Naar boven

Tips voor reizen met kinderen in Griekenland

Algemene informatie

Steeds meer ouders ontdekken dat rondreizen met kinderen verantwoord is en vooral heel erg leuk. Kinderen zijn enorm nieuwsgierig en stellen verrassende vragen. Ze laten je daardoor op een nieuwe manier naar de wereld kijken. Ook in Griekenland valt veel te ontdekken, voor zowel ouders als kinderen: de taal, andere gebruiken, ezeltjes, bergen, ‘vreemd’ eten..

Omdat wij kiezen voor verblijf op minder toeristische, kleinschalige plekken, kom je in contact met de lokale bevolking. Dit gaat sneller omdat je met de kinderen bent. Grieken zijn dol op kinderen en vinden het leuk dat je je kinderen het land laat zien waar ze zelf zo trots op zijn.

Het blijft een avontuur om met (jonge) kinderen op reis te gaan. Daarom geven we je op deze pagina tips uit eigen ervaring. Heb je vragen, neem dan contact op met onze Riksja Family Griekenland-reisspecialisten.

Voor vertrek

Kleine kinderen kun je ter plaatse vervoeren in een makkelijk inklapbare buggy of kinderwagen, waar je kindje overdag in kan slapen, of een rugdrager waarmee je overal gemakkelijk komt en je je handen vrij hebt. Kinderen mogen in een rugdrager vanaf het moment dat ze zelfstandig kunnen zitten. Wij vinden het handig om beide mee te nemen; het is natuurlijk ook afhankelijk van waar je kindje zich het fijnst in voelt. Verder kunnen we het aanraden om een lichtgewicht bedje of slaaptentje mee te nemen (ook handig op het strand). Dan slaapt je kindje elke nacht vertrouwd en insectenvrij in hetzelfde bed.

Autostoeltjes en verhogers kun je aanvragen bij boeking zodat je er geen zelf hoeft mee te nemen. De kwaliteit is niet altijd hetzelfde als thuis, maar ze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. Reis je met een baby, dan vonden wij het prettig om melk, potjes, luiers en luierdoekjes mee te nemen van huis. De voornamelijk kleine levensmiddelenwinkels en een enkele supermarkt waar wel luiers verkrijgbaar zijn, hebben vaak net niet jouw merken.

Neem naast luchtige kleding en toiletspullen, voor de kinderen mee:
– pilletjes tegen reisziekte/neusspray
– goede zonnebril en petje/hoedje tegen de zon
– schoenen of sandalen met profiel en waterschoentjes
– zonnebrand met een hoge factor
– EHBO setje, met O.R.S. tegen uitdroging bij diarree
– babyfoon en melkpoeder als nodig
– kleine zaklamp (de stroom valt soms nog uit in Griekenland)
– speelgoed voor in het vliegtuig (kleurboeken, stiften, stickerboekjes en dvd-speler nemen weinig plaats in).

Op de luchthaven

Zorg dat je op tijd naar de luchthaven gaat, zodat je rustig kan inchecken en je voorkeur voor een plaats kunt aangeven. Wij laten onze kids altijd zo lang mogelijk ‘rondrennen’ zodat ze al veel energie kwijt zijn voor ze het vliegtuig instappen. Ze zitten waarschijnlijk al snel met hun neus tegen het raam om naar die enorme vliegtuigen te kijken. Er is een Babycare lounge en Kids Forest speeltuin op Schiphol.

Vaak moet je nog een stuk lopen naar de gate. Kinderen zijn snel afgeleid door alles wat ze zien, dus neem de tijd. Nog even plassen voordat je het vliegtuig in gaat, want het duurt lang voor ze aan boord naar het toilet kunnen. Een buggy of kinderwagen kan je meestal bij je houden tot aan de gate. Vergeet bij aankomst op de luchthaven van de eindbestemming niet dat de buggy soms al wordt uitgeladen bij de gate en soms pas bij de bagageband.

In het vliegtuig

Een Griekenland vlucht duurt circa 3,5 uur. Met één uur tijdsverschil zul je gelukkig geen jetlag hebben. Toch blijft het een hele beleving voor kids om in zo’n groot vliegtuig te stappen. Natuurlijk willen ze het liefst bij het raam zitten en als de steward(es) langskomt dan is het helemaal ‘echt’. De kleintjes tot 2 jaar krijgen nog geen eigen stoel en zitten tijdens de vlucht op schoot bij de ouders. Een speciale gordel die aan de vaste gordel bevestigd wordt zorgt ervoor dat de kleintjes ook vast zitten tijdens het stijgen en landen.

Tijdens de vlucht kunnen kinderen last van hun oren krijgen door de druk die ontstaat bij het opstijgen of dalen. Door ze iets te laten eten, drinken of door op een speen te sabbelen maken ze een slikkende beweging. Dan klaren de oren en wordt de druk verminderd. Het is dan handig om iets binnen handbereik te hebben, omdat je tijdens het opstijgen en landen niet bij het bagage-vak mag. Als je kind last heeft van verkoudheid, dan is een goede neusspray onmisbaar.

Eten en drinken

In Griekenland kan je prima met kinderen uit eten. De Griekse keuken is lekker gekruid, niet scherp en wordt altijd feestelijk opgediend. Daardoor zullen je kinderen zeker een hapje willen proeven van de kleurrijke gerechten. Staat bij ons de tafel in een Grieks restaurant vol vlees, de échte Griekse keuken is veel afwisselender. Naast heerlijk gegrilde lamssouvlaki, kun je er smaakvolle ovenschotels eten als moussaka. Langs de kust kun je verse vis en inktvis eten en een Griekse salade met feta is lekker fris vooraf. Het proeven van de lokale keuken zal alleen niet voor ieder kind weggelegd zijn. Je kan dan vragen om een omelet of wat patatjes. Voor de vitaminen kan je bijna overal vers fruit kopen.

Veel drinken op reis is belangrijk om uitdroging te voorkomen in het warme klimaat. Het water uit de kraan is in principe veilig, maar voor de zekerheid en de smaak raden we aan om mineraalwater uit flessen te drinken. Het zou zonde zijn om een paar dagen last van je darmen te hebben tijdens je reis.

De Grieken eten zelf vrijwel nooit ’s ochtends en een ontbijtje in een taverne is vrij karig. In de hotels bieden ze een meer Westers ontbijt aan, maar denk hier ook aan een kopje koffie en toast met jam met zo nu en dan een eitje. In sommige hotels hebben ze kinderstoelen, maar verwacht deze niet in restaurants. Kinderen verliezen op reis vaak meer energie dan thuis en een goede lunch is dan ook belangrijk. Je kunt er voor kiezen om ’s middags wat uitgebreider te eten in plaats van ’s avonds. ’s Avonds kun je wat lichts eten, de kinderen op bed leggen en met z’n tweetjes nog een hapje gaan eten (met babyfoon). Op de terrasjes kun je lekkere dikke olijven eten met wijn uit houten vaten. Vraag ook naar de lokale specialiteiten, er zit altijd wel iets verrassends bij.

background-pattern