Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Paspoort en visum

Om naar Suriname te kunnen reizen, dien je als Nederlander of Belg in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Voor een reis korter dan 90 dagen heb je een toeristenkaart nodig, welke 30 euro kost. Dit kun je verkrijgen bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam of je kunt dit ophalen bij een daarvoor bestemde balie op Schiphol. Maar je kunt de toeristenkaart ook regelen na aankomst in Suriname op het vliegveld, welke je cash en contant dient te betalen. Deze is in eerste instantie geldig voor 30 dagen, maar deze kun je ook later verlengen met 60 dagen.

Je kunt de toeristenkaart online aanvragen via een formulier en de aanvraagduur duurt meestal enkele werkdagen. Reis je ook met een minderjarige? Dan worden er andere eisen gesteld om het visum voor Suriname aan te kunnen vragen. Voor meer informatie inzake de toeristenkaart kun je terecht op de website van het Consulaat van Suriname.

Geld

Valuta Suriname

In Suriname betaal je met de Surinaamse Dollar, wat ook wel wordt aangeduid met de afkorting SRD of met het $-teken. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 Surinaamse dollar. Voor de munten gelden de volgende eenheden: 1, 5, 10, 25, 100 en 250 cent.

Geld opnemen of wisselen

Je kunt meteen op de luchthaven van Paramaribo pinnen of geld wisselen. Op de luchthaven kun je maximaal 400 Surinaamse dollar opnemen en in de stad is dit vaak 1.000 of 2.000 SRD, afhankelijk van bij welke bank je pint. In de hoofdstad Paramaribo vind je genoeg banken en pinautomaten, maar daarbuiten zijn deze een stuk moeilijker te vinden of helemaal niet. Neem daarom voldoende geld op voordat je Paramaribo verlaat en naar andere plekken reist.

Een andere mogelijkheid is het wisselen van geld bij cambio’s. De wisselkoers kan hier voordeliger zijn dan in de officiële banken, maar het is wel altijd aan te raden om dit goed te controleren. Het kan voorkomen dat je krijgt aangeboden om op straat te wisselen voor een goedkopere prijs, maar doe dit vooral niet. Ook is het af te raden om bij een automaat geld op te nemen als het al donker is. In Nederland kun je van te voren geen geld wisselen, omdat je hier geen Surinaamse dollar kunt verkrijgen.

Betalen in Suriname

In Suriname worden over het algemeen creditcards geaccepteerd bij grote en duurdere winkels, maar ook in restaurants en hotels. Controleer dit wel van te voren, want dit hoeft niet altijd zo te zijn. Daarnaast betaal je meestal zo’n 3 tot 5% extra. Ook is het zo nu en dan mogelijk om met een normale bankpas te betalen, mits je deze op ‘Wereld’ hebt gezet. Houd er wel rekening mee dat deze kans een stuk kleiner is als je Paramaribo verlaat. Daarom is het altijd aan te raden om voldoende cash mee te nemen.

Ook is het op sommige plekken mogelijk om met de euro te betalen. Echter, bewaar dit cashgeld alleen voor noodsituaties. Ook in Frans Guyana, waar je met ons eventjes heen kunt gaan, kun je met de euro betalen.

Koers Surinaamse dollar

Op dit moment (maart 2018) is 9,20 Surinaamse dollar ongeveer €1. Je kunt het natuurlijk ook andersom berekenen: 100 Surinaamse dollar is zo’n €10,80. Om een beter beeld te schetsen van de dagelijkste kosten, hebben we een aantal prijzen voor je op een rijtje gezet:

  • Een biertje kost ongeveer €1.
  • Een lunch kun je al krijgen voor €5.
  • Een driegangendiner kost zo’n €20.
  • Een taxirit van zo’n tien kilometer kost ongeveer €15.

Let goed op je geld

Hoewel Suriname een veilig land is, blijft het een armer land dan Nederland en daarom is het altijd verstandig om goed op je geld te letten. Omdat je buiten Paramaribo op veel plekken niet kunt pinnen en daarom veel cashbedrag op zak hebt, is het slim om dit bedrag verdelen over kleinere bedragen die je vervolgens op verschillende plekken kunt verstoppen. Denk bijvoorbeeld aan je tas, in een moneybelt, in een telefoonhoesje of elders. En daarbij is het ook beter dat meerdere personen geld op zak hebben.

Het geven van fooi

Fooi geven in Suriname is gebruikelijk en dit wordt dan ook erg gewaardeerd. Je kunt denken aan een fooi van 10% als je in een restaurant hebt gegeten. Maar soms wordt de fooi op de bon al meegerekend en in dat geval dien je dus op te letten dat je niet dubbel fooi geeft. Als je graag wat extra’s wilt geven aan kamermeisjes, gidsen of taxichauffeurs, dan kun je een lager percentage aanhouden.

Gezondheid tijdens je reis

Vaccinaties Suriname

Er gelden verschillende gezondheidsrisico’s voor Suriname en daarom is het verstandig om voor vertrek een aantal maatregelen te nemen. Zo is een gele koorts vaccinatie verplicht en je moet dit dus ook kunnen aantonen middels een vaccinatieboekje. Ook worden DTP en Hepatitis A altijd aangeraden, ongeacht hoelang je gaat. Mocht je in het verleden vaker hebben gereisd buiten Europa, dan is de kans aanwezig dat je deze twee vaccinaties al hebt gekregen. Ga je langer dan drie maanden, dan wordt ook Hepatitis B aangeraden. Vraag dit altijd na bij professionals, zodat je de juiste vaccinaties krijgt.

Malaria in Suriname

Hoewel het grootste gedeelte van Suriname malariavrij is, komt er in het uiterste oosten van het land wel malaria voor. Ook tijdens onze rondreizen bezoek je dit gebied en daarom dien je maatregelen tegen malaria te nemen. Laat je altijd voorlichten door iemand van de GGD, een reiskliniek, een huisarts of een tropencentrum om te bespreken welke soort pil je het beste kunt slikken en voor hoelang. Zij kunnen je daarbij ook goed informeren over de benodigde vaccinaties en zij beschikken altijd over up-to-date informatie. Aan hen kun je al je vragen stellen en doe dit dan ook vooral.

Medicijngebruik

Als je medicijnen slikt, kun je een bijsluiter en een medisch certificaat meenemen die je van je huisarts krijgt. Dit laatste betreft een verklaring voor welk medicijn je gebruikt en waarom. Neem ook voor de zekerheid extra medicijnen mee, voor het geval je ergens zonder medicijnen komt te zitten.

Voorkom uitdroging

Alhoewel het erg vochtig is in Suriname vanwege de vele neerslag, kunnen de temperaturen hoog oplopen en kan de zon erg fel zijn. Daarom is het verstandig om voldoende water te drinken om uitdroging tegen te gaan. Om toch te voorkomen dat je uitdroging oploopt, kun je ORS van huis meenemen. Maar dit medicijn helpt ook tegen voedselvergiftiging. ORS helpt bij vochtherstel en zo heb je minder kans om ziek te worden op reis.

Gezondheidszorg Suriname

Verwacht in Suriname geen medische zorg van hoog niveau. Alleen in Paramaribo kun je terecht voor eerstehulpverlening en zorg, maar buiten de hoofdstad kun je hier niet op rekenen. Daarom is het ook zeer aan te bevelen om een goede reisverzekering af te sluiten die in ieder geval de medische kosten dekt. Denk bijvoorbeeld aan vervoer dat ingezet dient te worden om je op te halen als iets je overkomt. Mocht het voorkomen dat je medische hulp nodig hebt, neem dan contact op met je verzekering.

Veiligheid

Suriname is best een veilig land maar, waar regelmatig toeristen komen, vind je kleine criminaliteit. Daarom de volgende tips:

  • Laat gouden en zilveren sierraden thuis. Waardevolle spullen die je nodig hebt (paspoort, ticket etc.) zoveel mogelijk achterlaten in je hotel in een kluisje (en niet vergeten als je weer verder reist).
  • Ga niet met veel geld op zak en met een grote camera om je nek ’s avonds wandelen. Laat geld, camera of zelfs je rugzak niet slingeren. Stop geld onzichtbaar weg (in een moneybelt onder je kleding), ook als je tijdens een selfdrive stopt voor de lunch. Haal zichtbare tassen uit de auto en sluit de auto altijd goed af. Houd bij een busreis altijd je bagage in de gaten.
  • In de gebieden die op onze website worden aangeboden kun je zonder problemen reizen. Na donker reizen raden we echter af en is ook niet leuk omdat je dan toch niets ziet.
  • Wees altijd voorzichtig tijdens gebruik van het openbaar vervoer. Meer info op de site van het ministerie over de veiligheid.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen