Naar boven

Andasibe: Het glurende makibos

bouwsteen

  • Reisschema:
    Andasibe National Park
  • Reisduur:
    3 dagen / 2 nachten
  • Reissom:
    Vanaf € {},- p.p. bij 2 personen
  • Inclusief:
    Wandeling met gids en entree
✓ Andasibe is populair vanwege de korte afstand van Tana en de Indri-Indri
✓ Verblijf in een ecolodge midden in het groen
✓ Inclusief een bezoek aan het nationale park met gids en entree

Op drie uur rijden vanaf de hoofdstad Tana word je omringd door tropische jungle en maki's in het Andasibe National Park. Dit natuurgebied is erg geliefd omdat het zo dichtbij de hoofdstad ligt, voor de meeste reizigers is het dan ook de eerste stop. Het is ook de enige plek waar je de Indri-Indri kunt zien; de grootste maki-soort.
andasibe nationaal park (2)
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst Andasibe

Via een kronkelweg vanuit Tana bereik je in drie uur het Andasibe National Park. Je vertrekt rond een uur of één ’s middags. Als je wilt kan er onderweg gestopt worden bij een exotisch park vol kameleons in alle kleuren van de regenboog. Het is vrij uniek om deze exemplaren in het wild te zien.

Andasibe ligt op circa 1000 meter hoogte. Je kunt dit natuurgebied in drie hoofdparken opsplitsen; Analamazaotra, Mitsinjo en Mantadia. Het meest bezochte park is Analamazaotra, dat ook wel Périnet genoemd wordt in het Frans. Dit park is erg toegankelijk, je accommodatie ligt vlakbij de entree tussen het groen met knusse bungalows en kamers. Wij kregen er een warm welkom door de gastvrouw, die veel informatie gaf over de mogelijkheden in de omgeving.

Decorative torn edge

Mitsinjo non-profit national park

Mitsinjo is een klein park dat gerund wordt door een Non Governmental Organization (NGO). De entree die je betaalt gaat naar het behoud van de natuur, zodat de lokale gemeenschap zo veel mogelijk gebruik kan maken van natuurlijke bronnen. Ook zetten ze zich in voor de gezondheid van honderden huishoudens in de omgeving door het uitdelen van voorbehoedsmiddelen, klamboe’s en waterzuiveringstabletten. Hoewel Mitsinjo het kleinste park is in de omgeving, kun je er alsnog uren vertoeven. Qua flora en fauna doet het ook zeker niet onder aan de andere parken. Er wonen onder anderen indri-indri groepen, sifaka’s (bekend als de dansende lemuren), kameleons  en gecko’s. Terwijl de andere parken ’s nachts gesloten zijn, kun je in Mitsinjo ’s avonds met een gids binnen de grenzen van het park op zoek naar nachtdieren. In het donker heb je meer kans om grappige diertjes te spotten, zoals kikkers, kameleons, dragonflys en giraffekevers. Ook zijn er bepaalde lemuursoorten die alleen ’s nachts actief zijn.

Decorative torn edge

Dag 2 – Andasibe – lemureneiland

Vandaag ga je ’s ochtends het Analamazaotra park in. Je kunt in een wandeling van 2 uur al een goede indruk krijgen van de flora en kans hebben om lemuren te zien. We hadden het geluk om de Indri-Indri te zien en vooral ook te horen, met een oorverdovende lokroep die doet denken aan een sirene. Een onvergetelijke beleving die je de rest van de wereld even doet vergeten. Zoek je nog wat meer uitdaging? Dan kun je het ongerepte Mantadia park in te gaan. Je chauffeur kan je er in een uur heen brengen.

Na lunchtijd maak je in een kano de oversteek naar een privé eilandje waar lemuren zijn opgevangen die eerder in gevangenschap leefden. Het is erg bijzonder om een keer niet in te hoeven zoemen om deze merkwaardige beestjes op de gevoelige plaat vast te leggen. Wil je nog wat langer rondpeddelen; in ongeveer 20 minuten kun je het eilandje rond in je kano. In de loop van de middag kun je teruggebracht worden naar je lodge of nog een ander privé reservaat in gaan met krokodillen, schildpadden en een canopy tussen de boomtoppen. Vraag je chauffeur er gerust naar.

Decorative torn edge

Mantadia national park

Mantadia is het grootste park in het Andasibe gebied en ook gelijk het meest avontuurlijke. Waar je in Analamazaotra en Mitsinjo al binnen twee uur het jungle gevoel kan krijgen, raden we in Mantadia aan om tenminste een halve dag te gaan wandelen. Dit park onderscheidt zich doordat het voor het grootste gedeelte uit ongerept primair regenwoud bestaat. Je moet daardoor iets meer moeite doen en wat verder het park in gaan, om kans te hebben om de jungle bewoners te zien. Deze moeite wordt dan wel vaak beloond, diep in het woud wonen Indri-Indri en sifaka familie’s. In augustus en september kan het wat drukker zijn in het gebied van Andasibe. Een bezoekje aan het Mantadia park is dan een goede keuze, je komt er minder bezoekers op je pad tegen. Ben je geen fanatieke hiker, dan raden wij de wandeling naar de waterval aan. Deze duurt anderhalf uur, is prima te doen met een gemiddelde conditie, en je hebt de kans om onderaan de waterval een verkoelende dip te nemen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek Andasibe

Vandaag kun je aardig uitslapen. Afhankelijk van het vervolg van je reis brengt de chauffeur je terug naar de hoofdstad of reis je door naar het Pangalanes kanaal. Daar maak je met onze bouwsteen Boomstamboot naar ecolodge een boottocht over één van de langste kanalen ter wereld. Je overnacht in een ecolodge aan de oever. Boomstambootjes zijn de meest gebruikte vervoersmiddelen op het water. Met deze bouwsteen krijg je de kans om even te ervaren hoe het is om als Malagasy bootman door het leven te gaan.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Andasibe: Het glurende makibos

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

pangalanes kanaal
Variant
1

Pangalanes: Boomstamboot naar ecolodge

  • Reissom:
    Vanaf € {} p.p. bij 2 personen
  • Inbegrepen:
    2 overnachtingen in een ecoldoge, boottocht in motorboot en pirogue, maaltijden

Leer de authentiek Malagasy visserscultuur kennen langs de oevers van het Pangalanes kanaal. Met een lengte van 650 kilometer is dit één van de langste kanalen ter wereld. De wilderige oevers ontluiken de tropisch groene kleuren van Madagaskar. Stap in onze boot om je over de eindeloze waterweg te laten varen. Verblijf in een ecolodge aan de oever met een eigen natuurreservaat, vanwaar je een tochtje maakt in een traditioneel boomstambootje, terwijl je meehelpt met peddelen.

De route begint bij Andasibe National Park en eindigt in Tamatave. Vanaf hier kun je vliegen naar Antananarivo of met privévervoer en boottocht naar het eiland Ile-Sainte-Marie.

Decorative torn edge
background-pattern