Vik’s winterwonderland

bouwsteen

 • Reisschema:
  Vik en omgeving
 • Reisduur:
  2 dagen, 1 nacht
 • Reissom:
  € 269,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  Overnachtingen met ontbijt
✓ Slapen aan de lavastranden van Vik
✓ Bezoek onderweg naar Vik de nu gedeeltelijk bevroren waterval Seljalandfoss
✓ Sta aan de voet van de Skogafoss waterval met grote ijspegels en veel opgehoopt sneeuw
✓ Met een ervaren gids maak je een hike over de Sólheimajökull-gletsjer
✓ Extra nacht mogelijk voor een wandeling naar het bekende vliegtuigwrak
✓ Het comfort van je guesthouse aanpassen zoals jij het wil
Vik bevroren landschap IJsland winter

Dag 1 – Je stapt in je huurauto onderweg naar Vik

Vanochtend vertrek je hoogstwaarschijnlijk vanuit de Golden Circle naar het zuidoosten. Eerst zuidwaarts naar de hoofdweg 1, daarna langs de kust naar het oosten. De vallei waar je doorheen rijdt is ongeveer 900 jaar geleden bedolven onder het puin toen de vulkaan Hekla uitbarstte. Interessant is het bezoekerscentrum waar die geschiedenis weer tot leven komt. Liever in het echt bekijken? Rijd dan naar de uitgegraven vikingboerderij waar je ook een replica kunt bekijken.

Ongeveer een uur voordat je bij Vik aankomt rijd je lang de Seljalandfoss-waterval. Dit is een van de bekendste watervallen van IJsland en wel 65 meter hoog. Heel tof hier, je loopt via het pad achter de waterval langs. Het water blijft stromen, en door de lage temperaturen ontstaan er ijspegels. Even opwarmen in de auto en een klein stukje door naar de Skógafoss-waterval. Nog een fotogeniek wonder, je voelt je maar klein als je zo dicht bij de bulderende waterval staat.

Je slaapt in het dorpje Vik en deelt je badkamer met andere reizigers (als die er zijn). Je bent hierin uiteraard vrij om het comfort wat op te krikken naar een eigen toilet. Dan reserveren we dat voor je.

Dag 2 – Sólheimajökull-gletsjerhike, vertrek Vik

Maak je op voor een actieve dag op de Sólheimajökull-gletsjer. Zorg voor laagjes kleding, zodat je warm blijft en een laag kan verwijderen tijdens het klauteren. Op het ontmoetingspunt ontmoet je je ervaren gids en mede avonturiers. Eerst een goede uitleg (want lopen op een gletsjer gaat niet helemaal zonder gevaar) en dan gaan de ijzers onder. Behendig loop je langs metersdiepe spelonken en speur je naar ijssculpturen in verschillende kleuren. Wel duizend tinten grijs, wit, blauw en natuurlijk doorzichtig ijs ga je vandaag zien. Kijk ook goed naar de verschillende lagen in het ijs en de kans is groot dat je zelfs naar het as van de Eyjafjallajökul vulkaanuitbarsting van 2010 kijkt.

Terug in de auto zet je de verwarming aan. Even opwarmen voor je volgende IJsland-beleving. Maak een stop bij de zwarte lavastranden van Vik. De basaltrotsen lijken handgemaakt door de symmetrische vormen en vanuit de zee steken rotsen hoog de lucht in.

Zit je IJsland-reis er al bijna op, reis dan terug naar Keflavik en sluit je dag af in de stomende baden van de Blue Lagoon. Heb je de tijd en wil je meer van IJsland zien? Rijd dan door naar het Skaftafell-natuurpark waar je op de vele wandelpaden de zolen van je schoenen kunt lopen.

Een extra dag voor het DC-3-vliegtuigwrak?

In 1973 maakte een DC-3-vliegtuig een noodlanding (gelukkig heeft iedereen het overleefd) en sindsdien ligt op het strand bij Sólheimasandur het vliegtuigwrak. Een bekende plek voor foto’s en in 2012 is ook ‘Wie is de mol’ hier gestart. Om er te komen moet je een 4 km lange hike maken. Wil je dit echt zien, dan is het aan te raden om een extra nacht in Vik in te plannen. De dagen zijn in de winter kort, het weer kan elk moment omslaan en de bewegwijzering is wat matig.

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met