Naar boven

Lampionnetjes Vietnam

Weetjes Vietnam; 10 dingen die je nog niet wist!

blog

Geschreven op
vrijdag 8 september
Geschreven door
Vincent de Kolf

Weetjes Vietnam; Vietnam is het land dat bekendstaat om de loempia’s (mmm, lekker!), de typerende punthoedjes en de grillige karstbergen van Halong Bay. Op zich geen slechte reputatie en het zijn ook allemaal dingen die je tijdens je reis ongetwijfeld zult zien, maar o, er is nog zóveel meer! En omdat we je de leuke Vietnam weetjes niet willen onthouden, delen we er maar liefst tien met je. Eens kijken of je dan de reiskriebels nog in bedwang kunt houden …

Decorative torn edge
Halong Bay

1. Glampen aan het meer

Slapen in een safaritent, dat kan toch alleen in Afrika? Nope! Ook in Vietnam kun je onder een stoffen dak wegdromen. Maak je geen zorgen, je hoeft niet kruipend naar binnen en halsbrekende toeren uit te halen om in je slaapzak te kunnen kruipen: we pakken het net iets luxer aan. De tented lodges bestaan uit heuse kamers en staan aan Lake Lak. Toegegeven, je zult de Big Five hier niet spotten, maar dat maakt de ervaring niet minder leuk.

2. Het uitzicht van Halong Bay zonder toeristen

Het is hét plaatje van Vietnam: de enorme kalksteenrotsen die statig oprijzen uit zee bij Halong Bay. Het plaatje dat iedereen met eigen ogen wil zien, dus jij ook (geloof ons, jij ook). Maar ja, als iedereen het wil zien, weet je wat er gebeurt: je deelt het uitzicht met tal van andere toeristen. En op zich is dat niet zo erg, want Halong Bay wordt er niet minder mooi om, maar wat nou als je het wél helemaal voor jezelf zou kunnen hebben? Dan ga je naar Bai Tu Long Bay: hetzelfde uitzicht, geen mensenmassa’s. Hier kun je gaan kajakken, krabben zoeken of relaxen op een van de zandstrandjes. Slapen doe je op een traditionele Chinese jonk, om echt in de sfeer te blijven.

3. Wat nou, veiligheid?

Een autozitje voor je kind? Doe niet zo gek! Een verhuiswagen huren om je inboedel te verplaatsen? Mooi niet! De scooter is the way to go! Dacht jij dat er maar twee mensen op een scooter passen, dan heb je het mis. In Vietnam zie je hele gezinnen (mét baby’s) op de scooter langscrossen. Maar ook huisraad, varkens, aardewerken vazen, kippen en nog héél veel meer passeert de revue. Niet iets om na te doen, maar wel geweldig om te zien. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit tijdens je rondreis door Vietnam.

Vietnam hoedjes

4. Eén groot foodfestijn

De Rollende Keukens, Trek, de Parade: je wordt in Nederland doodgegooid met foodtruckfestivals. Want foodtrucks zijn hip and happening en een maaltijd die eventjes zo vers voor je bereid wordt in een wagentje, die wil je natuurlijk proeven. Ben jij er ook gek op? Dan kun je je hart ophalen in Vietnam. Je vindt er complete keukens langs de kant van de weg, niet in een busje, maar op de fiets! In Hanoi, meestal de start van je reis, ga je met met ons met gids op safari. Niet om wild te spotten, maar om exotische gerechten te proeven: van Banh Goi en Bun Cha tot dimsums en verse loempia’s.

5. Bahn mi-broodjes … Mjum!

En over dat eten langs de kant van de weg gesproken: je moet moet moet echt een broodje bahn mi proberen! Nou ja, tenzij je vegetariër bent … Deze baguettes zijn namelijk gevuld met (varkens)vlees, groente, chilipeper en saus. Om je vingers bij af te likken!

6. Een bedje van stro

Pocketvering, traagschuim, latex, futon … Je kunt een halve studie besteden aan het uitzoeken van het juiste bed en matras. Wil je hard, wil je zacht, moet het meeveren of juist niet … Daar doen de Vietnamezen niet moeilijk over. Want waar slapen zij op? Een dun matrasje van stro! Al wil een riksjafiets, een bankje op straat of een rij scooters soms ook prima voldoen. Maar geen zorg, ze weten dat westerlingen daar niet altijd van gediend zijn. Op de slaapplekken tijdens je Vietnam-reis slaap je gewoon op een matras. Pocketvering, traagschuim, latex of futon? Geen idee, maar lekker ligt het wel.

Straat Vietnam

7. Print op print op print

Vergeet punthoedjes, vergeet kleurrijke kleding van bergstammen, vergeet zijden kostuums (nou ja, niet echt want ook dat zie je nog allemaal): prints zijn je van het in Vietnam! De moderne vrouwen lopen in drukbeprinte kleding, liefst nog print op print. Zelfs de pyjama’s zijn voorzien van een kek patroontje. Wil je er dus hip bijlopen tijdens je rondreis door Vietnam, trek dan al je motiefjes uit de kast!

8. Robinson Crusoë in Vietnam

Wist je dat Robinson Crusoë op een onbewoond Vietnamees eiland woonde? Nee? Nou, het is ook eigenlijk niet waar, maar het had wel zo gekund. Want op Palmeneiland (toepasselijke naam ook) waan je je alleen in de tropen. Nou ja, bijna: je deelt het eiland alleen met de andere reizigers en het personeel van het kleine resort waar je verblijft. Vanuit je bamboehutje plons je zo de zee in voor een verfrissende duik. Of je geniet van een cocktail in je hangmat. Het Robinson-gevoel, nét even iets luxer.

9. Je bent zelf een attractie

Het mooie van reizen is natuurlijk dat je kunt zien hoe andere mensen leven. Op reis kijk je vaak je ogen uit en een foto maken van (of met) een Vietnamees in traditionele kledij staat voor veel reizigers dan ook wel op de wensenlijst. Dan voel je je misschien soms een beetje bezwaard, maar het helpt om te weten dat jíj zelf ook een bezienswaardigheid bent! Vietnamezen zijn vaak erg benieuwd naar die gekke westerlingen en vinden het hartstikke leuk om samen even op de foto te gaan. Gewoon doen, dus.

10. IJskoffie

Komen de loempia’s je de neus uit? Daar geloven we niets van, want ze zijn veel te lekker. Maar dat geldt eigenlijk voor bijna de hele Vietnamese keuken. En bij al dat lekkers (vergeet de bahn mi van nummer 5 niet!) hoort natuurlijk ook iets te drinken. Niet zomaar iets te drinken: ijskoffie! Het zogeheten ca phe sue da lijkt het favoriete drankje van de Vietnamezen, het is overal te krijgen en het is heerlijk verkoelend. Mmm, we hebben er nu alweer trek in. Wij zijn even onze koffers pakken, doei!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern