Menu background

Naar boven

Zwemmen zwembad

Terug van vakantie? Zó voorkom je reis-heimwee

blog

Geschreven op
donderdag 22 augustus
Geschreven door
Shannon van Duyl
Delen op social media

Eindelijk … Jullie welverdiende en langverwachte reis is daar! De tijd ter plekke vliegt voorbij en voor je het weet staan jullie weer op Nederlandse bodem. Om te voorkomen dat jullie eenmaal thuis zware ontwenningsverschijnselen krijgen, is het belangrijk om het vakantiegevoel goed en voorzichtig af te bouwen. Volg daarom deze tips om reis-heimwee zo goed mogelijk te voorkomen en langzaamaan weer te wennen aan het Nederlandse leven!

Jullie gebruinde gezichten aan de muur

Zandkasteel bouwen
Op dat ene, schitterende strand van Mexico of Indonesië hebben jullie natuurlijk tientallen foto’s gemaakt. De kinderen die een zandkasteeltje bouwen of mama die in een hangmat tussen de palmbomen een boek leest … Dat soort kiekjes verdienen méér dan simpelweg te verdwijnen in een fotostream. Vergroot daarom jullie favoriete strandfoto en hang deze pontificaal boven de bank in de woonkamer, zodat jullie elke dag die echte beach vibes voelen. Regen, hagel of onweer buiten? Eén blik op die gebruinde snoetjes en het echte vakantiegevoel is meteen weer terug!

Die foto stel je natuurlijk ook in als achtergrond van je telefoon, profielfoto op Facebook, screensaver op je werkcomputer … En als je dan toch bezig bent, fotoshop je meteen een kerstmuts op jullie hoofd. Voilà, is de kerstkaart van dit jaar ook meteen geregeld.

Houd dat echte strandgevoel vast. Letterlijk.

Zand in huis
Werkt de foto niet goed genoeg en blijven jullie dat gevoel van zand tussen je tenen zodra je je bed uitstapt missen? Dan is het tijd voor een tripje naar de lokale bouwmarkt. Haal hier een flinke hoeveelheid fijn zand om uit te strooien rond het bed (tip: kies voor zilverzand als je liever een wit strand hebt). Waarschijnlijk is 25 kilo wel genoeg, maar neem voor de zekerheid twee zakken mee. Zo weet je zeker dat je niet alleen je eigen slaapkamervloer en die van de kinderen bedekt, maar ook de woonkamer- en keukenvloer. Ontbijten met jullie voeten in het zand, hoe lekker is dat?

Extra tip: heb je geen auto om naar het tuincentrum te rijden of ga je liever voor een budgetoplossing? Sleep dan gewoon de zandbak van de kinderen naar binnen. Wel omkieperen in de woonkamer natuurlijk, anders voelt het alsnog niet als een echt strand.

Slaap in jullie eigen jungle

Slapen muziek
Waren jullie ook zo gek op de jungle in Costa Rica? Haal dan de jungle in huis en koop een rolletje fotobehang. Even een middagje de slaapkamers van de kinderen behangen, ’s avonds een Spotify-lijst met natuurgeluiden erop en het is net of ze weer midden in de jungle liggen te slapen. En vergeet natuurlijk niet die liaan aan het plafond, waarmee de kinderen zó hun bed in slingeren. Tarzan en Jane zijn er niks bij! Die Spotify-lijsten zijn er trouwens ook met oceaangeluiden, voor als je toch net niet genoeg zand had om de woon- én slaapkamer te doen.

Laat exotisch eten thuisbezorgen

Eten bezorgen Noodles
Genoeg restaurants die zich aan hebben gesloten bij Thuisbezorgd om nog wekenlang te kunnen genieten van écht authentiek eten. Bestel pad thai bij dat nieuwe Thaise restaurant, geniet van Mexicaanse tortilla’s, nacho’s en quesadilla’s of ga alle Vietnamese restaurants af totdat jullie de lekkerste springrolls hebben gevonden. Extra voordeel: de kinderen eten meteen nog even wat langer die exotische groenten die ze voor het eerst op reis hebben geproefd. Oké, het komt misschien niet helemáál in de buurt bij jullie vakantie-maaltijden, maar met een beetje verbeelding kom je een heel eind. Ogen dicht en genieten, die Hollandse aardappels wachten nog maar even.

In geuren en kleuren

Kruiden
Niets brengt je sneller terug op je vakantiebestemming dan geur. Net terug van een trip naar Azië met het gezin? Strooi dan wat oosterse kruiden zoals kurkuma, kaneel of nootmuskaat op jullie kussen voor het slapen gaan of houd permanent een pannetje met curry of noedels op het vuur. Niet alleen handig voor als jullie trek hebben en de Thuisbezorgd-app net is gecrasht, maar ook om via je neus meteen weer tussen al die streetfoodkarren in Hanoi te lopen.

Koop een trui van alpacawol

Jongen trui
Net terug van een reis naar Peru met de kinderen? Dan hebben jullie vast en zeker alpaca’s, lama’s en vicuña’s gespot. Voor het echte alpaca-gevoel trekken jullie natuurlijk een trui van alpacawol aan. Ook nog eens veel minder kriebelig dan schapenwol en zó lekker warm! Jullie komen die koude Nederlandse winter wel door.

Neem een duik in het golfslagbad

Zwembad zwemmen
Toegegeven: het is niet helemáál hetzelfde als een plons in de rivier of de oceaan, maar het komt wél in de buurt. Met een beetje inbeeldingsvermogen is het net alsof je zwemt in de River Kwai in Thailand. Pak daarna nog even de wildwaterglijbaan mee voor het échte ‘wildwater-gevoel’.

Op naar de volgende reis

De beste manier om een kater te voorkomen is gewoon door blijven drinken, zeggen ze weleens. De beste manier om reis-heimwee te voorkomen is door je te verheugen op een nieuwe reis. En met zo’n twintig bestemmingen om uit te kiezen is er vast een land waar jullie samen nog niet zijn geweest. Ontkenning? Wij noemen het omarming. De wereld is er om ontdekt te worden!

Zwemmen zwembad
background-pattern