Menu background

Naar boven

Highlights en mystieke tempels: rondreis Thailand en Cambodja

rondreis

 • Reisschema:
  Bangkok – River Kwai – Ayutthaya – Chiang Mai – Phnom Penh – Siem Reap – Bangkok
 • Reisduur:
  19 dagen / 18 nachten
 • Reissom:
  € 1.635,- p.p. bij 2 personen
 • Aanvang:
  vrijdag
Een gevarieerde en complete reis door de landen Thailand en Cambodja. De hoogtepunten van beide landen zitten in de reis verwerkt met de mogelijkheid te eindigen in je hangmat aan het tropisch strand van Ko Chang.Na je start in de bruisende hoofdstad Bangkok, slaap je in het natuurgebied Kwai aan een stille junglerivier. Laat je daarna fascineren door de mystieke tempels in Ayutthaya voor je per nachttrein naar het noorden reist. Daar trek je vanuit de cultuurstad Chiang Mai door het leefgebied van bergvolken. Per vliegtuig reis je door naar Cambodja. Maak kennis met de veelbewogen geschiedenis van Cambodja in Phnom Penh en reis naar Siem Reap waar het wereldwonder Angkor Wat op het programma staat. Tot slot rijd je door de groene natuur langs de grens terug naar Bangkok. Tijdens deze laatste rit kun je een extra bouwsteen aan de rondreis toevoegen en relaxen op Ko Chang eiland.
highlights cambodja thailand - tempels ayutthaya
Decorative torn edge

Dag 1 en 2 – Vertrek Nederland – Aankomst Bangkok

Je reis door Thailand en Cambodja begint in Bangkok. Bij aankomst in Bangkok heb je een transfer van het vliegveld naar je hotel. Je verblijft in een leuk hotel met zwembad en centrale ligging, zo’n 10 minuten lopen (of 5 minuten per tuk-tuk) van de gezellige Khao San Road. De kamers zijn ruim en hebben airconditioning. Tijd voor een verfrissende douche en rustig acclimatiseren, want het tijdverschil en de drukkende warmte hakken er goed in. Probeer een heerlijk Thais vruchtensapje, doe een eerste korte stadsverkenning en laadt de batterij weer wat op.

Decorative torn edge

Dag 3 – Bangkok eigen invulling

Vandaag ontdek je in de ‘City of Angels’ tempels, pagodes en straattaferelen; plan je ochtend zelf in. De plek die je volgens ons niet mag overslaan is het Royal Palace, een groot paleis en verblijfplaats van de aanbeden Thaise Koning Bhumipol. Ga er per (water)taxi heen, of te voet.

De boeddhistische tempel Wat Po dichtbij de rivier en de smalle straten van het duizelingwekkende, levendige Chinatown horen wat ons betreft op je programma. Neem tijdens een bordje Chinese noedels het leven op en verlaat langzaam mentaal je westerse omgeving. Shoppen kun je in Bangkok natuurlijk volop (zijde, sieraden) maar je kunt ook wachten tot Chiang Mai waar de nacht bazaar een heel ruime keus biedt.

Decorative torn edge

Dag 4 – Bangkok – Kwai rivier

Reistijd circa 3,5 uur

Het River Kwai gebied mag je tijdens je reis door Thailand en Cambodja niet missen. Je wordt vroeg opgehaald en vertrekt per airco minibusje en met Engelssprekende gids richting de Kwai rivier. Bij een lokale treinmarkt stap je een uurtje uit. Daarna kom je bij de beroemde ‘brug over de rivier Kwai’ waar je treinrit start over het overgebleven traject van de Dodenspoorlijn. Voor het mooiste uitzicht zit je het beste rechts.

Je rijdt over een spectaculaire viaduct dat nog uit oorspronkelijk bouwmateriaal bestaat (hout). Bij het stationnetje waar je aankomt, lunch je (inclusief) en dan stap je in een longtailboot. Deze brengt je over de Kwai rivier naar drijvende bamboebungalows op de rivier, midden in de jungle. Je hebt je eigen kamer met zwemsteiger en hangmat. Er is geen elektriciteit, ’s avonds is er sfeervol licht van flakkerende olielampen. Een uitgebreid diner aan lange tafels, samen, is inbegrepen.

Decorative torn edge

Dag 5 – Kwai rivier – Kanchanaburi

Na deze overnachting in de natuur stap je weer op ’t bootje. Je vaart terug en rijdt dan in een uur naar de Erawan watervallen (€ 8,50 entree ter plaatse voldoen). De waterval bestaat uit 7 verschillende niveaus met een totaal hoogteverschil van 1500 meter. Je bereikt, afhankelijk van je wandeltempo de bovenste waterval in ca. 1,5 uur. Je moeite wordt beloond met een sprookjesachtige omgeving. Glinsterend droomwater met lichtblauwe bassins. In een kalkstenen achtergrond is een soort grotachtige uitsparing uitgesleten. Je hebt zo’n drie uur hier.

Vervolgens zet de gids je af in Kanchanaburi bij een leuk hotel met zwembad. Je hebt nog tijd om het JEATH oorlogsmuseum in te gaan als je wilt, en de erebegraafplaats te bezoeken waar ook Nederlanders begraven liggen.

Decorative torn edge

Dag 6 – Kanchanaburi – Ayutthaya

Reistijd circa 2,5 uur

Deze ochtend regelen we een transfer per minibusje, zonder gids, naar Ayutthaya. Je wordt opgehaald bij je hotel en komt zo’n drie uur later aan. Een aardige chauffeur zet je af bij de bungalows van ome Pan, waar je verblijft. Verwacht hier geen grote luxe, maar wel heel vriendelijke mensen. Zodra je je bagage op de kamer hebt gezet, kun je meteen de stad in.

Aan het eind van de middag regelen we een sunset- tuktuk- tour van zo’n twee uur. Er is geen gids mee, je stopt bij de ingang van de tempels maar gaat ze niet in. De overblijfselen uit het Khmer tijdperk zie je in een spookachtig sfeertje en daarnaast krijg je op deze manier een beeld van de tempels en kun je beslissen welke je morgen in wilt.

Decorative torn edge

Dag 7 – Ayutthaya – Chiang Mai

Reistijd circa 10 uur met de nachttrein

Ayutthaya is een World Heritage Site. In de 12e eeuw was het een van de welvarendste koninkrijken van Zuidoost Azië, met paleizen, tempels, olifanten die uit gouden kommen aten en glimmende jonks die over de rivieren voeren. Uiteindelijk verloor de stad haar macht, waardoor de tempels verwaarloosden. Ga vandaag enkele van de mystieke Khmer tempelcomplexen in. Wat Phra Si Samphet, Wat Mahatat en Wat Mongkol Bophit zijn de bekendste, maar Wat Chai Wattanaram vonden wij het mooist. Je dwaalt er vaak alleen tussen oude beelden en pagodes. Doe wel een petje op en neem voldoende water mee. Aan het eind van de dag haal je je bagage op bij je hotel en ga je zelf naar het treinstation. We reserveren in de nachttrein naar Chiang Mai. Je slaapt comfortabel (de trein schommelt zacht en rijdt niet te hard) en er is een restauratiewagen.

Decorative torn edge

Dag 8 –  Chiang Mai, aankomst

Deze ochtend arriveer je met de slaaptrein in Chiang Mai, de culturele hoofdstad van het noorden. Je verblijft in een hotel met zwembad vlakbij een van de stadspoorten. Het zal weinig moeite kosten om deze dag zelf te vullen. Een aanrader is een tochtje naar Doi Suthep, een boeddhistische tempel op een kwartiertje rijden van de stad. Hij ligt op de top van een 1600 meter hoge heilige berg. Je kijkt er uit over Chiang Mai en de omliggende bergen. Deze oude tempel is een pelgrimsoord en binnen de muren van het complex is het lekker koel.

