Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Om direct in de sfeer van dit diverse land te komen, raad ik je aan eerst onze video over Colombia te bekijken:

Taal Colombia

In Colombia spreken ze overal Spaans. Er zijn wel twee groeperingen die een eigen taal erop nahouden, maar die zul je waarschijnlijk niet tegenkomen tijdens je Colombia reis. Het is handig om van te voren wat Spaanse woorden te oefenen, want lang niet alle Colombianen spreken Engels of ze spreken dit gebrekkig. Colombia is één van de beste landen om je Spaans te oefenen, omdat de verschillen met het ‘normale’ Spaans minimaal zijn. Daarom zijn de Colombianen ook goed verstaanbaar en is het leuk om hier je Spaans bij te spijkeren. Wil je voor vertrek al wat oefenen? Leer dan alvast de volgende woorden uit je hoofd:

 • Hallo – Hola
 • Goedemiddag – Buenos dias
 • Goedenavond – Buenas noches
 • Tot ziens – Adios
 • Bedankt – Gracias
 • Hoe gaat het? – ¿Cómo estás?
 • Hoe heet je? – ¿Cuál es tu nombre?
 • Ik heet … – Mi nombre es …
 • Que chevere! – Wat leuk/gaaf (kan in allerlei situaties gebruikt worden)
 • Spreekt u Engels? – Hablas Ingles?
 • Ik begrijp u niet – No te entiendo
 • Hoeveel kost het? – ¿Cuánto cuesta?
 • Ik ben op zoek naar … – Estoy buscando …

Feestdagen Colombia

In Colombia houden ze wel van een feestje en daarom zijn er verschillende festiviteiten aan de gang gedurende het jaar. Hieronder bespreken we de belangrijkste feestdagen waar je rekening mee kunt houden tijdens het plannen van je Colombia reis.

Niet te missen en zeker één van de grootste festivals van het jaar is carnaval. Veertig dagen voor Pasen begint het feest los te barsten in de stad Barranquilla en vloeien de drankjes rijkelijk. Er worden parades en optredens gehouden, en op straat danst iedereen tot in de vroege uurtjes. Iedereen verkleed zich zo mooi mogelijk en het is na de carnaval in Brazilië de grootste carnavalsviering van Zuid-Amerika. Kun je niet rond deze periode in Colombia zijn? Dan is er ook een groot carnavalsfeest begin januari in het zuiden van het land, Blancos y Negros genaamd. Ben je nog steeds niet uitgedanst? Dan vindt er in september in de stad Cali een salsafestival plaats, waar het enkel draait om salsa dansen.

Omdat de Colombianen grotendeels Katholiek zijn, vieren ze ook de christelijke feestdagen zoals je die wereldwijd bent gewend. Denk bijvoorbeeld aan Kerst, Pasen en Hemelvaartsdag. Veel kantoren en supermarkten zijn dan gesloten. Goed om daar rekening mee te houden.

Lekker eten in Colombia

In Colombia kun je goed uit te voeten met verschillende gerechten. De Colombiaanse keuken bestaat voornamelijk uit rijst met bonen en mais, en daarbij vlees geserveerd. Denk bijvoorbeeld aan kip, koe of varken. Ben je vegetarisch? Dan is dat geen enkel probleem: vrijwel overal kun je in Colombia vegetarische maaltijden krijgen. Niet alleen simpele gerechten waarbij het vlees wordt weggelaten, maar gewoon heerlijk, rijke maaltijden.

Omdat Colombia aan de kust is gelegen, kun je hier op veel plekken ook verse vis krijgen. Witvis en garnalen zijn daarbij het populairst en dit wordt vaak verwerkt in ceviche, rauwe vis met ui. Mocht je toch niet zo gek zijn op rijst, bonen of vis? Dan vind je hier ook de internationale keukens terug, zoals de Italiaanse of de Japanse. Een lekkere pizza is dan ook zeker te verkrijgen tijdens je vakantie in Colombia.

Een aantal typisch Colombiaanse gerechten hebben we hier voor je opgesomd, naast de ceviche die we zojuist hebben genoemd:

 • Patacones is een zeer populaire snack, wat bestaat uit plakjes gefrituurde banaan.
 • Arepas zijn maisbroodjes die worden opgevuld met kaas en boter. De maisbroodjes worden op de barbecue gelegd en dit eet je vaak met warme chocolademelk.
 • Bandeja Paisa is voor degene die erg honger heeft. Het is een schotel dat bestaat uit vlees en gefrituurde ingrediënten, zoals spek, banaan en chorizo, en het wordt geserveerd met rijst en bonen. Deze vette hap is de ideale lunch als je een stevige hike gaat maken.
 • Empanadas komen in heel Zuid-Amerika voor en zo ook in Colombia. Dit zijn gefrituurde hapjes gemaakt van deeg, wat vaak wordt opgevuld met ingrediënten als vlees, ei of aardappelen. Samen met een smaakvolle, en pittige, dip is het mijn faboriet!

Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer typisch Colombiaanse gerechten. Leer het maken ervan tijdens een kookworkshop of ervaar het zelf tijdens een heerlijk diner in een lokaal restaurant.

Overigens zijn de supermarkten in Colombia niet de allergoedkoopste en daarom kun je het beste eten halen bij tentjes op straat. Hoe goedkoper het eettentje eruit ziet, des te betaalbaarder het vaak is én des te lekkerder!.

Muziek in Colombia

Muziek speelt een grote rol in het dagelijks leven van de gemiddelde Colombiaan en dat zie je dan ook overal terug tijdens een rondreis door het land. De cultuur is een mix van Afrikaanse, Europese en Indiaanse invloeden en dit uit zich onder andere in de verschillende muziekstijlen. Bambuco, cumbia, vallenato, porro en salsa zijn een aantal van de stijlen die je hier zult horen.

Vallenato is de nationale muziek en dit hoor je dan ook het meeste terug tijdens een reis. De accordeon staat hier centraal en deze muzieksoort kent vier basisritmes. Bambuco wordt ook wel vergeleken met de Engelse wals, waarbij de klemtoon valt op de eerste en de derde tel. De instrumenten die hier aan te pas komen zijn gitaar, een gitaar met twaalf snaren en een bandola. Ook worden vaak andere instrumenten ingezet om het liedje compleet te maken, zoals een fluit en zang. Het is niet helemaal duidelijk waar deze muzieksoort vandaan komt, maar hoogstwaarschijnlijk heeft het zijn oorsprong gevonden tijdens de Afrikaanse invloeden. Porro is een soort blaasmuziek en het sensuele salsa is uitgevonden in Cuba, maar is ook in Colombia zeer populair.

Typisch Colombia

Naast het lekkere eten, de swingende muziekstijlen, het turbulente verleden, de hechte families, het sterke geloof en de focus op het uiterlijk, zijn er nog een aantal dingen typerend voor Colombia. Wat dat zijn? We zetten het even op een rijtje:

 • De Colombianen doen alles graag op hun eigen tempo. En dat tempo is dan ook lekker relaxed. Slenteren over straat, nog even met elkaar kletsen, samen koffie drinken, zo min mogelijk werk verrichten en vooral heel rustig aandoen is typisch voor Colombianen. Ze vinden het vooral belangrijk om het gezellig met elkaar te hebben. En eerlijk is eerlijk: waarom ook niet?
 • Colombianen kunnen zo nu en dan wat temperament hebben. Dus pas op met wat je zegt of hoe je het zegt. Soms kunnen ze fel uit de hoek komen en moet je nog even goed nadenken over wat je zojuist hebt gezegd.
 • Ze maken graag een praatje met je, want het gezellig hebben met elkaar is het motto. En hoewel ze temperamentvol kunnen zijn, zijn ze eigenlijk ontzettend vriendelijk en gastvrij.
 • Plannen doen ze niet echt in Colombia. Het komt wanneer het komt. Daar is dat motto weer.

Geloof Colombia

De Colombianen zijn erg gelovig en bijna driekwart van de bevolking is Katholiek. Je zult dan ook veel kerken tegenkomen tijdens een rondreis door Colombia. Volgens hen is God verantwoordelijk voor alles wat er in je leven gebeurt daarom speelt hij dan ook een grote rol in het dagelijkse leven van de locals.

