Naar boven

Overnachten IJsland

Top 3 slaapplekken in IJsland

blog

IJsland is een bestemming waar je niet veel keuze in slaapplekken hebt, simpelweg omdat het een dunbevolkt land is en de IJslanders vooral (over)leven op hun boerderij. Het runnen van een hotel is er daarom vaak niet bij, maar dat betekent niet dat je niet bijzonder kunt overnachten in IJsland. Je kunt namelijk bij de mensen thuis slapen! Dit zijn onze drie favoriete plekken waar je je al snel helemaal thuisvoelt.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 2 april
Geschreven door
Tessa Vermij
Guesthouse

1. Slaap bij de IJslanders thuis in de Golden Circle

De voordeuren gaan bij de boerderijen niet op slot. Wacht, wat? Ja, in een gemiddeld dorp wonen drie families die elkaar goed kennen en vertrouwen, dus er is geen enkele reden om elkaar te wantrouwen. Je slaapkamerdeur kun je wel op slot draaien, maar eigenlijk is dat ook nergens voor nodig. Je slaapkamer is simpel maar schoon en warm, met doorgaans twee losse bedden. Voor drie tot vijf slaapkamers zijn er een of twee badkamers, dus reken erop dat je soms even moet wachten met tandenpoetsen. Het water in de badkamers wordt vaak verwarmd door de natuurlijke bronnen, waardoor het naar zwavel ruikt. Geen zorg, daar ruik je niets meer van als je onder de douche vandaan komt. Moeder of vader des huizes zet elke ochtend het ontbijt klaar: skyr (IJslandse yoghurt), brood met beleg en verse koffie. Zo heb je een goede basis voor de hele dag hiken, snorkelen of klimmen. Heerlijke plek om te overnachten in IJsland.

2. Op de boerderie in Noord-IJsland

Een andere plek die wij fantastisch vinden voor het overnachten in IJsland is op een boerderij. Slaap je op een boerderij, dan mag je meekijken in de stallen. Dus zet je wekker, sta vroeg op en kijk mee met het ochtendritueel van de boer. Je hebt zelfs een boerderij waar je vanaf de ontbijttafel uitkijkt op de melkerij. Van de melk die je drinkt tot het ijs dat je eet: het komt allemaal van een van de koeien die je voor je ziet. De boeren lijken in eerste instantie wellicht wat stug, maar ontdooien snel als jij vroeg de stal in komt lopen en interesse in hun vee toont. En eh, je slaapt natuurlijk niet in de stal, maar in een van de andere gebouwen van de boerderij. Ook hier deel je de badkamers en zijn de kamers simpel maar schoon en vaak heb je zelfs een plek waar je zelf kunt koken. Dat scheelt in de kosten, want eten in IJsland is prijzig. Lees meer over het eten in IJsland.

IJsland overnachting Myvatn
Overnachten IJsland

3. Vakantiehuis in de Oostfjorden

Helemaal in het oosten van IJsland, slaap je in je eigen rode vakantiehuis. Verstopt in een van de fjorden, op het puntje van de baai met uitzicht over het water, heb je al snel het idee weg te zijn van de bewoonde wereld. Doe boodschappen bij de lokale supermarkt in het dorp in de buurt, zo hoef je de komende dagen je houten huis niet eens uit. Je hebt een eigen badkamer en keuken, hangbank en zelfs wifi. Even bijkomen, voor het raam zittend terwijl je uitkijkt over het water en dolfijnen en walvissen spot. Buiten staan de sauna en jacuzzi voor je klaar. Stap zodra de zon ondergaat het warme water in en wie weet zie je aurora nog wel in de lucht dansen. Dit is ultiem vakantie!

Heb jij zin gekregen om een reis naar IJsland te boeken? Bekijk dan onze IJsland-rondreizen en bepaal welke reis het beste bij jouw wensen past. Heb je meer vragen? Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern