Naar boven

Handige weetjes over Spanje

Algemene informatie

Handige weetjes Spanje
Handige weetjes Spanje

Beste reistijd Andalusië

Voor een Andalusië reis geldt als beste reistijd het voor- en najaar. Alle bloemen staan nog volop in bloei en het landschap heeft nog een diepgroene kleur. Voor het bezoeken van de paleizen en het wandelen door olijfvelden is de temperatuur aangenaam. Tot in de kleine uurtjes kan je op een van de vele kleine terrassen neerstrijken. Een vestje is hier meestal niet nodig; ’s avonds koelt het niet snel af. De zomermaanden juli en augustus zijn erg heet. Met name in de steden voelt het warmer aan. Temperaturen stijgen naar 40 graden en er valt geen drup regen. We raden je dan ook aan om in een van de Casa Siësta’s te verblijven. Deze hotels met zwembad liggen buiten de stad. De stad Sevilla wordt zelfs beschouwd als een van de warmste steden ter wereld. Geen wonder dat ze hier de siësta’s nog in ere houden. In de winter kan het flink regenen. Gelukkig houdt dit maar een dag of twee aan, waarna het zonnetje zich weer laat zien. De temperatuur ligt rond 20 graden en is lekker warm ten op zichte van Nederland. Voor de avonden, met maximaal 10 graden, kun je het beste wel een trui meenemen.

Klimaat

Weelderige natuur en gastvrijheid zijn het resultaat van de vele uren zonlicht in Spanje. Wie aan Spanje denkt, denkt aan zon, zee en strand. Een zonnebril en zonnebrandcrème kun je in ieder geval inpakken. De beste reistijd is tijdens de lente en de herfst. In deze tijd is de temperatuur aangenaam tussen de 20 en 25 graden. In de zomer kan het erg heet worden in het binnenland. De avonden zijn wat koeler, waardoor je wel lekker buiten kunt eten. Aan de kust kun je in de zomer nippen aan je verkoelende sangria aan het strand. De temperaturen zijn een stuk aangenamer dan in het binnenland, alhoewel ze nog wel hoger zijn dan in het voor- en najaar. De winters zijn wispelturig; òf het regent òf de zon schijnt. Lastig te voorspellen, maar een paraplu is geen overbodige luxe. De temperaturen in het noorden en binnenland kunnen rond het vriespunt zijn tot een aangename 15 graden aan de kust.

Klimaat Spanje Andalusië
Handige weetjes Spanje

Fiëstas en feria’s

Spanjaarden grijpen bijna iedere gelegenheid aan voor een feestje. Naast de religieuze vieringen als Pasen en Kerst, heeft bijna elke stad ook nog eens zijn eigen feria of volksfeest.
Van oorspong zijn het boeren(jaar)markten compleet met paarden en stieren. De stad wordt versierd met bogen, slingers en duizenden lichtjes. Hapjes zijn er in overvloed en de vino vloeit rijkelijk. Iedereen trekt er in traditionele flamencokledij op uit en ’s middags vindt het belangrijkste stierengevecht plaats. Aan het einde worden de lichtjes gedoofd en wordt de feria afgesloten met spectaculair vuurwerk.

De meest bekende ferias zijn die van Malaga (half augustus), Córdoba eind mei, Sevilla (twee weken na Pasen) en die van Jerez de la Frontera in mei.

Taal en cultuur

Het Spaans is een van de talen die voortgekomen is uit het Latijn. Deze talen worden samen de Romaanse talen genoemd. De meeste Spanjaarden zullen niet van zichzelf zeggen dat ze “Spaans” (Español) spreken, maar Castiliaans, (Castellano), het standaard Spaans, gebaseerd op de taal zoals die rond Madrid gesproken wordt. Op de meeste plekken, vooral in hotels en restaurants, kun je Engelssprekende locals tegenkomen. Met handen en voeten kom je ook een heel eind en een zakwoordenboekje Spaans is altijd handig. Hier alvast een voorproefje:

hallo = hola                                    hoe gaat het = ¿Cómo está?
alstublieft = por favor                     hoe laat is het = ¿Qué hora es?
bedankt = gracias                          tot ziens = adios

Handige weetjes Spanje
Handige weetjes Spanje

Eten en drinken

Lekker tafelen hoort helemaal bij de Spaanse way of life. De Spanjaarden eten en drinken dan ook heel wat af op een dag. Tapasbars en taverna’s zijn vaste ontmoetingsplaatsen voor vrienden, familie en collega’s. Tapas zijn typisch Spaanse borrelhapjes, die je uitgestald ziet liggen op de toonbank van de bar. Hier kom je natuurlijk ook een beetje voor.  Elke streek van Spanje heeft zijn eigen specialiteiten. Zo komt de gazpacho (koude soep) uit Andalusië, de paella vanuit de kust en de cocido Madrileño uit de hoofdstad Madrid. Bij de maaltijden schenkt men plaatselijke wijn. Beroemd zijn de aperitiefwijnen uit Jerez en Malaga en de tafelwijnen uit de Rioja.

De maaltijdindeling van een gemiddelde spanjaard is als volgt:
07:00u Licht ontbijt
11:00u Kleine maaltijd
14:00u Lunch
17:00u Tapas tijd!
21:00u Diner

Als je op reis graag rond 18.00 uur wil eten, zit je vaak wat ongezellig in een (nog) leeg restaurant. Sfeervoller is om de Spaanse tijden aan te houden. Rond 21.00 uur is het minder warm en begint het gezellig druk te worden.

Geschiedenis in een notendop

Spanje is door de ligging tussen Europa en Afrika een ontmoetingspunt van de Oosterse en Westerse wereld. Een bonte verzameling overheersers heeft het strategisch gelegen Spanje in het verleden bezet en een stempel op de geschiedenis gedrukt. Denk aan de Romeinen die Spanje zo’n 700 jaar bestuurden, de Phoeniciers, de Cartageniers en niet te vergeten de Moren. Met de Moorse paleizen van het Alhambra in Granada en de Arabische moskee in Córdoba zijn die invloeden tot op de dag vandaag nog altijd zichtbaar.

In latere eeuwen werd Spanje zelf een machtig en groot land en veel van de gebouwen uit deze Spaanse Glorietijd zijn nu nog even spectaculair als toen. Vele beroemde oude steden zijn in die tijd tot bloei gekomen, waaronder Toledo, Sevilla, Granada, Cadiz, Segovia, Pamplona en Cartagena. Spanje is al meer dan 20 jaar een westerse democratische moderne monarchie met Koning Juan Carlos en Koningin Sophia aan het hoofd.

background-pattern