Naar boven

Goed nieuws: Nicaragua is weer prima bereisbaar!

blog

Lange tijd was Nicaragua de grote onbekende in Midden-Amerika. Daar waar reizigers van over de hele wereld landen als Costa Rica en Guatemala bezochten, werd Nicaragua maar door een handjevol bezoekers aangedaan.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 4 april
Geschreven door
Kiki van Nes

De beeldvorming was negatief, een gevolg van interne strubbelingen in het land. Sinds eind vorig jaar is Nicaragua weer goed bereisbaar. En dat is goed nieuws, want een reis is meer dan de moeite waard!

De strubbelingen

De genoemde strubbelingen begonnen  in april van vorig jaar. De aankondiging van een onpopulaire hervorming van de Wet op Sociale Zekerheid zorgde voor veel oproer, demonstraties, geweld en wegblokkades. In de daaropvolgende maanden vielen er onder de burgerbevolking honderden slachtoffers. Verschillende overheden, waaronder de Nederlandse, gaven een negatief reisadvies, waarna het toerisme in Nicaragua tot stilstand kwam. Echter, sinds augustus is het gelukkig weer rustig op straat en is het hele land goed bereisbaar. In december versoepelde Buitenlandse Zaken (BUZA) het negatieve reisadvies voor Nicaragua, in navolging van Duitsland en Canada. De sociaal-politieke tegenstellingen tussen de regering en nationale alliantie worden verder uitgewerkt aan de onderhandelingstafel. Een reis of een rondreis door Nicaragua is dus weer helemaal prima.

Waarom reizen naar Nicaragua?

Het kleurrijke Nicaragua heeft reizigers veel te bieden. Denk aan de Spaans-koloniale steden Granada en León met prachtige architectuur waaruit geschiedenis ademt, maar waar ook talloze leuke barretjes en restaurants te vinden zijn. Daarnaast kent het land tal van indrukwekkende vulkanen, vaak nog actief, soms slapend, en sommige met een imposant kratermeer. Enkele vulkanen zijn begroeid met tropisch bos, andere doen aan een maanlandschap denken. De mensen zijn misschien wel Nicaragua’s grootste troef: waar je ook komt, de vriendelijke bevolking geeft je direct het gevoel welkom te zijn en de glimlach is gemeend. De Nicaraguanen zijn trots op hun land en stralen een levensvreugde en energie uit waardoor je meteen verkocht bent. Het is dan ook erg een aanrader om iets van het nachtleven te proeven en de Nicaraguanen uit hun dak te zien gaan op salsa, merengue of moderne muziek. Goed gekleed en met soepele pas begeven ze zich op de dansvloer en wees niet verbaasd als je er binnen de kortste keren zelf tussen staat!

Imposante natuur en idyllische stranden

Ook natuurschoon is volop te vinden: er zijn tal van reservaten en waterrijke gebieden waar je als bezoeker rust kunt vinden en vogels en andere dieren kunt spotten tijdens wandelingen door de omgeving, terwijl je slaapt in een van de vele mooie eco-lodges. Natuurliefhebbers kunnen terecht aan de oevers van de machtige junglerivier San Juan op de grens met Costa Rica, in de beboste heuvels van Matagalpa in het noorden waar het aanmerkelijk koeler is, aan de kust waar de oceaan en de jungle elkaar ontmoeten, of op het eiland Ometepe, dat bestaat uit twee vulkanen en waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of paardrijden. De westkust leent zich uitstekend voor surfen; met name het plaatsje San Juan del Sur trekt veel bezoekers die deze sport beoefenen. Maar ook liefhebbers van wijde zandstranden of nauwelijks bezochte strandreservaten komen aan hun trekken. Aan de oostkust heerst een volledig andere cultuur. Hier is Engels de voertaal en wonen verschillende volkeren, onder anderen Miskito´s, Garifuna´s en Sumo´s, ieder met hun eigen taal en cultuur.  De Corn Islands zijn Nicaragua’s bounty-eilanden, waar je prachtig kunt duiken en snorkelen, of genieten van de relaxte eilandsfeer.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern