Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Beste reistijd Suriname

Op reis wil je graag mooi weer, of je nu op zoek bent naar cultuur, natuur of een hele actieve vakantie wilt. Weer is daarbij altijd belangrijk en daarom is het handig om van tevoren te weten wat de beste maanden zijn om naar Suriname te reizen. Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat er veel zon is en er veel regen valt. De meeste regen valt in de namiddag tijdens een pittige regenbui, het water komt dan met bakken uit de hemel. Gelukkig merk je van tevoren wanneer deze buien plaatsvinden, zodat je voldoende tijd hebt om ergens te schuilen.

Suriname kent vier periodes: de kleine regentijd in december en januari, de kleine droge tijd van februari tot en met april, de grote regentijd van eind april tot eind augustus en de grote, droge tijd van augustus tot en met november. Houd er rekening mee dat er ook in de droge tijd nog veel regen kan vallen.

Tijdverschil en voltage

Het tijdverschil met Suriname valt best mee. In onze zomertijd is het in Suriname 5 uur vroeger, in de winter is het hier 4 uur vroeger.

Het voltage in Suriname verschilt per accommodatie. In sommige hotels is dit 110V en in andere hotels juist 220V. In de meeste hotels kun je accu’s zonder problemen opladen, maar let hierbij wel op dat de apparatuur ook geschikt is voor de verschillende voltages. In Suriname worden meestal dezelfde stekkers als in Nederland gebruikt, maar het zeker niet onverstandig om ook een wereldstekker mee te nemen.

Omvang Suriname

Suriname is een van de meest laagbevolkte landen ter wereld. Het is zo’n vier keer groter dan Nederland en er wonen slechts 487.000 mensen. Daarmee heeft het land een bevolkingsdichtheid van drie inwoners per vierkante kilometer. Dit klinkt wat weinig, maar de meesten wonen in de steden langs de kust. De steden zijn dus drukbevolkt, de rest van het land niet.

Suriname bestaat voor 80% uit grotendeels ongerept tropisch oerwoud. Daarmee is Suriname een van de bosrijkste bestemmingen ter wereld.

Taal en cultuur

De oorspronkelijke bewoners van het Surinaamse binnenland zijn indianen. Hier vind je dan ook nog steeds afstammelingen van slaven, Chinezen, Javanen en Hindoestanen. Elke bevolkingsgroep spreekt zijn eigen taal, maar over het algemeen kun je hier gewoon Nederlands praten. Wel zo makkelijk! Wil je je toch meer mengen met de bewoners? Dan hebben we hieronder een aantal handige woordjes op een rij gezet:

No span = maak je niet druk
Omeni? = Hoeveel kost het?
Gi odi = Hallo
Gran tangi = Bedankt
Fa yu tan? = Hoe gaat het?
Mo syi = Tot ziens
Olati? = Hoe laat is het?

Het is ook goed om te weten dat de Surinamers zeer gastvrij en vriendelijk zijn, maar in de dienstverlening kunnen ze nog een hoop leren. Zo kan het in winkels en supermarkten voorkomen dat je niet wordt geholpen. Dit ligt echter niet aan jou, zo gaat het er altijd aan toe.

Tips voor bagage

Reis je naar Suriname, dan raden wij een backpack of een weekendtas met eventueel wieltjes aan. Een koffer kun je natuurlijk ook meenemen, maar dit maakt het reizen wel lastiger. Zeker in de jungle is dit moeilijker te vervoeren, net als in de boot of bus. Probeer het aantal kilo’s te beperken, zodat je niet heel veel mee hoeft te sjouwen.

Wat betreft je kleding kun je het beste luchtige en lichte kleding meenemen voor de jungle, plus een aantal lange broeken. Zorg dat deze comfortabel zitten! Een spijkerbroek droogt erg langzaam op en het loopt zwaar. Een linnen of katoenen broek is wat comfortabeler. Neem voor de avonden in de jungle een trui mee, omdat het hier dan flink kan afkoelen. Ook regenkleding of een paraplu is onmisbaar in Suriname, want het zal zeker een paar keer gaan regenen. Wat je het beste mee kunt nemen naar Suriname? Wij zetten het voor je op een rijtje:

  • Goede en stevige wandelschoenen met grip voor in de jungle
  • Sandalen of slippers
  • Zaklamp
  • Verrekijker
  • Dagrugzak
  • Reis- en taalgids, zoals de Lonely Planet of de Rough Guides
  • Reservebatterijen voor je camera
  • Zonnebril
  • Zonnebrand met een hoge factor
  • Deet (insectenspray)

Wifi en bellen in Suriname

Wil je bellen met het thuisfront vanuit Suriname? Dan kunnen de kosten nogal hoog oplopen. Je kunt ter plekke een simkaart kopen, waarmee je met een lokaal tarief kunt bellen naar Nederland. Verwacht je tijdens de reis wat telefoontjes, doe dit dan ook zeker.

In Paramaribo kun je steeds vaker gebruik maken van wifi. Veel accommodaties bieden dit tegenwoordig kosteloos aan. Buiten Paramaribo kun je ook nog wifi vinden, alleen dan vaak op openbare plekken en soms alleen als de generator aanstaat.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen