Naar boven

Hoe authentiek is Cuba nog?

blog

Geschreven op
woensdag 28 juni
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba is aan het veranderen … Ik lees het in nieuwsberichten en hoor verhalen in mijn omgeving. Vanwege de ontwikkelingen is een vakantie naar Cuba populair. In hoeverre zijn de veranderingen voelbaar en is er inmiddels te veel toerisme in Cuba? Met andere woorden: ‘hoe authentiek is Cuba nog?’

Meestal starten reizigers in Havana en het is hier al snel duidelijk; de ingrediënten die Cuba speciaal maken zijn in volle glorie aanwezig! Koloniale pleinen met gezellige terrassen, oldtimers die door de straten ronken en ritmische klanken vanuit muziekcafés. De sfeer en de stap terug in de tijd ervaar je ook nu nog. En dat is niet alleen in Havana het geval, dit voel en zie je op veel andere plekken in het land. Dus om een antwoord te geven: Ja, Cuba is zeker nog leuk! En ja, ook de veranderingen zijn voelbaar maar dat is niet meteen een nadeel. Ik zal in dit artikel toelichten waarom.

Wat is er voor jou als reiziger zichtbaar veranderd?

Je kunt slippers en T-shirts als souvenirs kopen en op meerdere plekken kun je op internet door eenvoudigweg een ‘tegoed’ te kopen. Dat was tot een aantal jaren geleden niet denkbaar. Er zijn meer winkels en supermarkten in het straatbeeld verschenen. Maar nog geen Starbucks of McDonalds, daarvoor is nog een hele weg te gaan, bovendien zet President Trump de duimschroeven wat strakker.

De Cubanen mogen legaal kamers verhuren aan toeristen en dat brengt een bepaalde welvaart met zich mee. Er komen meer casa’s particulares, er wordt geklust aan de kamers en er wordt volop bij gebouwd. Je ziet dat er verschillen ontstaan in de uitstraling en het comfortniveau van casa’s particulares. Vandaar dat we bij Riksja Cuba onderscheid hebben gemaakt door casa’s te categoriseren in ‘casa Traditional, casa Ambiance en casa Boutique’. Havana en Trinidad zijn voorbeelden van waar het aanbod in de verschillende standaarden is uitgebreid. Natuurlijk, er is meer toerisme maar doordat ik in casa’s particulares heb overnacht heb ik Cuba als heel authentiek ervaren. Mijn Cuba tip is dan ook om hier te overnachten, de plekjes zijn kleinschalig en gastvrij en hebben elk hun eigen charme.

eten met cubanen cubaEr zijn leuke eet adresjes bij gekomen en de menukaart bij de casa particulares en paladares (soort van huiskamerrestaurant) biedt meer keuze. Rijst en bonen, tomaten, kool en boontjes vormen nog steeds veelal de basis van de Cubaanse keuken maar het is veel smaakvoller en het is niet meer het enige dat op de kaart staat. Vroeger was ‘uit eten gaan’ niet echt een optie of moest je zoeken om iets te vinden. Tegenwoordig zijn er genoeg leuke adresjes waar je terecht kunt. Deze keuze mogelijkheden maken een vakantie toch aangenaam? En dit terwijl je nog wel het échte Cuba ervaart.

Tropische (on)gezelligheid aan de stranden

Een pauze aan de tropische stranden is natuurlijk een aantrekkelijk onderdeel om in je reis op te nemen, dat verwacht je eigenlijk ook wel in een Cuba-vakantie. De combinatie van cultuur snuiven en bijkomen aan de witte stranden is naast de huidige ontwikkelingen een veelgehoorde reden om naar Cuba te gaan.

De stranden vind ik oprecht mooi en het water is helderblauw. Maar laat ik eerlijk zijn over het tropische sfeertje, die is anders dan je verwacht door de ’staatsinvloed’. De meeste badplaatsen zijn groots van opzet en vol gebouwd met ‘staats resorts’. Een leuke boulevard met winkeltjes en sfeervolle restaurants ontbreken. De authentieke Cuba sfeerbeelden vind je volop in andere plaatsen maar dus niet zozeer aan de kust. Binnen de resorts hebben wij natuurlijk ons best gedaan om de nèt wat leukere plekjes te selecteren maar het zijn uiteraard nog steeds ‘staats resorts’.

Strand bij Maria la GordaMijn Cuba tip voor de stranden is om verschillende stranden wat korter aan te doen in je rondreis, dan blijft het nog leuk en kom je wel uitgerust thuis. Zo kun je tussendoor naar Cayo Levisa gaan en de reis afsluiten in Varadero waar je vervolgens tussen een resort of casa particular kunt kiezen. Zelf vond ik het ook leuk om er uitstapjes van te maken, het strand van Playa Ancón ligt bijvoorbeeld vlakbij Trinidad. Overdag heb ik daar geluierd en ’s avonds streken we neer op een terras in het kleurrijke Trinidad.

Wil je de hoogtepunten van Cuba zien maar wel de vrijheid hebben om dit op een andere manier te doen? Kijk dan bij onze bouwstenen en voorbeeld rondreizen met de bus of auto. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag met het samenstellen van je ideale rondreis.

background-pattern