Menu background

Naar boven

Spelletjes op reis -backgammon

10 x de leukste spelletjes voor op reis met kinderen

blog

Geschreven op
donderdag 1 augustus
Geschreven door
Shannon van Duyl
Delen op social media

Hoe fantastisch reizen ook is, er komt vrijwel altijd een moment dat de verveling toeslaat. Tijdens die ellenlange autorit, of die ene keer dat het onverhoopt opeens toch met bakken uit de hemel komt, bijvoorbeeld. Spelletjes spelen is de perfecte manier om de tijd te doden. Maar wij snappen dat met alle bagage die je mee moet nemen voor je familie, er niet veel ruimte overblijft om Monopoly, Jenga of  Memory mee te nemen. Gelukkig zijn er genoeg spelletjes die leuk zijn voor jong en oud waar je (bijna) niks voor mee hoeft te nemen. Dit zijn de favorieten van onze bestemmingsexperts!

1. Telefoonspel

Spelletjes op reis - Telefoonspel fluisteren

Laat een iemand een verhaal verzinnen en door fluisteren aan degene die naast hem of haar zit, en dit net zo lang tot de hele ‘groep’ het verhaal van degene naast hem heeft gehoord. De laatste persoon moet hardop zeggen wat hij of zij te horen heeft gekregen van de persoon ernaast. De grote vraag is of dat verhaal hetzelfde is als van de persoon die begonnen is …

2. Burgers tellen met fastfoodketen-bingo

Een heel geschikt spel tijdens een roadtrip door Amerika is fastfood-bingo! Van McDonalds en Papa John tot Arby’s en KFC: het zijn maar een aantal van de duizenden ketens die langs de kant van de weg te spotten zijn. Of jullie nou over de befaamde Route 66 rijden of op een semi-binnendoorweggetje: het maakt niet uit, fastfood vind je overal. Je zult versteld staan hoeveel drive-thru’s jullie weten te spotten!

4. Tel het aantal dieren onderweg

wandelsafari-zuid-afrika-kids

Iets gezonder dan pizzapunten spotten, is het vlees spotten als het nog niet op jullie bord ligt, maar vrij in het wild rondloopt. Deze bingovorm is natuurlijk uitermate geschikt als jullie op safari gaan, maar kun je eigenlijk in elk land spelen. Bepaal vooraf hoeveel punten elke diersoort waard is, bijvoorbeeld: een vogel is één punt, een giraffe is drie punten, een leeuw is vijf punten en ga zo maar door. Degene die het eerste roept, verdient de punten. Wie aan het eind van jullie trip dan wel vakantie de meeste punten heeft gescoord, heeft uiteraard gewonnen.

4. De auto brengt jullie van A naar B, het alfabetspel van A naar Z

Voor het woordenboekspel hebben niets anders nodig dan een goede woordenschat. Kies een thema waar je kinderen ook mee uit de voeten kunnen, zoals dieren of lokale gerechten, en laat iemand bij de A beginnen. Vervolgens moet de volgende van jullie clubje niet doorgaan met de B, maar die moet in jullie thema een woord verzinnen dat begint met de laatste letter van het zojuist genoemde woord. Zo krijg je met dieren bijvoorbeeld ‘AaP – PandA – AddeR – RaT – TijgeR’. Om te zorgen dat het spel niet helemaal eindeloos duurt, is het wel zo handig om af te spreken dat je een eerder genoemd woord niet mag herhalen. Wie vastloopt, is af!

5. Omgekeerd verstoppertje

Spelletjes op reis - verstoppertje

Verstoppertje: wie is er niet groot mee geworden. Ook hartstikke leuk om op vakantie te spelen, mits je met genoeg mensen bent én natuurlijk op een veilige plek bent – een drukke markt zouden we maar even overslaan. Om een extra dimensie toe te voegen aan het spel kun je ook omgekeerd verstoppertje spelen. Daarbij moet nog steeds één persoon zich verstoppen. De rest van jullie gaat op zoek. Wanneer je degene die zich heeft verstopt gevonden hebt, ga je erbij zitten. Zo wordt de groep verstoppers steeds groter en wordt het ook steeds lastiger om je schuilplek geheim te houden. Wie jullie als laatste vindt, is af.

