Naar boven

Gezondheid in Spanje

Voorbereid op reis

Handige weetjes Spanje

Gezondheid in Spanje

Het is altijd verstandig om de gezondheidsrisico’s in een land te weten te komen. Dit geldt natuurlijk ook voor Spanje. Wij hebben hier een heleboel gezondheid informatie verzameld dus ga voorbereid op je rondreis door Spanje. Riksja Spanje heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is ondermeer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Spanje is een schoon land; net als in veel andere Europese landen loop je hier even weinig kans op om ziek te worden dan elders. Toch loop je meer risico in Spanje dan thuis. Er zijn meer bacteriën aanwezig want Spanje heeft een warmer klimaat. De warmte vormt een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die bespreken we eerst. Vervolgens belichten we wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte geven we aandacht aan zaken waarop je bij thuiskomst moet letten.

gezondheid Spanje vaccinatie

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Spaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.

Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Spanje zal blijven. Zorg zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Vaccinaties

Voor een reis naar Spanje zijn geen vaccinaties vereist. Voor vertrek kun je contact opnemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Een last minute reis naar Spanje hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de KLM Travel Clinic of de medische dienst Schiphol kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Huidverzorging

Neem wondjes in de in een wark klimaat serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.

Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid.

Met name in de droge zomer bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden, trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (veel olijf olie in de Spaanse keuken) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen in Spanje over het algemeen zeer goed. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Neem altijd een fles water mee, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

BELANGRIJK!

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar in Spanje bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc). Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts.

background-pattern