Colombia en Japan zijn dé bestemmingen voor 2019

blog

Geschreven op
dinsdag 13 november
Geschreven door
Delen op social media

‘Spannende’ landen steeds populairder onder reizigers

Afgelopen zondag presenteerden we op het Riksja Reisevent de reistrends voor het komende jaar in DeFabrique in Utrecht. We hebben daarbij gekeken naar stijgers en dalers in aanvragen en boekingen en de interessegebieden van zowel klanten als bezoekers van het event geanalyseerd. Dit jaar kwamen daarbij twee opvallende winnaars uit de bus: Colombia en Japan. We zien dat nichebestemmingen die zich richten op een kleinere markt en een specifieke groep van meer ervaren reizigers steeds populairder worden.

Colombia geen last van reputatie

Veel mensen associëren Colombia nog met drugsbendes en de FARC, hoewel het inmiddels meer dan veilig is om te bereizen. De populariteit van het land was dus ook verrassend voor ons, maar juist die twijfelachtige reputatie lijkt de wat meer ervaren reiziger die een extra dimensie en spanning in z’n reis zoekt aan te trekken. We weten natuurlijk goed welke plekken veilig zijn en werken samen met een lokale agent waardoor er altijd een vangnet is. Het land is goed ingesteld op toeristen en daardoor ook goed te bereizen. En het is heel divers: van de Andes en koloniale steden tot het avontuurlijke binnenland voor actievelingen en ruige stranden. We zijn dan ook niet verrast dat Wie-is-de-mol Colombia als bestemming heeft gekozen en inspeelt op deze trend.

Ook Japan vertoont opvallende stijging

Japan heeft weliswaar een minder beladen geschiedenis, het is van nature geen bestemming die door de grote massa bezocht wordt, omdat het niet de goedkoopste keuze is. We zien dat het vooral reizigers trekt die het andere Azië willen leren kennen. En Japan is wat dat betreft wel uniek: moderne technologie en eeuwenoude tradities wisselen elkaar af. Het land is door het uitgebreide treinnetwerk zeer goed te bereizen, maar je moet wel organisatorisch sterk in de schoenen staan: het Engels van veel Japanners is beperkt en bewegwijzering is in het Japans en dus onleesbaar. Desalniettemin zien we een dusdanige stijging in het aantal aanvragen naar Japan dat we vorige week het reisaanbod binnen het land hebben uitgebreid.

Veilige bestemmingen nog steeds populair

Hoewel er dus een trend gaande lijkt om de wat spannender underdog-bestemmingen te bezoeken, zien we nog steeds een stijgende lijn in de aanvragen voor Canada en Zuid-Afrika. Hoewel we eigenlijk een afname van het aantal aanvragen hadden verwacht bij deze wat meer standaard bestemmingen, blijven de usual suspects toch verrassend populair bij de grote doelgroep. Hoewel de twee bestemmingen zeer verschillend van elkaar zijn, zijn er een aantal zeer duidelijke overeenkomsten. Ze zijn veilig en goed ingespeeld op toeristen, je kunt je er prima verstaanbaar maken en de infrastructuur is er uitstekend waardoor je prima zelf met een huurauto op pad kunt. Dat maakt het voor de wat meer onervaren reiziger toch een heel fijn alternatief.

Al onze bestemmingen