Riksja Family IJsland

Naar boven

vulkaanuitbarsting IJsland | Riksja Family IJsland

Een actieve vulkaan – hoe vet is dat!

blog

De Fagradalsfjall-vulkaan is medio maart 2021 uitgebarsten. De vulkaan ligt op het Reykjanes-schiereiland, in het zuiden van IJsland, tussen de internationale luchthaven Keflavik en de hoofdstad

De feiten van de Fagradalsfjall-vulkaan op een rij

De uitbarsting van de Fagradalsfjall-vulkaan is de eerste in ruim 800 jaar op het Reykjanes-schiereiland. Na 15 (!) maanden van eerst minimale seismologische activiteit zijn de laatste drie weken voor de uitbarsting wel 50.000 aardbevingen gemeten. De inwoners van onder andere Reykjavik werden er gék van, want de aarde bewoog de hele dag (en nacht). Eindelijk is op vrijdagavond 19 maart de lava door het aardoppervlakte van de berg Fagardalsfjall heen gebarsten en ontstond er een vulkaan. De lava werd omhoog gespuwd de lucht in en stroomt sindsdien naar beneden. De hoeveelheid lava is gering, en daardoor is er gelukkig weinig gevaar voor de omgeving. Bovendien stroomt de lava niet weg in water of ijs, waardoor er minder kans is op explosiegevaar.

De vulkaanuitbarsting op IJsland met eigen ogen bekijken

We kunnen ons voorstellen dat je dit zeer uitzonderlijke natuurfenomeen met eigen ogen wil zien. Zelfs de IJslanders, die toch echt wel wat gewend zijn op het gebied van vulkaanuitbarstingen, proberen in hun vrije tijd naar de vulkaan te gaan. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een uur lopen, door steen- en rotsachtig gebied. Ondertussen heeft al een kwart van de IJslanders de vulkaan live gezien. Omdat geologen niet precies weten hoelang deze uitbarsting duurt is de kans aanwezig dat je, tijdens je familiereis IJsland aankomende zomervakantie, zomaar deze vulkaan kunt zien. Je kunt kiezen voor een hike, of voor een helicoptervlucht. De wandeling duurt ongeveer een uur (enkele reis) vanaf de parkeerplaats. Houd er rekening mee dat je door een kaal landschap loopt; er is niets. Geen wc, geen restaurants, maar ook geen bereik. Je wandelt geheel op eigen risico! Of kies voor een helikoptervlucht vanaf Reykjavik: je vliegt over het gebied heen en maakt een stop (op een veilige pek), zodat je daar de lava kunt zien.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern