Naar boven

Internet in Cuba?

blog

Tegenwoordig reist bijna iedereen met een smartphone, iPad of laptop. Handig om onderweg je mail te kunnen checken, het thuisfront op de hoogte te houden met jaloersmakende plaatjes, of niks te missen op het Facebook-front. Maar in Cuba is het voor de internetverslaafden onder ons toch even afkicken: er is namelijk nauwelijks internet voorhanden.
Decorative torn edge
Geschreven op
dinsdag 18 maart
Geschreven door
Juliette Driel

De Cubaanse overheid wil graag controle houden op de informatiestroom richting zijn burgers, en om die reden is internetgebruik aan strenge banden gelegd. Er is in Cuba slechts een handjevol hotels (meestal all inclusive of vijfsterren) waar wifi beschikbaar is. Alleen in Havana, Trinidad, Varadero en enkele andere resorts.
In de meeste plaatsen vind je wel een staatsgerund Etecsa internetkantoor, waar je als toerist online kunt. Voor 6 CUC koop je een tegoedkaart om 1 uur te internetten. Dit klinkt beter dan het is: verwacht een rij om een kaart te kopen, een rij om een (oude) computer te bemachtigen en een langzame verbinding. Maar: wij konden onze mail bekijken en zowaar een Facebook check-in plaatsen!

Dus….. Geen internet. Het klinkt simpel, maar eenmaal in Cuba merkten wij pas hoevaak we normaal gesproken even internetten, vooral op onze mobiel. Zou het vanmiddag tijdens de excursie gaan regenen? Geen Buienradar. Hoeveel graden wordt het morgen? Geen Weeronline. Wereldnieuws? Geen Nu.nl of andere nieuwsapp. We hoorden pas na twee dagen via-via dat Mandela was overleden. Even je mail checken? Nee. Whatsapp? Ook niet. Na terugkomst in Nederland ontplofte onze telefoon zowat van de whatsapp groepsberichten… Alleen even een fotootje naar huis sturen per mms dan maar, van die jaloersmakende cocktail op de plaza? Neen. Kijken hoe laat de bus morgen vertrekt? Online een casa reserveren voor de volgende plaats? Reisblog bijhouden? Nee, nee en nee. Afkicken hoor!

Maar is dat eigenlijk niet ook de charme van Cuba? Echt even off the radar. Wij vonden het eigenlijk wel lekker rustig… Een kleine reis terug in de tijd, naar het pre-internet tijdperk.

En voor wie echt niet zonder kan: de Etecsa staatskantoren vind je in bijna elke plaats, dus met wat geduld kun je wel online komen. Daarnaast hebben een aantal hotels en casa’s waar Riksja Cuba mee samenwerkt, een openbare computer waar je gebruik van kunt maken. Mits de computer werkt. En de internetverbinding. En de stroom natuurlijk… En je website niet geblokkeerd is.

Succes! 😉

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern