Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Taal Suriname

In Suriname worden er maar liefst twintig talen gesproken. De meeste Surinamers spreken dan ook meerdere talen. Echter, de officiële taal is Nederlands en bijna driekwart van de inwoners spreekt Nederlands als eerste of tweede taal. Doordat dit de officiële taal is, wordt Nederlands veelal gebruikt door de overheid, in het onderwijs, in de media en het is ook de schrijftaal van de Surinamers. De meest gesproken taal na het Nederlands is het Surinaams, ook wel Sranantongo genoemd. Dit is echter meer een spreektaal en wordt nauwelijks geschreven. Ook spreken sommigen Surinaams-Hindoestaans.

Suriname is sinds 2005 lid van de Nederlandse Taalunie en inmiddels zijn honderden woorden uit het Surinaams-Nederlands opgenomen in het welbekende Groene Boekje. Nederlands wordt het meeste gesproken aan de kust, in het binnenland spreken ze minder of geen Nederlands.

Feestdagen Suriname

Ook in Suriname kennen ze een aantal festiviteiten. Zo kun je in december de hele maand feesten in Paramaribo. De festiviteiten vinden plaats in kroegen, theaters en musea, en de laatste feestdag is oud en nieuw. Het vuurwerk jaagt boze geesten weg en zo gaat iedereen onbezorgd het nieuwe jaar in.

Een andere bijzondere feestdag is 1 juli, als Keti Koti plaatsvindt. Op 1 juli 1863 werd in Suriname de slavernij afgeschaft en dit vieren ze elk jaar dan ook middels kleurrijke parades.

Maar de belangrijkste dag van het jaar is ongetwijfeld 25 november. Tijdens de Srefidensi, zoals het feest heet, vieren de Surinamers de onafhankelijkheid. Op 25 november 1975 werden alle banden verbroken en was Suriname eindelijk een onafhankelijk land. Het hele land trekt op deze dag naar Paramaribo toe om hier te feesten en demonstraties of optredens bij te wonen.

Daarnaast kent Suriname vaste, christelijke feestdagen. Denk daarbij aan Goede Vrijdag, Pasen en Kerstmis.

Muziek in Suriname

Surinamers houden van muziek en hier zul je dan ook verschillende muziekstijlen horen. Ze houden voornamelijk van popmuziek, maar dit is vaak een mix tussen creoolse en Hindoestaanse muziek, met daarbij westerse en caribische invloeden. Ook R&B en Hiphop komen veel aan bod. Een van de stijlen is bijvoorbeeld kaseko, wat vrolijke muziek is waar je goed op kunt dansen. Hierin zijn weer allerlei variaties te vinden. Daarnaast bestaat hier Paramaribop; dansmuziek gecombineerd met jazz. Traditionele instrumenten gaan hand in hand met moderne instrumenten, en dat maakt de Surinaamse muziek zo gevarieerd.

Geloof in Suriname

In Suriname kennen ze verschillende geloofsovertuigingen, maar de helft van de bevolking is christelijk. Dit is de grootste groep en dit merk je bijvoorbeeld ook in de officiële feestdagen. Ongeveer een kwart van de bevolking is hindoe en een kleine 20% is islamitisch. In het land kom je zowel kerken, tempels, moskeeën en zelfs synagogen tegen. Het is mooi om te zien dat iedereen vredig naast elkaar leeft, ongeacht welk geloof er wordt gehanteerd.

Lekker eten

Wie kent roti niet? Dit heerlijke gerecht vind je in Suriname en het bestaat uit een soort broodpannenkoek met verschillende groenten. Hier worden vaak aardappelen, kousenband, eieren en vlees bij geserveerd. Deze bijgerechten worden vaak aangevuld met een hoop specerijen en daarom kun je dit ook wel vergelijken met een curry. Roti wordt met de handen gegeten, waarbij je een stuk van de pannenkoek pakt en dit met de rest eet. Smullen maar!

 

 

Typisch Suriname

Omdat Suriname zoveel verschillende culturen en geloofsovertuigingen rijk is, heeft elke bevolkingsgroep zijn eigen tradities en regels. Dit betekent dat je in de ene wijk weer heel andere gebedsplaatsen en talen tegenkomt dan in de wijk daarnaast. En ieder heeft zo zijn eigen gerechten. Wat de Surinamers wel allen gemeen hebben, is het relaxte tempo waarop ze alles doen. Ze maken zich nergens druk om en ‘no spang’ is dan ook het levensmotto, oftewel ‘maak je niet druk’. Alles gaat op een rustig tempo en dit is dan ook typerend voor de Surinamers.

Ook vinden de mannen het leuk om te fluiten naar vrouwen. Ben je een vrouw en ga je op reis naar Suriname? Houd er dan rekening mee dat je vaak wordt nagekeken en dat er naar je gefloten wordt. Maar ach, dit is alleen maar een compliment!

Fietsen in Suriname

Een grote aanrader tijdens een rondreis door Suriname is om te gaan fietsen. Suriname leent zich hier heel goed voor, aangezien het grootste gedeelte vlak is. De natuur is adembenemend en je kunt zo lekker je eigen gang gaan. Stop af en toe om wat streetfood te halen, maak een praatje (in het Nederlands!) met de lokale bevolking en rust uit bij het water.

Vraag jouw portie inspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Suriname en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen