Naar boven

Rum cocktails uit sfeervol Cuba

blog

Naast oldtimers, sigaren en salsamuziek volgt rum al snel in het rijtje van bekende beelden dat bij mij opkomen als ik aan Cuba denk. De Cubanen hebben een aantal lekkere cocktails bedacht die als basis ingrediënt rum hebben. Nadat de Bacardi familie Cuba na de revolutie heeft verlaten is Havana Club de populairste rum op Cuba. Wil je een echte Cubaanse cocktail maken, gebruik dan vooral geen Bacardi rum. Wil je alvast in de sfeer komen, bereidt thuis dan zelf één van onderstaande op basis van rum gemaakte cocktails. ‘Shake it Easy’ en kom in Caribische sferen… Salud!
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 28 februari
Geschreven door
Juliette Driel
cuba libre cocktail

#1 Cuba Libre

De Cuba libre cocktail, een mix van rum en cola, is ontstaan in 1900, toen de Amerikanen de Cubanen van de Spaanse overheersing hadden bevrijd. Een officier vroeg een barman om rum en cola te mixen. Vervolgens proosten de Amerikaanse soldaten op een vrij Cuba: Cuba libre!

60 ml goede rum zoals Havana Club of een andere witte rum
Sap van 1/2 limoen
Coca Cola

Mix de rum met het limoensap en ijsblokjes. Giet het in een longdrink glas en vul bij met de Coca Cola.

#2 Mojito

Mojito was één van de favoriete cocktails van schrijver Ernest Hemingway. Hij heeft er veel gedronken in ‘La Bodeguita’, zijn favoriete bar in Havana. Je kunt hier vandaag de dag ook een cocktail drinken.

halve lepel rietsuiker
60 ml vers limoensap
1 takje munt en 4 muntblaadjes
60 ml witte rum
60 ml soda water

Doe eerst de suiker in een glas, dan de muntblaadjes en vervolgens het limoensap. Stamp dit geheel fijn en voeg dan drie of vier ijsklontjes toe. Witte rum erbij en opvullen met sodawater.

mojito cocktail
pina colada cocktail

#3 Piña colada

Een cocktail die is ontstaan in Puerto Rico, maar in de jaren 50 is overgewaaid naar Cuba.

60 ml kokosnoot room
90 ml witte rum
120 ml ananas sap
glas met verbrijzeld ijs

Mix alle bovengenoemde ingrediënten minstens gedurende 30 seconden, serveer in een rond bol cocktail glas en garneer het eventueel met een stuk ananas en een kers.

#4 Daiquiri

Deze cocktail zou omstreeks 1900 zijn uitgevonden in een var vlakbij Santiago de Cuba. Daar waren landmeters en geologen aan het werk, die ter onthaal van hun gasten enkel nog rum en limoenen hadden en een drankje uit deze ingrediënten in een bar in Santiago de Cuba lieten mixen. Er zijn verschillende soorten Daiquiri-cocktails. Je kunt ze mengen met allerlei soorten fruit.

60 ml witte rum
30 ml vers geperst limoensap
1 koffielepel sap van de marashino kersjes
30 ml suikersiroop (dit kan je zelf maken door gelijke hoeveelheden water en suiker gedurende een 15 tal minuten zachtjes te koken en dan af te koelen)
verbrijzeld ijs

Voeg alle ingrediënten in een cocktailshaker en mix goed. Zeef het drankje in een cocktailglas en garneer met een partje limoen.

Daiquiri cocktail

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern