Menu background

Naar boven

Even van de wereld stappen

bouwsteen

 • Reisschema:
  Thimpu – Tshaluna – Jemina – Jeledzong - Paro
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  € 530,- p.p. bij 2 personen (hoogseizoen)
 • € 438,- p.p. bij 2 personen (laagseizoen)
Om de binnenlanden en de Himalaya echt mee te maken, kun je het beste een trekking doen. Je wandelt door fruitboomgaarden, dichte wouden, plattelandsdorpjes en loopt een stukje op met een schapenherder. Er zijn ontzettend veel verschillende trekkingen. Meestal zijn ze lang, zwaar en gaan ze flink de hoogte in, waardoor je er eigenlijk niet ongetraind aan kan beginnen. Een 3-daagse tocht waar je met een gemiddelde conditie gewoon aan deel kan nemen, sprak ons meer aan. De tocht wordt rustig opgebouwd met een stukje dalen en een nachtje logeren bij een Bhutanese familie in een plattelandsdorpje. Op dag twee proef je even aan het echte trekkingsleven. Met bepakte ezels en een kookploeg ga je op pad. `s Avonds wordt je een typische Bhutanese maaltijd voorgeschoteld, kun je opwarmen bij het knetterende kampvuur en slaap je in een tentje onder de sterrenhemel. Je sluit af met een glooiende afdaling naar Paro.

Kortom drie afwisselende actieve dagen die voor iedereen te doen zijn. Trek die wandelschoenen aan en klim mee over de verrassende paden in het land van de draak.
Bhutan trekking gids
Decorative torn edge

Dag 1 – Thimpu – Tshaluna – Jemina

Wandelafstand: ca. 11 km

Na het ontbijt word je in de loop van de ochtend door onze chauffeur afgezet bij het plaatsje Jemina. Vanaf hier start je driedaagse trekking. Vanuit de vallei wandel je langs dichtbegroeide pijnboombossen, kabbelende riviertjes en terrasvormige rijstvelden omhoog. De dag eindigt met een stukje dalen tot aan het dorpje Tshaluna, waar je verblijft bij een Bhutanese familie in een guesthouse. Hier kan je even lekker ontspannen en je spieren wat rust geven. Na de wandeling kun je je hier even opfrissen en je spullen neerzetten. Het is leuk om ’s middags nog even door het dorp te lopen. Spelende kinderen willen graag op de foto en het zou zo maar kunnen dat je ergens wordt uitgenodigd voor een kopje thee. ’s Avonds zal de vrouw des huizes een Bhutanese maaltijd voor je bereiden en is er natuurlijk ook tijd om het lokale bier te proberen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Tshaluna – Jeledzong

Wandelafstand: ca. 10 km

Na het ontbijt trek je je wandelschoenen aan en pak je de laatste spullen in om vervolgens weer op pad te gaan. Tijdens de trekking gaan begeleiders en paarden, bepakt met keukengerei, bagage en tenten, al vooruit. Vergeleken met gisteren wordt ook de route vandaag iets pittiger. De route slingert vandaag bergopwaarts langst kleurrijke rododendronbossen en dichte naaldwouden. Halverwege wordt even een pauze genomen voor een goedverzorgde Bhutanese picknick. Als je aan het eind van de middag aankomt in het kamp, staan de tenten al klaar en staat het avondeten al te pruttelen op het vuur. ’s Avonds bij het kampvuur kan je nog even wat opwarmen om vervolgens snel je bed op te zoeken…

Decorative torn edge

Dag 3 – Jeledzong – Paro

Wandelafstand: ca. 15 km

Vroeg in de ochtend word je gewekt door het gefluit van de vogels. Je kunt je even wassen en vervolgens genieten van een ontbijt verzorgd door de kookploeg. Na het ontbijt ga je weer op pad. De kookploeg zorgt ervoor dat de tentjes, de bagage en het kookgerei weer meegaan, dus daar heb je geen omkijken naar. Met een beetje zware benen ga je vandaag zo’n 1000 meter dalen. De route kronkelt langs kleine dorpjes, fruitboomgaarden en pijnboombossen. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht op de vallei van Paro en in de verte kun je de besneeuwde Himalaya toppen zien. Onderweg, voor wie hiervan houdt, lekker yakthee drinken en genieten van de natuur. De laatste loodjes zijn het zwaarst. Aan het einde van de trekking moet er nog even iets geklommen worden. De wandeling eindigt bovenop de heuvel aan de Parovallei bij het Nationale museum, een voormalige wachttoren. Het museum is een rond gebouw met een brug er voor. Er zijn veel oude thangka’s te zien en natuurlijk altaren. Als je nog wat puf over hebt, is het leuk om hier nog even een kijkje te nemen.

Ben je toch wel een beetje vermoeid? Dan staat hier je auto met chauffeur weer klaar om je naar je volgende bestemming te brengen. Nog geen genoeg van het wandelen? Slaap dan een nachtje in Paro en ga daarna door met Haa! een verborgen Shangri-la, ga Dwalen door dzong, dromen bij boer of reis naar de Kraanvogelvallei.

Decorative torn edge

Tips

Wat neem je mee?
Zoals zoveel dingen in Bhutan, gebeurt ook een trekking in stijl. Je bagage wordt vervoerd door ezels, de tenten worden alvast opgezet en een kookploeg gaat vooruit en zorgt dat het eten klaar staat. Omdat de ezels bepakt worden met bagage, is het voor deze tocht belangrijk dat je met een rugtas reist. De ezels kunnen geen koffers vervoeren. Aangezien je je bagage bij het beginpunt van de tocht meegeeft is het handig om een dagrugzak mee te nemen. Een aantal handige spulletjes voor onderweg; zonnebrandcrème (minimaal factor 10), lippenbalsem (dat is niet te verkrijgen in Bhutan), zonnebril, petje, veldfles of flesje water, toiletpapier en fotocamera. Houd er rekening mee dat het zomaar flink kan regenen en het in de namiddag en avond af kan koelen. Dus zorg ook voor iets warms en een eigen slaapzak. We raden je ook echt aan om wandelschoenen met een goed profiel mee te nemen omdat je echt off the beaten track gaat.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Even van de wereld stappen

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bhutan haa vallei
bouwsteen

Haa! een verborgen Shangri-la

 • Haa - vallei
 • 2 dagen / 1 nacht
 • € 265,- p.p. bij 2 personen (hoogseizoen)
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge