huizen.Tijdens je verblijf ervaar je hoe het leven van Tibetanen in Nepal echt is. Je zult naast de verhalen van alle dag ook verhalen van een paar oude vrijheidsstrijders horen, die het begin van de Chinese bezetting in Tibet meemaakte. Later hebben ook zij Tibet moeten verlaten. Met deze bouwsteen help je de Tibetaanse gemeenschap een handje én krijg je een unieke ontmoeting terug.
homestay nepal
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst en verblijf Tibetaanse homestay

Kom je vanuit Pokhara, dan is het een uurtje rijden tot aan je Tibetaanse homestay Nepal in Jampaling. De familie staat al klaar en heet je welkom: Tashi Delek! Uiteraard ontkom je niet aan het verplichte kopje yakboterthee. In eerste instantie niet bijzonder lekker, maar deze gezoute boterthee van yakmelk mag niet ontbreken bij een Tibetaanse ontmoeting. Na een Tibetaanse lunch kun je met de gids een lokale school bezoeken. De gemeenschap heeft de school voornamelijk op donaties kunnen bouwen, zoals de keuken die door zonnecellen verwarmd wordt.

’s Avonds hoor je verhalen van de bewoners en kun je via de gids praten. Uiteraard zijn de Tibetanen ook geïnteresseerd in je eigen verhalen, hoe je woont en hoe het er hier in Nederland aan toe gaat. Je slaapt vannacht in een eenvoudige maar kleurrijke kamer bij een Tibetaanse familie. Douchen sla je vandaag een dagje over…

Decorative torn edge

Dag 2 – Tibetaanse homestay Nepal

Misschien word je vandaag iets eerder wakker dan normaal en kraait de haan nét onder het raam van jouw kamer van de homestay Nepal. Afhankelijk van je vervolg reis is er nog voldoende tijd om door het Tibetaanse kamp van Jampaling te wandelen. Met de gids bespreek je wat er zoal mogelijk is. Zo ontmoetten wij een aantal oude vrijheidsstrijders. Ze hielpen indertijd mee aan de zijde van de huidige 14e Dala Lama tijdens de Chinese bezetting van Tibet in 1959. De gids vertaald je vragen aangezien de meeste bewoners nauwelijks Engels spreken.

Wij bezochten ook een klein verpleeghuis waar zieken geholpen worden. Hier wordt veel tot de goden gebeden en als je wilt kun je meedoen aan zo’n ‘puja’. Vervolgens kun je het boeddhistische klooster bezoeken en in contact komen met de huis-monnik. Hij verteld je graag over de gebruiken en help je het ‘pad naar de verlichting’ te vinden…

Decorative torn edge

Vertrek Jampaling

Realiseer je dat het programma per dag wat anders eruit kan zien. Vraag gerust aan de gids wat je allemaal kunt bezoeken of wie je allemaal kunt ontmoeten.

In de namiddag verlaat je je Tibetaanse familie en verruil je het Tibetaanse ‘Tashi Delek’ weer voor een Nepalese Namaste!

Afhankelijk van je volgende bestemming reis je in ongeveer 4 uur naar de neushoorns en jungle van Chitwan of in zo’n 7 uur naar de Kathmandu vallei.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Thuis bij de Tibetanen

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Chitwan National Park - Individuele rondreis Nepal
bouwsteen

Chitwan jungle en neushoorns

 • Chitwan National Park
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 270,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Pokhara Nepal
bouwsteen

Easy Going Pokhara

 • Pokhara
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 79,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern