Filmen met een actiecamera

blog

Geschreven op
dinsdag 6 december
Geschreven door
Delen op social media

Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen met zo’n ding op reis gaat: een actiecamera. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarin onderscheidt deze zich van normale camera’s? We zetten de feiten op een rij.

Laten we beginnen met het feit dat zo’n camera veel kleiner en lichter is dan de normale, dus je neemt ‘m makkelijk mee op reis. Maar het gewicht is ook erg ideaal als je tijdens activiteiten wilt gaan filmen, bijvoorbeeld als je fietst of op een brommertje rijdt. Met accessoires bevestig je de camera makkelijk op je helm, borst of bijvoorbeeld op de fiets voor supergave filmshots (zoals hieronder).

Maar niet alleen het formaat is anders, ook de lens. Bijna alle actiecamera’s maken gebruik van een groothoeklens, zo leg je een stuk meer actie van dichtbij vast dan een normale camera zou doen. Enige opmerking is wel dat een normale camera verder kan inzoomen, maar erg is dat niet – een actiecamera gebruik je eigenlijk ook meer voor actie dat dichtbij de lens plaatsvindt. Daarnaast beschikken ze over een geavanceerde stabilisatietechnologie, zo zijn je beelden een stuk stabieler bij bewegende beelden. Film je met een normale camera, dan zijn deze beelden vaak trillerig.
En last but not least: de meeste actiecamera’s hebben een waterdichte behuizing, dus filmen onder water? Waarom niet!

Duiken of snorkelen? Leg het vast! 

Of filmen vanuit de trein in India … (en ook andere gave shots in dit filmpje)

Of op de fiets op Bali en tegelijkertijd filmen. 

Of film continu jezelf op verschillende plekken (ook leuk!).

Heb je na deze reisfilmpjes zin om zelf je actiecamera tevoorschijn te halen en aan de slag te gaan? Of wil je na deze inspiratie er zelf eentje aanschaffen?

We hebben meerdere actiecamera’s getest, maar die van Sony  beviel ons eigenlijk erg goed (type: Sony Action Cam HDR-AS50). De meeste reizigers denken gelijk aan een GoPro (de concurrent), maar die van Sony zijn net zo goed en een stuk beter geprijsd. Dankzij de SteadyShot-functie film je vanaf je fiets op een hobbelige weg, zonder dat je beeld daardoor onscherp of trillerig is. Ook filmen in het donker kan met deze camera en hij is waterdicht, dus perfect voor al je snorkelavonturen.