In de avond ga je zelf te voet naar de avond bazaar. Het is een drukte van belang en er wordt stevig onderhandeld. Het is erg leuk om hier alvast van souvenirs in te slaan.

Decorative torn edge

Dag 9 – Trektocht, verblijf in bergdorp

Vanochtend pak je in wat je de komende twee dagen nodig hebt tijdens de trekking. Je komt later terug in je hotel, dus je kunt je overige bagage hier achterlaten. De eerste stop is bij een lokale markt. Hier zal de gids inkopen doen voor de komende dagen. Sterker nog, hij laat je graag mee shoppen zodat je een praatje kan maken met de kooplui.

Hierna reis je door naar het startpunt van je trekking. Je wandelt in een klein uur de heuvel op naar het eerste bergdorp. Loop rond in het dorp en leer je eerste zinnen Thai. Je trekt door heuvels en bossen totdat je bij een waterval aankomt. Na een verfrissende duik wandel je in ongeveer 40 minuten naar het Karen-dorp. De kinderen kijken je nieuwsgierig aan. Je overnachting is eenvoudig in een huisje op een matras op de grond, net als de dorpsbewoners. Er is een klamboe aanwezig, een Thais toilet en een eenvoudige douche.

Decorative torn edge

Dag 10 – Trek en vlottocht in de jungle, einde in Chiang Mai

Misschien hebben de scharrelkippen voor eitjes gezorgd. Na een lekker ontbijt wandel je samen met je gids door het dorp. Kijk hoe handig de vrouwen kleurrijke kleden weven of speel een potje voetbal met de kinderen. Hierna wandel je door de heuvels, met soms een pittige klim tussendoor, in 4 uur naar het volgende dorp. Je maakt regelmatig korte stops voor een slok water of een foto. Tijdens de lunch heb je alle tijd om bij te komen bij de waterval.

Vervolgens stap je in de pick-up truck op weg naar het startpunt van je bamboevlot-tocht. Neem plaats en zak de rivier af. Dit is het traditionele vervoer van de bergbewoners. Onderweg heb je uitzicht op de groene bergen om je heen. De vlottocht duurt ongeveer 3 kwartier. Aan het eind van de dag ben je terug in Chiang Mai, op de terugweg kan er nog een stop gemaakt worden bij een orchideeënkwekerij.

Decorative torn edge

Dag 11 – Chiang Mai, verblijf

Vandaag heb je de hele dag te besteden in Chiang Mai. Huur een fiets en maak een tochtje door de omgeving; bijvoorbeeld naar het dorp waar parasols met de hand beschilderd worden, het olifanten-weeshuis of een van de kunstnijverheidswerkplaatsen. Ook een aanrader, op 15 km van de stad, is een tocht naar Wat Phra That Doi Suthep, een pelgrims tempelcomplex dichtbij de top van de berg Suthep. Het complex ligt meer dan 1600 meter hoog. Het is er vanwege die hoge ligging altijd lekker koel en als de wolken het toelaten heb je een prachtig uitzicht over de stad Chiang Mai en de omliggende bergen. Je kunt ook ontspannen bij het hotelzwembad of nog wat inkopen doen op de markt.

Decorative torn edge

Dag 12 – Chiang Mai – Bangkok – Phnom Penh

Reistijd circa 1,5 uur vliegen (Chiang Mai – Bangkok) plus circa 1,5 uur vliegen (Bangkok – Phnom Penh)

In de ochtend vertrek je per vliegtuig van Chiang Mai naar Bangkok. In Bangkok heb je een overstap en vlieg je van Bangkok door naar Phnom Penh. Nu start het gedeelte in Cambodja van deze rondreis door Thailand en Cambodja.

Phnom Penh is een van de highlights Cambodja: een sfeervolle stad met veel oude koloniale gebouwen. Voor een Cambodjaanse stad is het vrij modern met geasfalteerde wegen, moderne winkels, een mooie boulevard en vele pinautomaten. In de namiddag kun je zelf de stad ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar het koninklijke paleis met veel gouden tierelantijnen of de Zilveren Pagode, oftewel de tempel van de Boeddha van Emerald. De Zilveren Pagode is, zoals de naam al doet vermoeden, beroemd om zijn zilveren vloer. ‘s Middags kun je ook de heuvel beklimmen waarop de Wat Phnom is gebouwd. Dit is de tempel waar de stad naar is vernoemd. Je slaapt in een comfortabel, knus hotel in Phnom Penh.

Decorative torn edge

Dag 13 – Phnom Penh, excursie Tuol Sleng museum en Killing Fields

Je kunt vandaag met je gids de meer afgelegen sites van Phnom Penh bezoeken, zoals het Tuol Sleng museum en de Killing Fields. In 1975 trokken de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh binnen. Pol Pot werd premier van Cambodja en trachtte op bloedige wijze een communistische landbouwstaat van Cambodja te maken. Steden moesten verdwijnen en iedereen moest boer worden. Geld, onderwijs, godsdienst en privé bezit werden afgeschaft. Huwelijken werden voortaan gearrangeerd, en kinderen werden gescheiden van hun ouders. Personen die niet meewerkten werden omgebracht. Ook intellectuelen en academici werden gedood, waarbij het dragen van een bril of het spreken van een vreemde taal iemand tot verdachte maakte. Pol Pot geloofde namelijk niet in hun ideeën en beschouwde hen als lastige obstakels.

Het Tuol Sleng museum is een buitengewoon indrukwekkend museum, waar je heel direct met de gebeurtenissen wordt geconfronteerd door middel van vele foto’s. Een oude basisschool die ten tijde van de overheersing van de Rode Khmer werd gebruikt als martelgevangenis voor politieke vijanden. Voor velen was dit de laatste verblijfplaats voor ze werden afgevoerd naar de massagraven van de Killing Fields, ook net even buiten Phnom Penh in een boomgaard. Hier zijn ruim 17.000 mensen omgebracht. ’s Avonds slaap je weer een nacht in het kleinschalige hotel.

Decorative torn edge

Dag 14 – Busreis naar Siem Reap

Reistijd circa 7 uur

Vanmorgen reis je met een comfortabele bus naar Siem Reap toe. De reis duurt zo’n 7 uur. Je rijdt langs rijstvelden en onaangetaste dorpjes met spelende kinderen.

Aangekomen in Siem Reap staan er bij de bushalte talloze tuktuks op je te wachten. Je kunt voor een paar dollar per tuktuk naar je hotel rijden.

Decorative torn edge

Dag 15 – Angkor Wat Siem Reap excursie

Vandaag bekijk je Angkor met onze gids. Je kunt eindeloos dwalen tussen de beelden, tempels en historische reliëfs. Blijf wel op de gebaande paden, want er liggen veel mijnen in het gebied. De tempels werden in verschillende periodes gebouwd, iedere overheerser bouwde zijn eigen tempel. Hierdoor hebben ze allemaal een ander karakter. Bij de bekendste tempel Angkor Wat zie je een hindoeïstische invloed, terwijl bij de tempel Angkor Thom een boeddhistische invloed overheerst. Na een dag vol cultuur slaap je weer in het hotel in Siem Reap.