5. Spot het dier of object

Spelletjes op reis - spotten

Kies een voorwerp, vervoermiddel of dier uit en probeer deze zo snel mogelijk of zo vaak mogelijk te spotten. Zo kun je in Vietnam punthoedjes scoren, in Peru gaan voor lama’s of in Canada elanden. Uiteraard wint diegene die het onderwerp als eerste of het meeste weet te spotten.

6. Spot kentekenplaten

Het spelletje ‘Gekke nummerborden spotten’ doet het ook altijd goed onderweg. Kijk of je leuke zinnen kunt maken van de letters op het bord of of je auto’s kunt vinden van welke de kentekenplaten al iets betekenen. Wil je het extra uitdagend maken? Probeer dan ook van zoveel mogelijk landen een kentekenplaat te spotten. Zeker in een land als Cuba wordt dat een mission impossible …

7. Jeu de boules met steentjes

Bij jeu de boules denk je wellicht aan oude mannetjes onder de bomen in een Frans dorpje, of het doet je denken aan de uren dat je het speelde met je ouders op de camping. Het spel is natuurlijk een echte classic voor op vakantie, maar als je een set van die ballen in je koffer mee wilt nemen, zit je al vrijwel aan je maximale gewicht. Toch zin om een potje te jeu-de-boulen op reis? Dit spel werkt ook vrij goed met stenen.  Zorg er wel even voor dat je een veldje afzet voordat je iemand – letterlijk – tegen het hoofd stoot.

8. Muntjes opduiken uit het zwembad

Vergeet baantjes trekken in het zwembad: muntjes opduiken is vele malen leuker! Laat ze naar de bodem zakken en test je uithoudingsvermogen. Wie weet het snelst zoveel mogelijk muntgeld op te duiken? Heb je toevallig geen portemonnee bij je als je op je zonnebedje ligt, dan kun je ook prima steentjes gebruiken. Overigens raden we je niet aan dit spelletje te spelen in fonteinen in Rome, dat schijnen ze daar niet erg leuk te vinden …

9. Twister

Linkerhand op rood, rechtervoet op groen! We hebben ons allemaal weleens in gekke bochten gewrongen tijdens een potje Twister. En hoewel er ook gave handdoeken en picnickkleden met opblaasbare dobbelstenen bestaan, hoef je niet per se iets mee te nemen om je ‘twisten’ op reis. Jullie kunnen dit spel namelijk ook perfect spelen door voorwerpen uit de natuur te verzamelen. Je voet op een kokosnoot, je hand op een steen … Vergeet niet om een zachte ondergrond uit te zoeken, voor het geval je je evenwicht niet weet te bewaren! Ook leuk: vraag mensen om je heen om mee te doen. Vergeet taalbarrières: aan handgebaren heb je ongetwijfeld genoeg.

10. Zwaaien maar!

Staan jullie vast in het verkeer of zitten jullie gewoon een lange tijd in de auto? Probeer dan zoveel mogelijk punten te verzamelen door naar mensen in andere auto’s te zwaaien. Iedereen die terugzwaait is een punt waard. Hoeveel punten weet jij te scoren?

Meer entertainment op reis?

Lezen Natuurlijk kunnen jullie ook altijd terugvallen op de klassieke spelletjes uit je jeugd, zoals ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of ‘Ik ga op reis en  neem mee …’.  Zoek je nog (iets praktischer) entertainment voor in bijvoorbeeld in het vliegtuig? We hebben de leukste leukste reisboeken voor kinderen, kindvriendelijke apps en geschikte Netflix-series voor jullie op een rij gezet!

Spelletjes op reis -backgammon
background-pattern