Naar boven

Costa Rica duurzaam reizen

Tips voor je Costa Rica-fotoboek

blog

Wanneer ik op reis ga vind ik het super leuk om mijn herinneringen vast te leggen. Fotograferen is een hobby geworden. Het materiaal werk ik na de reis graag uit in een fotoboek die ik aan anderen kan laten zien en zelf nog eens kan doorbladeren. De beelden brengen mij terug naar bijzondere momenten. Ik deel mijn tips voor het maken van een fotoboek graag met jou.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 23 juni
Geschreven door
Nienke van der Maar

Denk in een verhaal

Wanneer ik op reis ben denk ik al aan het fotoboek, ik heb dan een soort van ‘beeld verhaal’ met verschillende hoofdstukken in gedachten. Dat begint bijvoorbeeld met een foto van een kop koffie op Schiphol en eindigt uiteindelijk met een foto van een volle koffer voor vertrek naar huis.

De tussenliggende periode is natuurlijk het meest interessant om te fotograferen. Want natuurlijk maak ik meerdere close-ups van die roodoogmakakikikker. Wauw, wat is dit een mooi beestje! Het doodshoofdaapje kijkt vanaf de boomtakken net op het juiste moment in mijn lens, klik.

Zelf staan we uiteraard ook af en toe op de foto. We staan er lachend op in onze poncho tijdens een flinke regenbui, en mijn vriend heb ik al wandelend over de hangbrug in Monteverde vast gelegd.

Achtergrond en attributen

Ondertussen maak ik ook foto’s van groene blaadjes, steentjes langs de waterkant en het gezellige patroon van het behang in de hotelkamer. Dit zijn niet perse leuke foto’s maar dit soort kiekjes doen het straks goed als achtergrond in het fotoboek. Attributen als je ticket, paspoort en wegenkaart kunnen
soms ook leuk zijn om je ‘verhaal’ te ondersteunen, zet die ook eens op de foto.

Structuur aanbrengen

Het blijkt een reis met veel leuke momenten en vervolgens kom ik dan ook thuis met heel veel foto’s … Ja, en dan!? Hier ligt een grote uitdaging en bij velen blijft het nu op de schijf van de computer staan. Herken je dat? Hoe worstel je al die foto’s door en hoe kom je uiteindelijk tot een goed en overzichtelijk fotoboek vol leuke herinneringen?

Ik heb een mappenstructuur op mijn computer aangemaakt, voor elk jaar maak ik een map aan die ik simpelweg naar het jaar noem, bijvoorbeeld 2015 of 2016. Het jaar verdeel ik vervolgens weer onder in ‘maand sub mapjes’ met een korte benaming, zoals 06 – familiedag en 12 – vakantie Costa Rica.
Dan begin ik met het selecteren van de beste foto’s. Zelf vind ik View NX2 hiervoor een erg handig programma, daarmee kan ik mijn foto’s namelijk ‘raten’. Hiermee geef ik de foto’s een cijfer, een 1 voor een foto die van goede kwaliteit is en waarvan ik vind dat die echt in het fotoboek moet. En een 2 voor leuke foto’s van goede kwaliteit en die mogelijk ook leuk zijn voor het fotoboek. Je kunt nog een 3e selectie maken zoals ‘wel goed maar ik twijfel’ maar ik laat het hier meestal bij want ik heb gemerkt dat ik uiteindelijk niet meer naar een 3e selectie kijk. De foto’s die overblijven en dus niet leuk genoeg of bewogen zijn belanden vervolgens in de prullenbak. Dat scheelt een hoop ruimte op de schijf.

Aan de slag met het fotoboek

De beste en leukste foto’s zijn geselecteerd en daardoor is het ineens vrij eenvoudig om het fotoboek te maken van mijn reis door Costa Rica. De voorkant krijgt sowieso een titel en bevat één of meerdere topfoto’s van de reis. Ik vind het altijd leuk om de gemaakte route in het fotoboek te hebben. Ik zet daarom vaak een routekaartje op de voorkant, of op de eerste pagina. Als ik een ‘standaard route’ via Riksja heb gemaakt dan gebruik ik het
kaartje op de website en neem ik die op als afbeelding in het fotoboek. Anders maak ik zelf een kaartje op Google Maps die vervolgens een leuk plekje krijgt.

De hoofdstukken deel ik dan vervolgens op in bijvoorbeeld Tortuguero, La Fortuna, Monteverde, etc. Van elk ‘hoofstuk’ maak ik één of meerdere pagina’s. De plaats noteer ik vaak ergens subtiel op de pagina in een passend lettertype. Natuurlijk let ik op het verhaal maar ook of de foto’s goed bij elkaar passen en dat de kleuren goed bij elkaar staan, dit vormt samen een inspirerende compositie. Je kunt nog ergens een quote schrijven die je doet terugdenken aan bijvoorbeeld een grap tijdens de autorit. Maar daar kun je je eigen creatieve draai aan geven.

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en wens je succes met het maken van je eigen fotoboek!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern