Naar boven

Myanmar wel of niet gaan?

blog

Geschreven op
donderdag 25 oktober
Geschreven door
Nienke van der Maar

Myanmar: vermijden of juist gaan?

Etnische zuivering, Rohingyadorpen weggevaagd en duizenden gezinnen massaal op de vlucht. Je kunt niet om het slechte nieuws in Myanmar heen. De vernietigende campagne tegen de Rohingya-bevolking in het noorden van de provincie Rakhine is helaas niet voorbij. We vinden het heftig en deze situatie is genoeg reden om Myanmar met zijn allen te boycotten, toch?
Onze reisfanaat Lisanne besloot toch naar Myanmar te gaan en zij geeft je vijf goede redenen waarom je juist wel zou moeten gaan!

#1 … omdat het leger niet spreekt namens de Birmese bevolking

De Birmezen hebben zelf geen invloed op het systeem. De politieke situatie in Myanmar is eerlijk gezegd heel ingewikkeld. Ik heb met verschillende Birmezen gesproken over de politieke situatie in het land, ze zijn er open over. Vooral op politicus Aung San Suu Kyi zijn ze dol. Kortgezegd: sinds 2011 heeft Myanmar geen dictatuur meer en kreeg het land een president. Toch verandert er niet veel vanaf dat moment in Myanmar. In 2016 wint de democratische partij van nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi de verkiezingen. Zelf wordt ze geen president doordat haar kinderen de Britse nationaliteit hebben, maar iemand uit haar partij wordt wel president. Dat klinkt goed: eindelijk een democraat aan de macht, maar in de grondwet staat nog steeds dat het het leger is die de absolute macht heeft. Deze legerleiders zijn niet gekozen door het volk en zij spreken dus ook niet namens het volk. De Birmezen hebben ook totaal geen inspraak op de acties die het leger uitvoert.

#2 … omdat anders een belangrijke inkomstenbron wegvalt

Ké, hierboven op de foto, is onze gids in Mandalay. Ze is gastvrij, wil graag dat de klant het naar haar zin heeft. ‘Ik ben blij dat ik je mag rondleiden in Mandalay’, vertelt ze. Zoveel klanten krijgt Ké tegenwoordig niet meer, de laatste was drie weken geleden. Hetzelfde geldt voor Phyo, hieronder op de foto die trots een kikker laat zien op de lokale markt. Phyo is een enthousiaste gids die ons het platteland rondom Mandalay heeft laten zien. Zijn bazin komt uit Duitsland en runt het fietsexcursie-bedrijfje. ‘Ik kom elke dag naar kantoor, ook als er geen klanten zijn’, vertelt Phyo. ‘De laatste tijd zijn er niet zoveel klanten, maar dan gaan we klusjes doen op het werk.’ Phyo’s baas denkt duurzaam en wil haar personeel, ondanks de kosten, niet op straat zetten. Helaas geldt dat niet voor elke Birmees die werkzaam is in het toerisme. Het toerisme blijft door het negatieve nieuws met 50% achter. Zeker in het laagseizoen zien hotels en restaurants dat klanten wegblijven en sluiten daarom de deuren. Dat betekent dat de jongen achter de receptie, het kamermeisje, de knullen bij het ontbijt en die vriendelijke man bij de parkeerplaats op straat staan en geen werk hebben. En dat zijn of haar gezin misschien niet rond kan komen. Juist door te komen als reiziger zorg je voor werkgelegenheid! Je wilt niet dat de lokale bevolking de dupe wordt van de politieke situatie in Myanmar, toch?

#3 … omdat je anders ook andere landen moet boycotten

Natuurlijk kun je Myanmar vermijden uit politieke overweging of om een statement te maken, maar dan zou je reizen naar andere landen zoals China, Noord Korea en Iran ook moet boycotten. Denk jij dat de etnische zuiveringen stoppen als buitenlanders niet meer komen? Of gaan ze dan juist lekker hun gang? Interactie is juist belangrijk. Door te praten met de Birmezen over de situatie draag je bij aan de educatie van de lokale bevolking. Door juist te praten over de crisis leer je hen ook hoe zaken geregeld zijn in Nederland en in Europa. En zo leren zij dat wij westerlingen anders tegen deze crisis aankijken dan dat zij misschien doen of meekrijgen van de lokale media.

#4 … omdat Myanmar een groot land is

Myanmar is een groot land. Grote afstanden in Myanmar leg je af per binnenlandse vlucht of per (nacht)bus. Wist je dat de afstand tussen de staat Rakhine en het deel waar de toeristen komen (zoals Yangon, Bagan en Inle Lake) net zo groot is als de afstand tussen Denemarken en het zuidelijkste puntje van Italië? Bovendien is het voor westerse toeristen verboden om binnen te komen in de staat Rakhine. De kans is dus vrijwel nihil dat je van deze situatie iets meekrijgt, los van de gesprekken met lokale inwoners over dit onderwerp. Als je mij daarom vraagt of het veilig is om door Myanmar te reizen, dan zeg ik volmondig ‘ja’.

#5 … omdat Myanmar een supergave bestemming is

Het massatoerisme heeft Myanmar nog niet gevonden. In 2017 verwelkomde Myanmar zo’n 3,5 miljoen toeristen, vergelijk dit met Thailand die in het hetzelfde jaar meer dan 35 miljoen toeristen ontving. De Birmezen zijn oprecht gastvrij: je krijgt altijd een glimlach en ze zullen altijd hun best doen om het je naar je zin te maken. Sommige Birmezen spreken een paar woordjes Engels, maar mocht dit niet zo zijn dan heeft een gesprek met handen en voeten natuurlijk ook zijn charme. Het eten in Myanmar is fantastisch, met invloeden uit Thailand, India en China. En de plekken van Myanmar zijn ook fantastisch. Ik heb veel van de wereld gezien en soms word je daardoor een beetje verwend, maar door plekken als Bagan en Inle Lake werd ik echt verrast. Urenlang hebben wij gefietst door de vallei van Bagan met meer dan 2000 tempels, waarbij de zonsondergang magisch was.

Myanmar vermijden of juist wel gaan? Ik vind dat je juist wel moet gaan, de bevolking mag niet de dupe worden van de handelingen van het leger. Het land is veilig en het crisisgebied ligt op grote afstand van waar jij komt als reiziger. Door juist nu te gaan naar Myanmar draag jij positief een steentje bij. Praat juist met de lokale inwoners en ga het gesprek aan. Leer hen wat wij horen in de media en wat zij misschien niet weten. Besteed je geld lokaal, zodat je zeker weet dat de inkomsten terechtkomen bij de lokale Birmezen. Kies voor lokaalgerunde eettentjes en slaapplekken, zoals wij ook doen. Ga juist nu op rondreis naar Myanmar en ga het land niet boycotten.

Geschreven door Lisanne, tijdens een rondreis juli 2018

background-pattern