Een leuke tip: woon een voetbalwedstrijd bij

Voetbal is de nationale sport van het land en de Colombianen zijn er dan ook dol op. Het is leuk om een keer een wedstrijd bij te wonen om te zien en te voelen hoe de sfeer is en hoe gek de Colombianen op voetbal zijn. Overigens doen ze het ook erg goed tijdens de wereldkampioenschappen. Laat je overdonderen door de gezelligheid en voetballiefhebber of niet:  je zult ongetwijfeld genieten tijdens een wedstrijd!

Fietsen in Colombia

Leuk voor ons Nederlanders: in Colombia wordt er hier en daar veel gefietst en dit wordt dan ook een steeds populairder vervoersmiddel. Je kunt in je eentje op pad gaan, maar je kunt ook een fietstocht maken met een gids, waarbij je de leukste plekken opzoekt. Ook tijdens onze Colombia reizen heb je in meerdere steden de mogelijkheid om samen met een lokale gids en een fiets op pad te gaan.

Koffie drinken in Colombia

Een koffieliefhebber of niet, je moet en zal een kopje koffie drinken in Colombia. In het noordwesten van Colombia wordt koffie geproduceerd en het is één van de belangrijkste exportproducten van het land. Daarom is het bezoeken van een plantage rondom Salento een grote aanrader, waar je alles leert over de productie en de export ervan. En natuurlijk is het een must om ook koffie te drinken.

Uiterlijke verzorging

Het uiterlijk speelt een behoorlijk grote rol in de Colombiaanse samenleving. Al van kinds af aan wordt een goede verzorging er met de paplepel ingegooid en het is dan ook erg belangrijk om er altijd op je best uit te zien. Dit geldt bijvoorbeeld voor de moeders, die naast hun drukke leven ook graag hun make-up doen en mooie kleren aantrekken. Maar ook plastische chirurgie is zeer gebruikelijk. De Colombianen vinden het belangrijk om het perfecte lichaam te hebben, met grote borsten, grote billen en een slanke taille. Heb je dit niet van jezelf? Geen probleem, dat is zo gepiept. Colombia staat dan ook in de top tien landen wereldwijd waar de meeste plastische chirurgie plaatsvindt. Dit geldt overigens ook voor operaties in het gezicht, denk bijvoorbeeld aan de lippen. Het is ontzettend normaal om onder het mes te gaan om hier en daar wat te laten corrigeren.

Families in Colombia

Waar in sommige culturen de vader in de familie een belangrijke rol speelt, is dat bij de Colombianen juist de moeder. Zij is het belangrijkste gezinslid en de kinderen dienen haar dan ook te respecteren. De moeder verzorgt niet alleen haar kinderen, ook doet ze over het algemeen het huishouden en heeft ze een fulltime baan. Echter, de Colombianen zijn er niet vies van om een huishoudster in dienst te nemen die een hoop taken van de moeder overneemt. Overigens is het de gewoonste zaak dat de moeder nog regelmatig het huishouden doet voor haar kinderen als zij al volwassen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van een maaltijd. Dat gezegd te hebben, komt het vaak voor dat de zonen in het gezin vrijwel niets kunnen in het huishouden. De moeder verzorgt haar kinderen zolang ze kan en zowel de dochters als de zonen hebben dan ook alles voor hun moeder over. De gezinnen zijn erg close met elkaar, ook al wonen ze inmiddels niet meer samen. Sowieso is de gehele familie vaak erg hecht, denk bijvoorbeeld aan ooms, tantes, neven, nichten, opa’s en oma’s. Het is altijd een gezellige bedoeling!

De zeer belangrijke rol van de moeder heeft overigens mede te maken met het feit dat er vaak geen vader meer in het spel is. Daarom neemt de moeder ook de taken van de vader over. Mocht het gezin wel compleet zijn, dan heeft de vader gewoon een fulltime baan en is hij degene die het meeste brood op de plank brengt.

Vraag jouw portie inspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Colombia en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen