Naar boven

Vijftien manieren om het vakantiegevoel vast te houden

blog

Geschreven op
maandag 26 augustus
Geschreven door
Shannon van Duyl

Met een boek in de hand en op de achtergrond  de geluiden van de zee of  jungle komen jullie op vakantie ongetwijfeld helemaal tot rust. Maar op het moment dat de vakantie is afgelopen en jullie weer in de routine terecht komen, is dat vakantiegevoel er zo vanaf. Herkenbaar? Uit onderzoek is gebleken dat je het vakantiegevoel gemiddeld maar twee tot vier weken na thuiskomst vasthoudt. Het goede nieuws is: met deze vijftien manieren houden jullie dat vakantiegevoel langer vast!

#1 Luister naar muziek van jullie vakantiebestemming

Zijn jullie naar Peru of Cuba op vakantie geweest? Luister thuis elke dag even naar heerlijke salsamuziek. Of luister naar Afrikaanse ritmes die je terugvoeren naar jullie Zuid-Afrika-reis. Waar jullie ook zijn geweest: download de hitlijst van dat land via Spotify en in no time zit je weer in de vibe van die heerlijke vakantie.

#2 Maak een reisvideo

Wat is nou gaver dan een filmpje te hebben van de reis die jullie zojuist hebben gemaakt? Zorg dat je tijdens de vakantie het een en ander hebt vastgelegd op video en maak daar een compilatie van als je eenmaal thuis bent. Niet alleen is het leuk om dit terug te kijken, je bent vaak wel een paar weken zoet met het maken van het filmpje. Plan een paar keer in de week een moment in om aan je video te werken en je bent gegarandeerd een paar keer in de week virtueel op vakantie.

#3 Gooi je schema overhoop

Op maandag komt er een bepaald gevoel bij je op: het gevoel van een nieuwe week en nieuwe kansen. Op werk maak je een weekplan, waar je vol energie aan begint. Op vrijdag begint het weekendgevoel te kriebelen en op zaterdag en zondag is het tijd voor leuke dingen. Op vakantie is het juist zo fijn dat de dagen geen label hebben. Waarom maak je niet een ‘nieuwe’ weekplanning op donderdag en ga je eens op dinsdag borrelen in plaats van op vrijdag? Zo heb je minder last van een routinegevoel.

#4 Schakel internet uit

Op vakantie is het gebruik van internet vaak ondergeschikt aan jullie avonturen buiten de deur. Wellicht kijk je in de ochtend even op je mobiel voor het laatste nieuws, Facebook en appjes. Daarna gaan jullie op pad om de hele dag leuke dingen te doen. Pas als jullie aan het einde van de middag weer op de hotelkamer komen, open je WhatsApp weer. Probeer dit eens toe te passen in je dagelijkse leven. Check in de ochtend en avond je socialmediakanalen en laat je telefoon de rest van de dag achterwege.

#5 Verwijder al je nieuws-apps

Nieuws. Het is belangrijk en interessant, maar soms is het ook heel prettig om niets te weten over wat er in de wereld gebeurt. Check bijvoorbeeld maandelijks gedurende één week geen nieuws en ga geen gesprekken aan die met nieuws te maken hebben. Zo kom je al gauw in de dagelijkse sleur terecht. Klinkt saai, maar zo nu en dan is het echt heel fijn om even onwetend te zijn.

#6 Neem lokale lekkernijen mee 

Elk land kent wel lokale specialiteiten en lekkernijen, zoals koekjes, snoepjes of drank. Waarom kopen jullie niet wat van deze lekkernijen op jullie vakantiebestemming? Zodat jullie thuis ook nog eens kunnen genieten van het het lokale eten van jullie vakantiebestemming.

#7 Koop een typisch souvenir

Souvenirs, we zijn er allemaal dol op. Maar doen jullie ook echt wat met dat souvenir? Nee? Probeer een item op vakantie te kopen waar jullie met plezier elke dag naar kijken en zet het op een prominente plek: naast de tv, vlakbij de bank of op je eettafel. Zo word je elke dag herinnerd aan je vakantiebestemming.

#8 Kook een gerecht dat je doet denken aan dat ene leuke restaurantje

Heb jij op vakantie gegeten in een te leuk restaurantje? Probeer het gerecht na te maken dat jullie daar geproefd hebben en ga gezellig met z’n tweetjes of met het gezin dineren. Wedden dat die ene avond al snel ter sprake komt tijdens het etentje?

#9 Trek vrolijke kleding aan

Het is cliché, maar waar: kleding kan een mens écht vrolijk maken. Je hoeft niet altijd een shirt met spijkerbroek aan; soms kan het een boost geven om in een mooie jurk naar het werk of naar de stad te gaan. Voor de mannen: trek eens dat fleurige overhemd uit de kast, dat je op vakantie maar liefst drie keer hebt gedragen tijdens etentjes aan het strand. Als het op vakantie kan, kan het thuis ook. Toch?

#10 Doe eens even helemaal niets

Niets doen, we zijn er zo slecht in. Maar op vakantie? Daar staar je zonder moeite een paar uur voor je uit op een terras, of je zit uren in een strandstoel te genieten van de zon. Probeer dit thuis ook in te plannen. Ga in de tuin zitten en droom lekker weg, doe een middagdutje zonder je schuldig te voelen of ga lekker liggen op de bank met een goed boek. Geloof ons: helemaal niets doen is heel prettig voor je brein.

#11 Bekijk mooie plaatjes op Instagram

Instagram is het ideale socialmediakanaal om het vakantiegevoel op te roepen. De fijnste vakantieplaatjes waar je gegarandeerd blij van wordt worden hier gedeeld,. Zoek op de hashtag ‘reizen’ of ‘travel’ en droom weg bij prachtige plekken. Wist je ook dat je Instagram-foto’s kunt opslaan in mappen? Maak een map ‘Griekenland’, ‘Zuid-Afrika’ of ‘Thailand’ aan en sla hier de mooiste foto’s in op. Zo doen jullie ook nog eens inspiratie op.

#12 Kijk niet op de klok

We weten het: op doordeweekse dagen, wanneer je aan het werk bent, is het moeilijk om niet op de klok te kijken. Wellicht heb je meetings, moet je je kinderen ophalen van school of heb je een bepaalde deadline. Probeer daarom de klok uit te schakelen in het weekend. Ook thuis is het prima als jullie pas om negen uur gaat dineren, of dat jullie pas om één uur ’s middags iets gaat ondernemen. Kijk eens de gehele dag niet op de klok en doe alles op gevoel. Dát is pas vrijheid!

#13 Ga op ontdekking in eigen land

Op vakantie ontdekken jullie nieuwe plekken, dus waarom doen jullie dit thuis niet ook? Vraag eens aan vrienden of ze een dagje samen naar een stad willen gaan waar jullie nog nooit zijn geweest. Of ga samen met je gezin wandelen door de bossen. Pak de bus, trein of auto en trek eropuit!

#14 Laat de televisie uitstaan

Voor ons geldt: op vakantie geen televisie. Dat vakantiegevoel is heel gemakkelijk vast te houden als je thuis ook geen televisie kijkt. Speel na het eten een bordspel met je gezin, ga eens creatief aan de slag of maak een avondwandeling in de frisse buitenlucht. Dat is toch hartstikke knus en gezellig?!

#15 Zeg lekker vaak ‘nee’

Tijdens jullie vakantie doen jullie toch ook niets waar jullie geen zin in hebben? Voer dit dan ook gewoon door als jullie weer thuis zijn. Probeer ‘nee’ te zeggen tegen alles waar jullie geen zin in hebben, mits jullie je dit kunnen veroorloven, natuurlijk. Nee = vrijheid!

background-pattern