Angkor is de naam van de oude hoofdstad van het Khmer-rijk dat in de 8e eeuw na Christus werd gesticht. Het rijk was enorm en strekte zich uit tot aan Zuid-Vietnam en China. Later waren het juist de Thai die ten tijde van het Siamese rijk dit gebied overheersten en veel boeddhistische invloeden brachten. “Siem Reap” betekent letterlijk “overwinning door Siam”. Eeuwenlang is deze stad overgroeid geweest door de jungle, totdat begin 1900 een Franse expeditie de ruïnes ontdekte. Een aantal tempels zijn nu gerestaureerd. De Ta Prohm tempel is nog niet geheel gerestaureerd. Hier kan je goed zien hoe de gigantische woudreuzen de tempel in hun greep houden. De toppen van de bomen steken ver boven de tempel uit terwijl hun wortels zich om de muren hebben heen gewikkeld.

Decorative torn edge

Dag 16 – Highlights Cambodja – Siem Reap, eigen gelegenheid

Vandaag is er genoeg tijd om op eigen gelegenheid te genieten van Angkor, Siem Reap en de omgeving. Je kan nog een dag Angkor bezoeken. Het tempelcomplex is zo groot dat je hier makkelijk 2 dagen kan doorbrengen.

Zelf hadden wij na een dag gewandeld te hebben door Angkor Wat juist zin om iets heel anders te doen. Slenter door de authentieke stad of maak een boottocht over de rivier. Als je wilt kan je via ons een dagtour boeken, waarbij je je verdiept in het leven van de lokale bevolking. Cambodja online steunt een non-profit organisatie die door middel van enkele projecten de Cambodjaanse bevolking ondersteunt. De stichting werft fondsen en donateurs en verzamelt hulpgoederen als kleding, gereedschap en speelgoed. ’s Ochtends word je bij het hotel in Siem Reap opgehaald en rijd je per tuktuk naar de omgeving van Chhuk. Je bezoekt een medische post, gebouwd door de locals zelf, en komt langs een school. Hier word je voorgesteld aan de jonge monniken, die Engels leren. De kinderen vinden het leuk om te horen waar je vandaan komt en om foto’s van je thuis te zien. Na het schoolbezoek rijd je naar de Andong Pei village en wandel je naar een afgelegen tempel, de Prasat Banteay Ampil. De tempel is opgeslokt door de jungle. Bij de tempel geniet je van een plaatselijke lunch, voordat je teruggebracht wordt naar het hotel in Siem Reap. Als je deze dagtour wilt maken, voeg deze dan toe aan je reisplan.

Decorative torn edge

Dag 17 – Siem Reap – Bangkok

Reistijd circa 9 uur

De snelste manier om in Bangkok te komen is per onze eigen Siem Reap – Bangkok expres. In de ochtend word je opgehaald van je hotel in Siem Reap en vertrek je naar de grens met Cambodja. Na ongeveer vier uur kom je aan in het landelijke stadje Poipet. Hier steek je na het verzamelen van de nodige stempels lopend de grens over. Aan de andere kant word je opgewacht door een Thaise chauffeur. Hij zorgt voor vervoer per minibus naar Bangkok. Deze rit zal ongeveer vijf uur duren. Vanuit de comfortabele minibus zie je het groene landschap met authentieke dorpjes aan je voorbij trekken. Aan het einde van de middag kom je aan in Bangkok.

Wanneer je meer tijd hebt en je je reis wilt eindigen aan de witte stranden van Ko Chang, kies dan voor onze bouwsteen Ko Chang Watervaleiland.

Decorative torn edge

Dag 18 en 19 – Vertrek Bangkok, aankomst Nederland

In Bangkok verblijf je in hetzelfde hotel waar je de eerste dagen hebt geslapen. Je reis door Thailand en Cambodja zit er bijna op. Omdat de meeste vluchten ’s avonds vertrekken heb je nog genoeg tijd om in Bangkok de laatste inkopen te doen. Op donderdagen vind je souvenirs op de markt van Chatuchak, of anders in de warenhuizen Siam Square en Mabunkhrong in het centrum. ’s Avonds vlieg je terug naar Nederland.

Decorative torn edge
torn-edge

Highlights en mystieke tempels: rondreis Thailand en Cambodja

Onze slaapplekken