Naar boven

Heilige taferelen aan de Ganges

bouwsteen

 • Reisschema:
  Varanasi
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 260,- p.p. bij 2 personen
 • Let op: in juli en augustus komt het soms voor dat het waterpeil te hoog staat om de boottocht uit te voeren.
Met deze bouwsteen reis je naar de stad Varanasi aan de heilige Ganges rivier. Het is een van de heiligste steden van India. De Ganges is de bron van leven en dood: de pelgrims wassen zich in het water, poetsen er hun tanden en doen er hun was. Maar aan de trappen (ghats) naar de rivier worden ook publieke crematies gehouden; als het lichaam wordt teruggegeven aan de Ganges is dit de ultieme beloning voor de hindoes. Heftig, maar ook heel erg bijzonder.Je maakt al deze taferelen van dichtbij mee met deze bouwsteen. Je slaapt in een hotel direct aan de Assi ghat, een van de levendigste ghats van Varanasi. Op de ochtend van de tweede dag maak je bij zonsopgang een boottocht over de Ganges, waarbij je de stad ziet ontwaken. Daarna neemt de gids je mee de stad in voor een wandeling langs plekjes die je zelf niet zo snel zult vinden.
India Ganges rivier Varanasi
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Varanasi

Vanaf de luchthaven of het treinstation word je naar je hotel gebracht. Varanasi bestaat uit een oud en nieuw stadsdeel, waarbij in het oude deel je zintuigen op elke straathoek op de proef worden gesteld door de straatverkopers en het chaotische verkeer. In het nieuwe stadsdeel vind je juist wat meer ruimte en groen.

Wij vinden zelf een verblijf in het oude stadsdeel het meest indrukwekkend: de Indiase chaos is immers waarvoor de meeste mensen naar Varanasi komen. Er zijn niet veel hotels in het oude stadsdeel, maar wij hebben een leuk authentiek hotel gevonden aan één van de zuidelijke ghats, pal aan de Ganges rivier. Het hotel is standaard en sommige kamers zijn vrij klein, maar de locatie alles goed. Je loopt zo naar de rivier en bent daar getuige van alle rituelen die de Indiërs uitvoeren aan de heilige Ganges.

Decorative torn edge

Je kunt ’s avonds op eigen gelegenheid de ‘aarti’ ceremonie aan de Ganges rivier bijwonen. Priesters houden hier elke avond een speciale ceremonie waarbij ze hun god moeder Ganga (de rivier) danken voor het brengen van leven. Onder het gezang van liederen worden grote lampen en fakkels aangestoken, wat een mystieke sfeer creëert. Het is ook mogelijk om een bootje te huren voor een paar euro en de ceremonie vanaf het water te bekijken.

Na de cermonie kun je in Varanasi een restaurant opzoeken voor je avondmaaltijd. Wil je in het oude gedeelte van Varanasi blijven, dan is het Dolphin Restaurant op het dak van het Rashmi Guest House (bij Manmandir ghat) een goede optie. Ga je richting het nieuwe deel van de stad, dan kun je gemakkelijk zelf een restaurant vinden omdat hier meer opties zijn.

Decorative torn edge

Dag 2 – Varanasi, ochtend boottocht over de Ganges rivier

Op deze vroege ochtend ga je net voor zonsopgang met een boot over de Ganges varen. Je ziet badende pelgrims, mensen die de was doen of hun tanden poetsen met het bruine water van de rivier. Ook vaar je langs de crematieghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is waarschijnlijk één van de meest indrukwekkende rituelen die je in India zult zien. Naast ons zat een man die ons fluisterend het ritueel uitlegde. Het lichaam wordt op een baar (zonder kist) door de straten van de stad Varanasi gedragen en onder luid gezang loopt de stoet naar de rivier. Na de boottocht volgt een wandeling met onze gids door het oude centrum van Varanasi. Hij weet de leukste straatjes en steegjes te vinden, en brengt je daarna terug naar je hotel.

Decorative torn edge

De rest van de dag ben je vrij om zelf Varanasi te verkennen. Dwaal door de kronkelende straten en neem een kijkje bij de vele winkeltjes en kraampjes.

Wil je ’s middags een rustigere plek opzoeken, neem dan een taxi naar het stadje Sarnath, 5 km buiten Varanasi. Sarnath is een pelgrimsplaats waar Boeddha zo’n 2500 jaar geleden is geweest en er de ‘dharma’ gepredikt heeft om het nirwana te bereiken, nadat hij verlicht werd in het plaatsje Bodghaya. De religieuze keizer Ashoka heeft daarop een enorme stoepa (tempel) en enkele boeddhistische kloosters laten bouwen. Elk boeddhistisch land ter wereld heeft daar nu zijn eigen tempel voor de landgenoten gebouwd en zo lijkt dat plaatsje een beetje op een wereldtentoonstelling.

Decorative torn edge

Dag 3 – Varanasi, vertrek

Vandaag eindigt na het ontbijt je Varanasi Ganges bouwsteen. Je kunt vanuit Varanasi verschillende kanten op. Wil je terug naar Delhi, dan kunnen wij een nachttrein of binnenlandse vlucht voor je boeken.

Wil je liever doorreizen naar het groene zuiden van India, dan gaan er vanuit Varanasi vluchten naar Bangalore of Cochin (met een overstap in Delhi of Mumbai). Je kunt dan genieten van de exotische waterwereld van Kerala met de bouwsteen Backwaters en wildlife.

Liever je India avontuur afsluiten in Nepal? We regelen een transfer van Varanasi naar Lumbini. Je legt deze afstand dan in een lange dag af (ongeveer 10 tot 12 uur), onze chauffeur helpt je bij het oversteken van de grens, waarna je je reis in Nepal kunt vervolgen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Heilige taferelen aan de Ganges

Deze bouwsteen is goed te combineren met

india orchha khajuraho overland
bouwsteen

Over land van Taj naar Varanasi

 • Agra – Orchha - Khajuraho
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 425,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Delhi op de fiets

 • Delhi
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 180,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern